Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
31. 7. 2014,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitara zapor

Četrtek, 31. 7. 2014, 15.12

8 let

Pravico do igranja kitare v zaporu si je treba zaslužiti

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Angliji in Walesu so novembra v zaporih prepovedali igranje kitar s kovinskimi strunami, a so prepoved po posredovanju izkušenih glasbenikov preklicali. Pri nas podobnih omejitev ni.

Novembra lani so v angleških in valižanskih zaporih prepovedali igranje kitar s kovinskimi strunami in ga omejili na dele dneva, ko so bili zaporniki pod nadzorom osebja. Prepoved je razjezila glasbenike, kot so Billy Bragg, David Gilmour in Johnny Marr, ki so se podpisali pod javno pismo, v katerem so zapisali, da tovrstne poteze škodijo rehabilitaciji zapornikov. Kitare s kovinskimi strunami na Otoku le za pridne Billy Bragg je prepoved vzel še posebej osebno, saj je leta 2007 organiziral posebno shemo Jail Guitar Doors, ki zapornikom omogoča uporabo kitar. Do zdaj jih je v zapore poslal že 350, večina izmed njih je imela kovinske strune.

Strune iz najlona so bile iz prepovedi izvzete, Bragga pa čudi predvsem to, da oblasti odločitve niso obrazložile, hkrati pa v preteklosti ni znanih primerov, ko bi zapornik s kovinsko struno škodoval sebi ali drugim.

Po pismu glasbenikov so se direktorji zaporov vendarle omehčali in ponovno dovolili uporabo kitar s kovinskimi strunami, a zaporniki si bodo pravico do uporabe glasbila še vedno morali prislužiti z lepim vedenjem. Pri nas tovrstnih omejitev ni Kako je z glasbili v slovenskih zaporih, na primer na Dobu, kjer kazen prestaja tudi kakšen glasbeni navdušenec, smo vprašali upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, od koder so nam sporočili, da se "skladno s Hišnim redom Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob obsojencem lahko dovoli, da na lastno odgovornost in izključno za lastno uporabo posedujejo tudi glasbene inštrumente".

"V primeru zlorabe se lahko zadnji trajno ali začasno odvzamejo. Glasbeni inštrumenti so v hrambi zavoda. Obsojenci jih lahko uporabljajo v prostorih zavoda, ki so za to namenjeni," nam je povedala Ksenja Lampe, predstavnica za odnose z javnostmi, ki je dodala, da omejitev, kakršne poznajo na Otoku, pri nas ni.

V Veliki Britaniji poleg glasbil omejen tudi dostop do knjig V sklopu zaostrovanja privilegijev v britanskih zaporih so kitare s kovinskimi strunami prepovedali novembra lani, tako kot tudi prejemanje knjig od zunaj, kar pomeni, da so zaporniki v celoti odvisni od založenosti zaporniških knjižnic. Medtem ko so kovinske strune spet dovoljene, omejitve glede knjig še niso odpravili.

Ne spreglejte