Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
21. 6. 2018,
16.59

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Natisni članek

Harrison Funk Michael Jackson

Četrtek, 21. 6. 2018, 16.59

5 let, 10 mesecev

Osebni fotograf Michaela Jacksona: Uničili so ga ljudje, ki so imeli samo finančne interese

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

3

Michael Jackson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Fotograf Harrison Funk, ki je upodabljal posebno življenje slavnega pevca Michaela Jacksona in z njim preživel 30 let. Za njuno sodelovanje pravi, da sta imela svoj jezik, Jackson pa ga je vsakič vprašal: Harrison, ali lahko narediš čarovnijo?

Nič drugega razen čarovnija ni bila sprejemljiva za Michael Jacksona, spomine in izkušnje osebnega fotografa kralja popa Harrisona Funka zapisujejo v britanskem The Guardianu. Vprašanje, ali mu bo to uspelo, pa mu je zvezdnik zastavljal vsakič znova.

Fotograf, ki je pevcu prišel bližje kot kdorkoli drug, kot pišejo tudi v omenjenem mediju, je z njim delal od poznih 70. let prejšnjega stoletja in vse do njegove smrti leta 2009. V tem dolgem obdobju je spremljal številne njegove spremembe, ki so se dogajale, ko je postajal ena od najbolj slavnih oseb na planetu.  

Objavljene fotografije v članku niso delo Harrisona Funka.

"Okoli vprašanja spolov je bil Michael Jacskon fluiden. Ni se identificiral z enim spolom." | Foto: Getty Images "Okoli vprašanja spolov je bil Michael Jacskon fluiden. Ni se identificiral z enim spolom." Foto: Getty Images

Trendi Pet let po smrti Michael Jackson še vedno kraljuje (foto in video)

Rojen le 12 dni pred Jacksonom

Funk se je rodil le 12 dni pred Jacksonom, in sicer 17. avgusta 1958 v Brooklynu. Za fotografijo ga je navdušil stric Leo Friedmana, znani broadwayski fotograf.

Sam je začel kot ulični fotograf, z objektivom pa je spremljal tudi lokalne košarkarske tekme. Pozneje je sodeloval z mediji, kot so Time, Life in Newsweek. A srečanje z Michaelom Jacksonom v kultnem newyorškem klubu Studio 54, kjer je pevec redno plesal v kabini DJ-ja z željo, da se izogne lovcem na avtograme, je Funku spremenilo karierno pot.  

Navdušen nad fotografovo vsestranskostjo, kot piše Thomas Hobbs v The Guardianu, je pop zvezdnik leta 1984 Funka za uradnega fotografa izbral za turnejo Victory. S prevzemom te vloge je fotograf hitro začutil cirkus, ki je spremljal Jacksona. "Ljudje Ruperta Murdocha so me klicali in prosili, naj skrivaj pošljem fotografiji Michaela med vajo. Povedal sem mu in sva se smejala. In prav to, da sem mu povedal, je med nama zgradilo zaupanje."

To, da za Michaela Jacksona pravijo, da je imel kompleks Jezusa, njegovega fotgrafa Harrisona Funka jezi. | Foto: Getty Images To, da za Michaela Jacksona pravijo, da je imel kompleks Jezusa, njegovega fotgrafa Harrisona Funka jezi. Foto: Getty Images

Zgradila sta zaupanje

Funk je na turneji Victory dobil dostop do pevca. Na njej je nastal tudi intimni posnetek, in sicer kako si Jackson nanaša ličila, na katera je bil tako ponosen. Fotograf, kot je povedal za britanski medij, je užival v tem, vse bolj in bolj pa se je ukvarjal s svojim videzom, ki naj bi bil "pod vplivom mentorjev, kot so Gene Kelly, Fred Astaire in James Brown, videti oster".   

Pevčeva rutina, povezana z ličenjem, kot še besede Funka navaja britanski medij, pa je bil tudi znak njegove spolne fluidnosti. "Ni šlo toliko za Michaelovo feminilnost kot androgenost. Pri vprašanju o spolu je bil fluiden. Nikomur ni hotel pripisovati spola. Ni se odprto identificiral za noben spol."   

A ko je Jackson postal oče, je postal tudi močen moški, o pevcu pripoveduje Funk.

Trendi Michael Jackson s premiero na Twitterju (video)

Perfekcionist, ki je dal jasno vedeti, če mu kaj ni bilo všeč

Fotograf Funk se spominja, da je bil Jackson perfekcionist, in tako je bil na prvi turneji, ki jo je preživel z njim, izpostavljen tudi njegovim izbruhom. "Bil je zahteven, in če mu kaj ni bilo všeč, je dal to tudi jasno vedeti," še opisuje fotograf.

Razprodana turneja Victori je bila za Jacksona prelomna in medijski cirkus, povezan z njim, se je takrat začel odvijati brez kakršnegakoli nadzora. Vendar pa Funkove najbolj ikonične fotografije niso nastale v tem obdobju, temveč pozneje, v 90. letih. V času albumov Dangerous and HIStory, ki sta zaznamovala pevčevo evolucijo v bolj družbeno zavednega umetnika, ki je bil lahko hkrati močen in smešen.

Kralj popa je bil perfekcionist. | Foto: Getty Images Kralj popa je bil perfekcionist. Foto: Getty Images

Kompleks Jezusa

V eni od Funkovih najbolj znanih fotografij iz tega obdobja je Jackson z odprtimi rokami v skoraj biblični pozi. "Ljudje govorijo, da je imel Michael kompleks Jezusa, kar me jezi, saj to ni bilo res," Funkove besede navaja Guardianov novinar.

Za ta posnetek pravi, da je v ozadju njegovega nastanka precej praktičen razlog. "Michael je imel velike roke in iz njih sem želel narediti kar največ, saj so bile tako ekspresivne – bil je dober način, kako lahko objame svet. V tistem času je bil celoten njegov obstoj usmerjen k zdravljenju sveta. Zato so bile velike izrazne roke zelo pomemben način za stik z ljudmi. Na način, kako je komuniciral z rokami, bi lahko mislil, da je Italijan," je prepričan fotograf.

Trendi Neverjetne fotografije zvezdnikov, ki živijo že več kot sto let

"Bil je žrtev krute medijske kampanje." | Foto: Getty Images "Bil je žrtev krute medijske kampanje." Foto: Getty Images

"Uničili so ga ljudje, ki so imeli samo finančne interese"

V pogovoru za britanski medij je Funk povedal, da o koncu ne mara govoriti.

Tudi za londonsko koncertno turnejo This Is it, v okviru katere naj bi imel v kratkem času 50 koncertov, je posnel Jacksonovo fotografijo. Vendar pa je 20 dni pred otvoritveno nočjo umrl zaradi srčnega zastoja.

"Uničili so ga ljudje, ki jih je zanimal samo finančni interes. Lahko vam povem, da je bil večji del njegovih načrtov po zaključeni turneji dobrodelno delo in uporaba svojega vpliva za boljše človeštvo."

Leta 2003 je bil pevec obtožen zlorabe otrok, česar so ga oprostili. Vendar pa spomin na to Funka še vedno jezi. "Naj vas vprašam: kaj je še boljši način, da nekoga, ki si prizadeva za množične pozitivne spremembe za otroke, uničite, kot da ga diskreditirate?"

Zvezdnika, kralja popa, so spremljale številne kontroverznosti. | Foto: Getty Images Zvezdnika, kralja popa, so spremljale številne kontroverznosti. Foto: Getty Images

Vrhunec fotografove kariere

Za fotografijo, na kateri je Jackson v zgodnjih 90. letih upodobljen z Elizabeth Taylor in Nelsonom Mandelo, ki so ga šele nedavno izpustili iz zapora, Funk pravi, da je vrhunec njegove kariere.

"Mandela je bil zelo navdušen, da bo spoznal Michaela," se spominja Funk. Predstavniki za stike z javnostmi so mu takrat najprej rekli, da za fotografiranje nima veliko časa. Vendar pa jih je Jackson vse poslal ven, fotografu pa rekel, naj si vzame čas, ki ga potrebuje. Jackson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Elizabeth Taylor: "Harrison, saj veš, da imam slab hrbet."

Ker ni želel narediti dolgočasne fotografije, jim je predlagal, naj skočijo na hrbet drug drugega in se objamejo. Liz Taylor mu je na predlog, kot navaja, odgovorila: "Harrison, saj veš, da imam slab hrbet." Nelson pa naj bi v šali rekel, da je za to prestar in da bi raje v zrak dvignil stopala. Prav to radoživost tega srečanja pa je Funk želel ujeti tudi z objektivom.

Po tem pa jih je Funk gledal, kako so se odpravili v sejno sobo, kjer so razpravljali o načrtih za zrušitev aparthaida, izboljšanje pravic žensk in boju proti aidsu ter se dotaknili tudi vprašanj, povezanih z nasiljem v Afriki. Funk je tudi prepričan, da se je Jackson zavedal, kako nastala fotografija pomaga Mandeli pri potegovanju za predsedovanje Južni Afriki.

Prav tako pa sta pevec in igralka k Mandelovi predsedniški kampanji prispevala velikodušno donacijo, o podrobnostih govori fotograf.

"Trpel je, ko je bil videti bel"

Ni maral, da je bil videti bel, za Jacksona pravi njegov osebni fotograf. Kritičen je do glasov, ki so pevca obtožili, da se je svoje temnopoltosti sramoval in da je bil obseden s plastičnimi operacijami.

Jackson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Funk vztraja pri tem, da je bil pop zvezdnik žrtev krute medijske kampanje, ob tem pa je trpel "za redko boleznijo vitiligo, zaradi katere je izgubljal pigmentacijo. Ni želel biti bel. Bil je neizmerno ponosen na to, da je temnopolt. Bolehal je za kruto kožno boleznijo, ki je spremenila njegov videz. Nekoč nisem imel photoshopa in razvila sva posebne tehnike, da sva naredila, da je bil videti najboljše, kar se je dalo."

"BIl je velik otrok"

"Bil je velik otrok," za zvezdnika pravi njegov fotograf, ki se je z njim raje kot na kakšen vratolomni vlakec odpravil na vožnjo z vikinško ladjo v pevčevem Neverlandu.

Kralj popa na razstavi

Funk, ki je v pop svetu preživel veliko časa, pripravlja razstavo svojega dela, ki bo na ogled v Londonu. Med fotografijami, ki jih bo predstavil, so tudi David Bowie, Tina Turner in Amy Winehouse, čeprav bodo med njimi v ospredju podobe kralja popa.  

Ne spreglejte