Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
10.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

glasovanje Evrovizija

Četrtek, 18. 2. 2016, 10.44

6 let, 7 mesecev

Novost na Evroviziji: z drugačnim točkovanjem do bolj vznemirljivega šova?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Letošnji izbor za pesem Evrovizije bo prinesel pomembno spremembo pri glasovanju oziroma točkovanju, največjo od leta 1975. Ločili bodo namreč glasove žirij in občinstva.

Podeljevanje točk je na izboru za pesem Evrovizije prav tako pomemben del šova kot nastopi. Javljanje iz vsake sodelujoče države in naštevanje dobitnikov se vedno zavleče dolgo v noč in gledalce običajno že precej utrudi. Še več, velikokrat se zgodi, da si favoriti naberejo že tolikšno prednost v točkah, da je zmagovalec znan, še preden se s svojimi rezultati oglasijo vse države.

"Nova doza vznemirjenja"

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se je tudi zato odločila, da bodo na letošnjem izboru, ki bo maja v Stockholmu, uvedli spremembo, s katero bodo po lastnih besedah poskrbeli "za novo dozo vznemirjenja za stotine milijonov gledalcev po vsej Evropi in širše".

 | Foto:

Kakšno novost bodo uvedli? Do zdaj so točke predstavljale kombinacijo glasov strokovne žirije in občinstva v vsaki sodelujoči državi, pri čemer so glasovi enih in drugih predstavljali polovico končne ocene. Letos pa bodo glasove žirij in televotinga ločili, tako da bo vsaka država podelila dvakrat po niz točk od ena do osem, deset in 12.

Glasovi občinstva lahko na koncu povsem spremenijo rezultat

Ob sporočanju rezultatov bo vsaka država obelodanila točke žirije, točke televotinga iz vseh držav pa bodo združili in seštevek sporočili na koncu točkovanja. Ker bo šlo za dokaj visoke številke, se lahko zgodi, da bodo glasovi občinstva na koncu povsem spremenili rezultat.

Kako bo videti nov sistem točkovanja:

"Gre za velik korak naprej tako pri ustvarjanju boljšega televizijskega šova kot za bolj vznemirljivo tekmovanje," je ob predstavitvi novosti dejal vodja tekmovanja Jon Ola Sand. "S tem smo zagotovili, da bo pesem, ki je bila občinstvu najbolj všeč, dobila 12 točk ne glede na to, kako bo glasovala žirija," je pojasnil in dodal: "Zelo primerno je, da bomo to spremembo prvič uvedli v Stockholmu. Prav tam so leta 1975 prvič glasovali po sistemu 'douze points' (dvanajst točk, op. a.)".

Ne spreglejte