Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evrovizija Eurosong Loreen

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 13.03

8 let

Nemška evrovizijska pesem plagiat lanske švedske zmagovalke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novo evrovizijsko leto, stara zgodba z obtožbami plagiatorstva. Najglasnejši so tokrat v Nemčiji, kjer trdijo, da je njihova letošnja tekmovalna pesem kopija lanske zmagovalke s Švedske.

Na nemškem nacionalnem izboru za pesem Evrovizije, ki so ga v četrtek priredili v Hannovru, je slavila skupina Cascada s pesmijo Glorious, ki je v tekmi za nastop na evrovizijskem finalu 18. maja v švedskem Malmöju premagala 11 drugih kandidatov. Burni odzivi na zmagovalno pesem so se, kot je v navadi tudi pri nas, začeli takoj naslednji dan. Ne le, da se mnogim zdi popolnoma zastarela, pri reviji Focus so avtorje obtožili, da gre za očiten plagiat pesmi Euphoria, s katero je lani na finalnem izboru v Azerbajdžanu zmagala švedska pevka Loreen.

V nedeljo je televizijska mreža NDR, ki je izbor organizirala in predvajala, že sporočila, da so naročili strokovno presojo o tem, ali gre res za plagiat. Ob tem je Thomas Schreiber, direktor zabavnih vsebin na omenjeni televiziji, dejal, da so takšne obtožbe na evrovizijskih tekmovanjih stalnica: "Lani so se tako pojavljale trditve, da je Euphoria kopija pesmi Davida Guette in Rihanne." Sicer pa se podobne kritike nemških zmagovalnih pesmi vračajo skoraj vsako leto – plagiatorstva so obtožili skupino No Angels, pa Stefana Raaba in celo mlado pevko Nicole, ki je leta 1982 zmagala na evropskem izboru z uspešnico Ein Bisschen Frieden.

Tudi Natalie Horler, pevka skupine Cascada, obtožbe zavrača. "Če ju primerjate, je očitno, da gre za dve različni pesmi," je zatrdila.

V reviji Focus pa se niso dali tako zlahka in so za mnenje povprašali oddelek za lingvistiko na univerzi v Kielu. Strokovnjakinja za fonetiko Tina John je potrdila njihove sume: "Pesem Glorious je kopija pesmi Euphoria, med njima so le majhne stilistične razlike." Kot pravi, sta si pesmi podobni tako v ritmu kot pri vokalih in celo premorih. "Vokali na začetku so popolnoma enaki. Refren ima enake poudarke in narašča na enak način. Pevka posnema celo način dihanja," je dejala.

Zdaj Nemčija čaka na rezultate strokovne analize, ki jo je naročila televizijska mreža NDR. Medtem pa lahko obe pesmi poslušate tudi sami in se odločite, ali sta si res tako podobni:

Ne spreglejte