Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
8.05

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Agatha Christie Ridley Scott vlak roman kriminalka film

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 8.05

3 leta, 6 mesecev

Nastaja še ena priredba Umora na Orient ekspresu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Studio 20th Century Fox je sporočil, da bo zagrešil umor na znamenitem vlaku Orient ekspres.

Fox je namreč odkupil pravice za morda najbolj znano kriminalko britanske pisateljice Agathe Christie iz leta 1934 Umor na Orient ekspresu (Murder on the Orient Express), ki jo je že leta 1974 na veliko platno prelil režiser Sidney Lumet. Film je takrat prejel pet nominacij za oskarja, v stranski vlogi pa je slavila Ingrid Bergman. Tokratno filmsko priredbo znanega romana bosta z Ridleyjem Scottom producirala Mark Gordon in Simon Kinberg.

Projekt je še v povojih, a iskanje scenaristov naj bi se začelo v kratkem. Tudi o režiserskih imenih se še ne govori. Legendarni Scott bo tokrat film le produciral in ne tudi režiral.

Kogarkoli bodo izbrali za film, ne bo imel lahke naloge naslediti prvovrstne igralske zasedbe iz leta 1974. Lumetov film je dosegel velik komercialni uspeh in precej zaslužil, kritiki so ga vzljubili, v njem pa so se znašla velika imena takratne filmske industrije: poleg prej omenjene Bergmanove še Albert Finney, Lauren Bacall, Jacqueline Bisset, Colin Blakely, Sean Connery, Anthony Perkins, John Gielgud, Vanessa Redgrave in Michael York.

Zgodba sledi najbolj znanemu detektivu Herculu Poirotu (v Lumetovi različici ga je upodobil Finney), ki na znamenitem vlaku, ki je na poti iz Carigrada v Benetke, preiskuje umor poslovneža.

Ali se bo studio Fox odločil za modernizirano različico ali bo ostal zvest obdobju, v katerega je roman postavila pisateljica, bomo še videli. Je pa res, da vlak, resnični Orient ekspres, danes ne vozi več.

Čeprav je Lumetov film zagotovo najbolj znana priredba romana, pa ni edina. Leta 2001 je TV-hiša CBS posnela film, v katerem je Poirota upodobil Alfred Molina. Devet let pozneje so v okviru britanske TV-serije Agatha Christie's Poirot prav tako posneli dolgometražno različico Umora. V Poirota se je mojstrsko prelevil David Suchet, družbo pa so mu delali še Toby Jones, Jessica Chastain in Barbara Hershey.

Ne spreglejte