Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
10.53

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

Jan Cvitkovič slovenski film

Torek, 17. 9. 2024, 10.53

2 uri, 16 minut

Nastaja nov slovenski film: Hotel Alkohol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Hotel Alkohol, Jan Cvitkovič | Hotel Alkohol je nov celovečerni film Jana Cvitkoviča (v sredini). | Foto Sandi Petric

Hotel Alkohol je nov celovečerni film Jana Cvitkoviča (v sredini).

Foto: Sandi Petric

V parku pred Psihiatrično bolnišnico Idrija je v ponedeljek padla prva klapa novega slovenskega igranega filma Hotel Alkohol. Film, ki nastaja pod taktirko režiserja Jana Cvitkoviča, bodo v drugi polovici septembra in prvih dneh oktobra snemali v prostorih bolnišnice in njeni okolici ter na drugih lokacijah po mestu.

Scenarist in režiser filma Jan Cvitkovič je pojasnil, da snemajo po 17. verziji njegovega sinopsisa. Skozi proces pisanja scenarija se mu je izoblikovala želja, da bi s filmom določene skupine ljudi približal povprečnemu človeku. "Glavni liki so alkoholik, narkomanka in psihiatrični bolnik. Že vse življenje so mi blizu ljudje iz teh skupin. Ti trije liki se srečajo v psihiatrični bolnici, se povežejo in zaradi niza dogodkov odločijo, da bodo zbežali. Cilj je morje, končajo pa povsem nekje drugje. Gre za dramo, ki ima tudi kar nekaj komičnih elementov, a ti niso na prvo žogo, ampak izhajajo iz resnih okoliščin," je pojasnil Cvitkovič.

Hotel Alkohol, Jan Cvitkovič | Foto: Sandi Petric Foto: Sandi Petric

Prav detabuizacija je ključno vodilo tega filma, ki se lahko zgodi le skozi prizmo inteligentnega humorja. Kot je ob začetku snemanja filma v Idriji povedal Cvitkovič, želi, da se v gledalcu zgodi to, kar se je njemu ob snemanju pred kratkim dokončanega dokumentarnega filma o odvisnikih, saj je skozi snemanje izgubil vse predsodke o njih ter jih vzljubil. Zgolj in samo obsojanje obrobnežev, ki se soočajo z odvisnostmi, nikoli ni bilo in ne bo plodno, meni režiser.

Presenetil jih je pozitiven odziv idrijske psihiatrične bolnišnice

Da je za prizorišče snemanja izbral Idrijo, ni naključje, saj je, po rodu sicer iz Tolmina, obiskoval idrijsko gimnazijo in štiri leta bival v tamkajšnjem dijaškem domu. Prijetno ga je presenetil tudi pozitiven odziv vodstva Psihiatrične bolnišnice Idrija, ko mu je predstavil svojo željo, da bi film snemali v in na območju bolnišnice.

Hotel Alkohol, Jan Cvitkovič | Foto: Sandi Petric Foto: Sandi Petric

"Vsi so me svarili, da je težko ali skoraj nemogoče dobiti dovoljenje za snemanje v aktivni psihiatrični bolnišnici, a sem se odločil, da bom vseeno poskusil. In kar se je zgodilo, je bil sanjski razplet. Vodstvo in drugi v bolnišnici nam res gredo na roko. Želim se jim zahvaliti za vse, kar so in še bodo naredili za nas," je poudaril režiser.

V Psihiatrični bolnišnici Idrija so pojasnili, da so snemanje na področju bolnišnice omogočili, ker si želijo zmanjšati tabuje in predsodke glede težav v duševnem zdravju. "Če govorimo o spopadanju s težavami, tudi v duševnem zdravju, se prav vsak od nas na vsakodnevnih poteh srečuje s težavami in prepletanjem razumevanja. Film Hotel Alkohol odpira globlja vrata ter globlja razumevanja in razmišljanja," sta sporočili strokovna direktorica bolnišnice Anica G. Vitez in direktorica bolnišnice Klavdija Š. Mažgon.

V eni od glavnih vlog igra Gregor Baković, ki je s Cvitkovičem sodeloval že v filmu Odgrobadogroba. | Foto: Sandi Petric V eni od glavnih vlog igra Gregor Baković, ki je s Cvitkovičem sodeloval že v filmu Odgrobadogroba. Foto: Sandi Petric

V glavnih vlogah nastopajo Medea Novak, ki upodablja narkomanko, Drago Milinović v vlogi psihiatričnega bolnika in Gregor Baković, ki igra alkoholika. Ta je med drugim poudaril pomen izkušnje in senzibilnosti igralca, da lažje prepričljivo stopi v vlogo: "Cvitkovič rad pri svojih likih črpa iz osebnih izkušenj. Tudi mene ni izbral naključno. V začetku si nekoliko v zadregi. Če hočeš biti pristen, verjeten, moraš biti naraven, če želiš biti naraven, moraš črpati in vlogo, da bi bila prepričljiva, graditi iz svojih osebnih spominov, referenc, izkušenj. Ko se znebiš predsodkov in sprostiš, je igra v veselje. In tako je tudi s to vlogo."

Od skupno 35 snemalnih dni bodo film Hotel Alkohol 20 dni snemali v Idriji, preostale kadre bodo posneli kot film ceste. Zaključili bodo v Ajdovščini.

Hotel Alkohol, Jan Cvitkovič | Foto: Sandi Petric Foto: Sandi Petric

Filmska ekipa, ki bo delala pod okriljem produkcijske hiše Staragara, ima za film zagotovljenih 620 tisoč evrov iz sklada Slovenskega filmskega centra in 122 tisoč evrov iz razpisa TV Slovenija. K sodelovanju so pritegnili tudi koproducente iz Hrvaške in Nemčije.

Oglejte si še:

Igrišča ne damo
Trendi Igrišča ne damo!: otroci proti nebrzdanemu kapitalizmu
Marko Mandić, Spotkast
Novice Marko Mandić: Raje bi igral pesnike kot pa te zlikovce #Spotkast
Sonja Prosenc, Spotkast
Novice Sonja Prosenc: Kdo so ti ljudje, ki pogledajo stran od gorečega avtomobila? #Spotkast
Ne spreglejte