Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
6.28

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

2

Natisni članek

Oliver Dragojević

Torek, 31. 7. 2018, 6.28

5 let, 8 mesecev

"Moj galebe": Po čustvenem slovesu Dragojevića odpeljali proti rodni Veli Luki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

2

Prebivalci Splita so se pozno popoldne v središču mesta čustveno poslovili od hrvaškega glasbenega velikana Oliverja Dragojevića, ki je umrl v nedeljo. Pokojnega glasbenika, čigar krsto so s katamaranom odpeljali proti rodni Veli Luki na Korčuli, je na zadnjo pot po mestu pospremilo več deset tisoč ljudi. Dragojevića bodo na Korčuli v ožjem družinskem krogu pokopali v sredo.

Zaradi smrti Oliverja Dragojevića so na Hrvaškem danes razglasili nacionalni dan sočustvovanja. Zastave na vseh državnih in javnih poslopjih so bile izobešene na pol droga, še posebej čustveno pa so se od legendarnega hrvaškega glasbenika poslovili v Splitu, mestu, ki je dobesedno živelo in dihalo z Dragojevićem in njegovo glasbo.

Od Oliverja Dragojevića se je danes poslovil ves Split

Okoli 19. ure se je na promenadi Riva zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se od Dragojevića poslovili s prepevanjem njegovih največjih uspešnic. Po poročanju televizije RTL je bila Riva polna do zadnjega kotička, ljudje pa so se zbrali tudi na stranskih ulicah.

Potem ko so krsto pokojnega glasbenika pospremili do katamarana, so v mestu zadoneli cerkveni zvonovi, oglasile so se tudi ladijske sirene. Prebivalci Splita so na čolnih in stavbah v središču mesta prižigali bakle in se tako poklonili someščanu, ki je bil simbol njihovega mesta.

Od velikana hrvaške zabavne glasbe sta se danes poslovila ves Split in vsa Dalmacija. Ime Oliverja Dragojevića je bilo v Splitu danes izpisano tudi na mestnih avtobusih.

Oliver Dragojevič.
Trendi Slovo od Oliverja Dragojevića, ene največjih glasbenih legend naše regije

Gibonni: Njegovo mesto, njegova hiša, njegova družina, njegovo morje

V Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu je bila popoldne žalna slovesnost, na kateri so bili prisotni tudi najbolj eminentni posamezniki iz sveta politike, glasbe, umetnosti in zabave. Po poročanju Jutarnjega lista so prisotni težko zadrževali solze.

S svojim govorom jih je najbolj ganil glasbenik Gibonni, ki je s tresočim glasom opozoril na pomen Dragojevićeve bogate glasbene zapuščine. "Njegovo rodno mesto, njegova hiša in družina. Njegovo morje. Kje je tu glasba? Slika je polna glasbe," je zbrane nagovoril Gibonni, ki je večkrat tesno sodeloval z Dragojevićem.

Gibonni na žalni slovesnosti za Oliverjem Dragojevićem. Izjava je v hrvaškem jeziku. Video: YouTube.


Na žalni slovesnosti ves državni vrh in smetana hrvaške estrade

Med glasbeniki, umetniki in estradniki, ki so se v gledališču poslovili od Dragojevića, so bili tudi Severina KojićDino MerlinTony Cetinski, Goran Karan, Danijela MartinovićPetar GrašoDoris DragovićStjepan Hauser iz dua 2Cellos in številni drugi. 

Od hrvaških politikov so se žalne slovesnosti med drugim udeležili hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković.  

Zbrani na žalni slovesnosti, ki je bila v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu, so se od Oliverja Dragojevića poslovili tudi z njegovo pesmijo Vjeruj u ljubav. V čast pokojnemu glasbeniku so prisotni v dvorani vstali, nekateri niso mogli zadrževati solza. Video: YouTube.


Oliver Dragojevič.
Trendi Spomnimo se nekaterih Oliverjevih uspešnic

Na glasbenikovo željo bo pogreb v ožjem družinskem krogu

Potem ko so se prebivalci Splita še zadnjič poslovili od svojega someščana, so krsto pokojnega glasbenika s katamaranom odpeljali proti Veli Luki na Korčuli.

Glasbenika je na zadnjo pot proti njegovemu rojstnemu kraju, kjer bo v sredo v poznih popoldanskih urah pogreb, med drugim pospremilo tudi več sto čolnov z otokov Hvar in Vis.

V več kot 40 let trajajoči glasbeni karieri je hrvaški glasbenik Oliver Dragojević izdal 23 studijskih albumov, številne kompilacije, nastopal pa je v najpomembnejših koncertnih dvoranah po vsem svetu. | Foto: Mediaspeed V več kot 40 let trajajoči glasbeni karieri je hrvaški glasbenik Oliver Dragojević izdal 23 studijskih albumov, številne kompilacije, nastopal pa je v najpomembnejših koncertnih dvoranah po vsem svetu. Foto: Mediaspeed

V hrvaških medijih se pojavljajo informacije, da naj bi v Veli Luki v sredo pričakovali veliko ljudi. Trajektnega prevoznika Jadrolinijo naj bi v mestu zato že zaprosili za dodatne trajektne prevoze.

Pogreb bo na željo pokojnega glasbenika v družinskem krogu, udeležili se ga bodo glasbenikova družina in prijatelji.

Oliver Dragojević
Trendi Slovenski glasbeniki: Utihnil je velik glas in veliko srce

Dragojević je eden od najpomembnejših glasbenikov v vsej regiji

Vest o smrti Oliverja Dragojevića je globoko pretresla številne prebivalce Hrvaške, ki so se v nedeljo zbirali na trgih v več hrvaških mestih in v spomin na umrlega glasbenika peli njegove številne uspešnice.

Oliver Dragojević je v 71. letu za posledicami raka na pljučih v nedeljo umrl v splitski bolnišnici. Nastopal je po vsem svetu, v najbolj znanih svetovnih koncertnih dvoranah, z njegovo glasbo so živele generacije ljudi na območju nekdanje Jugoslavije.

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Dragojević po mnenju poznavalcev zato ni le velikan hrvaške zabavne glasbe, ampak je tudi eden od najpomembnejših in najbolj vplivnih glasbenih ustvarjalcev na območju nekdanje skupne države in širše regije.

Oliver Dragojević – Galeb i ja (Split 1989). Video: YouTube.

Ne spreglejte