Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
24. 10. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja

Petek, 24. 10. 2014, 13.22

8 let

Laibach na poti v Severno Korejo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Laibach naj bi v Severni Koreji v okviru DMZ Akademije, ki jo organizira norveški kulturni aktivist Morten Traavik, nastopila prihodnje leto. Pobudo razumejo kot potezo kulturne diplomacije.

DMZ Akademija, imenovana po visoko militarizirani mejni coni med Severno in Južno Korejo, naj bi v Severni Koreji predstavila sodobno umetniško prakso iz Evrope. V izolirano državo želi njen organizator, norveški kulturni aktivisti Morten Traavik, ki je, mimogrede, tudi avtor Laibachovega videospota The Whistleblowers, vzpostaviti dolgoročno izmenjavo in sodelovanje med tujimi in severnokorejskimi umetniki in umetnicami.

Laibach v tretji fazi dogovarjanja za nastop v Pjongjangu DMZ Akademija naj bi po načrtih njenega organizatorja avgusta prihodnje leto dva tedna potekala v Pjongjangu. In če bo uspešna, Traavik upa, da bo tam nastala tudi stalna mednarodna umetniška šola.

A to so načrti za oddaljeno prihodnost, norveški organizator si na začasno DMZ Akademijo želi pripeljati umetnike, ki bodo "prinesli nove ideje in ki niso namerno kontroverzni", kot njegove besede navajajo v britanskem časniku The Guardian.

Med izbranimi umetniki so tudi Laibach, neuradno vabilo severnokorejske države so že prejeli in pogovori o koncertu so že stekli. "Dogovarjamo se že nekaj časa in če je do konca recimo pet faz, potem lahko rečemo, da stopamo v tretjo fazo," pravi Laibach.

Profesionalna radovednost Laibach si koncerta v Severni Koreji želi zaradi "profesionalne radovednosti in zato, ker je kulturno poslanstvo naš poklic". Pobudo Taarvika, ki že nekaj časa sodeluje v kulturni izmenjavi med Severno Korejo in Norveško, vidijo kot "dialog v okviru spretne kulturne diplomacije". Kaj več o sprejemu in razumevanju Laibacha z njegovim konceptualnim ozadjem v Severni Koreji pa bo jasno, ko bodo tam, odgovarjajo na vprašanje, kako bi lahko razumeli njihovo umeščenost v tamkajšnjem kontekstu.

Državni nadzor nad tujimi obiskovalci Traavik, ki je Severno Korejo obiskal že desetkrat in tam sodeloval pri štirih umetniških projektih, je za The Guardian povedal, da je eden od ciljev poletne DMZ Akademije, da bi z umetnostjo prestopili predsodke, ki vladajo znotraj in zunaj Severne Koreje.

V Pjongjanju je sicer bilo že nekaj fotografskih razstav tujih avtorjev, a prvič se bo zgodilo, da se bodo tam v skupnem ustvarjanju srečali umetniki z vsega sveta. In to v državi, kjer državne oblasti skrbno nadzorujejo vsakršne stike med državljani in tujimi obiskovalci.

Neproduktivno je, da Zahod Severno Korejo uči o pravicah "Očitna kritika oblasti je seveda nesprejemljiva, a s tem sam nimam težav," je za The Guardian o severnokorejskih omejitvah umetniškega ustvarjanja, ki jih bodo deležni udeleženci njegovega mednarodnega projekta, izjavil norveški kulturni aktivist. "Gre za spoštovanje kulturnih in političnih norm. Kontraptoduktivno je, da vsako srečevanje med Severno Korejo in Zahodom poteka v imenu poduka o človekovih pravicah. V to ne verjamem," je še jasen Taarik, ki je prav zaradi teh svojih načel deležen tudi kritik.

Njegovi nasprotniki opozarjajo, da preveč tesno sodeluje z oblastmi v Pjongjanju, sam pa oznake, da je "naiven in da ima sprane možgane", odločno zavrača. Pravi da je povezovanje s Severno Korejo edini način za prebijanje zidu njihove vladne propagande in izoliranosti.

Severni Korejci so sposobni več od reproduciranja Severnokorejska vizualna umetniška scena je v veliki meri osredotočena na socialistični realizem. Tisoč najboljših državnih umetnikov je zaposlenih v znamenitem umetniškem studiu Mansudae, ki je posvečeno ustvarjanju domačih in tujih patriotskih umetniških del.

Pri tem pa Traavik pravi, da so severnokorejski umetniki "sposobni veliko več kot le reproduciranja".

Ne spreglejte