Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

risanke animirani filmi

Torek, 3. 12. 2013, 8.29

8 let

Komu bodo šli animacijski oskarji, nagrade annie?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bo Disney ponovno slavil na prihodnji podelitvi oskarjev? Če je število nominacij za nagrado annie dober pokazatelj, potem zagotovo.

Včeraj so namreč razglasili nominacije za nagrado annie, ki je nekakšen ekvivalent animacijskim oskarjem. Disneyjeva najnovejša celovečerna risanka Ledeno kraljestvo (Frozen) vodi skupaj s Pixarjevimi Pošastmi z univerze (Monsters University) z desetimi nominacijami. Tesno jima z devetimi nominacijami sledita Jaz, baraba 2 (Despicable Me 2) studiev Universal in Illumination in Krudovi (The Croods) studia Dreamworks Animation.

Poleg zgoraj omenjene četvorke so v najprestižnejši kategoriji za najboljši animirani celovečerec leta še tri tujejezične animiranke: japonski animirani mojstrovini Pismo Momu (A Letter to Momo) in zadnji film legendarnega japonskega risarja Hayaa Miyazakija, ustanovitelja studia Ghibli, Veter se vzdiguje (The Wind Rises) ter francoska prisrčna risanka Ernest in Celestina (Ernest & Celestine).

Med nominirance za najboljši animirani film presenetljivo niso uvrstili Skrivnostnih varuhov gozda (Epic) studia Blue Sky (animirani Avatar?) in nadaljevanja risanke Oblačno z možnostjo mesnih kroglic (Cloudy With a Chance of Meatballs 2) studia Sony Animation.

Nagrade annie so precej dober pokazatelj, kdo bo v poznejši tekmi za oskarje slavil v kategorijah najboljši celovečerni in kratki animirani film. Včasih pa tudi ne. Lani je namreč nagrado annie za najboljši animirani film prejel Disneyjev Razbijač Ralph (Wreck-It-Ralph), oskar pa je nato šel v roke Pixarjevega Poguma (Brave).

Letos med vsemi nominiranci močno prednjači studio Walta Disneyja s skupno 31 nominacijami. Dreamworks Animation ima 19, Pixar pa 18 nominacij.

Disneyjeva vrnitev k animiranemu muzikalu se je izkazala za pravilno, saj je Ledeno kraljestvo kritiški ljubljenec z impresivno animacijo, izjemno glasbeno podlago in še boljšimi skladbami, da o visokem dobičku v otvoritvenem vikendu ne izgubljamo besed. Je tudi glavni kandidat za oskarja.

Pošasti z univerze je predzgodba risanke Pošasti iz omare, ki je po vsem svetu zaslužila 470 milijonov dolarjev (342 milijonov evrov). Krudovi s prihodki v višini 573 milijonov (416 milijonov evrov) so najmočnejši Dreamworksov kandidat za nagrade, čeprav je tudi njihov Turbo, ki je sicer poleti razočaral, prejel pet nominacij. Jaz, baraba 2 pa je z neverjetnimi prihodki v višini 918 milijonov (667 milijonov evrov) drugi najbolj gledan film letošnjega leta.

Med nominiranci za režiserja so Chris Sanders in Kirk DeMicco (Krudovi), David Soren (Turbo), Chris Wedge (Skrivnostni varuhi gozda), Benjamin Renner, Vince Patar in Stephane Aubier (Ernest in Celestine) ter Chris Buck in Jennifer Lee (Ledeno kraljestvo).

Za nagrado annie v kategoriji kratkometražnih animiranih filmov se bodo potegovali: Despicable Me 2 – Puppy, Get a Horse, Gloria Victoria, My Mom Is an Airplane in The Numberlys.

Med nominiranci za izvirno glasbo v celovečernem animiranem filmu so: Alan Silvestri (Krudovi), Henry Jackman (Turbo), Mark Mothersbaugh (Oblačno z možnostjo mesnih kroglic 2), Heitor Pereira, Pharrell Williams (Jaz, baraba 2), Danny Elfman (Skrivnostni varuhi gozda), Randy Newman (Pošasti z univerze), Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez, Christophe Beck (Ledeno kraljestvo) in Dominic Lewis (Ptiči na prostosti).

Nagrado Winsor McCay za življenjsko delo bodo podelili režiserju Stevenu Spielbergu, ki je leta 2011 posnel tehnološko impresivno animiranko Tintin in njegove pustolovščine: Samorogove skrivnosti (The Adventures of Tintin). Kritiki so jo takrat poimenovali Indiana Jones za otroke, prejela pa je tudi zlati globus za najboljši celovečerni animirani film. Spielberg je sicer že v devetdesetih letih služil kot izvršni producent za kar nekaj animiranih celovečercev: Ameriška zgodba (An American Tail), The Land Before Time, We’re Back: The Dinosaur Story.

Enainštirideseto podelitev nagrad annie bo 1. februarja 2014 gostil Patrick Warburton.

Ne spreglejte