Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

David Cameron britanska glasba

Sreda, 31. 7. 2013, 10.11

8 let

Katere skladbe je kolegom na srečanju vrha G8 podaril David Cameron?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne seznamu izvajalcev skladb, ki so jih v dar prejeli voditelji držav skupine G8, ko so se junija zbrali na Severnem Irskem, so zasedba Alt-J, mladi indie folker Jage Bugg in soul pevka Laura Mvula.

Gostitelj srečanja na Severnem Irskem, britanski premier David Cameron, je voditeljem držav skupine G8, med katerimi so med drugim Barack Obama, Angela Merkel in Vladimir Putin, na USB-ključu podaril nabor skladb, ki jih je sestavilo združenje BPI (British Phonographic Industry). To zastopa britansko, na fizičnih nosilcih posneto glasbo. Seznam pesmi je mogoče poslušati na spletni strani Spotify.

Poslušanje podarjenih pesmi daje občutek – ki mogoče celo drži –, da v britanski popularni glasbi trenutno prevladujejo "poštirkani" mladeniči in mladenke, ki se na precej neizviren način poigravajo z žanri, kot sta folk in soul, tu in tam pa se pojavi še nekoliko elektronike. Na seznamu so se na primer znašli indie rock zasedba Alt-J, na Boba Dylana naslanjajoči se indie folk glasbenik Jage Bugg, soul pevka Laura Mvula in priredba skladbe Skinny Love, ki jo prvotno izvaja zasedba Bon Iver, sedemnajstletna Birdy pa si je z njeno priredbo na YouTubu priborila skoraj 50 milijonov ogledov. Med izvajalci so se znašli tudi petindvajsetletni folk glasbenik Ben Howard, pop glasbenik Tom Odell in folk soul glasbenica Lianne La Havas.

Tovrstni glasbeni izbor sicer ne vključuje najljubše Cameronove glasbe – ta je svoj okus na Facebooku namreč razkril lani. Za najljubši album je označil Dark Side of the Moon zasedbe Pink Floyd, med ljube zasedbe pa prišteva tudi za Radiohead, R.E.M. in The Smiths. Ko sta to izvedela člana zasedbe The Smiths, Morrissey in Johnny Marr, sta mu prepovedala biti oboževalec njune zasedbe. Razlog? Cameronov ljubiteljski lov na divjad.

Ne spreglejte