Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
13.27

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

šala Japonska film Oppenheimer Barbie

Torek, 1. 8. 2023, 13.27

9 mesecev

Japonci razburjeni zaradi spletnih šal o filmih Barbie in Oppenheimer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Barbie | Uradni profil filma Barbie se je na Twitterju na enega od kolažev z atomsko bombo odzval, da bo to "poletje, ki si ga bo vredno zapomniti".  | Foto Blitz Film & Video Distribution

Uradni profil filma Barbie se je na Twitterju na enega od kolažev z atomsko bombo odzval, da bo to "poletje, ki si ga bo vredno zapomniti". 

Foto: Blitz Film & Video Distribution

Spletne šale ali memi, ki prikazujejo like iz filmov Barbie in Oppenheimer pred jedrsko eksplozijo, so sprožile val jeze na Japonskem, edini državi na svetu, ki je bila med vojno bombardirana z jedrskim orožjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filma imata sicer precej različni zgodbi. Medtem ko je v enem glavna junakinja med otroci priljubljena lutka Barbie, drugi govori o stvaritelju jedrske bombe Robertu Oppenheimerju.

Šale, v katerih je upodobljena apokaliptična eksplozija

Imata pa oba veliko oboževalcev, ki so ob dejstvu, da sta filma izšla isti dan, zanju skovali skupno ime Barbenheimer. Po spletu v zadnjih tednih krožijo najrazličnejši kolaži in šale, v katerih je pogosto upodobljena tudi apokaliptična eksplozija. Na enem od kolažev Barbie ploska na ramenih Oppenheimerja, za njima pa je videti eksplozijo.

"Ali vedo, koliko ljudi je umrlo, ko se je pojavil gobast oblak? Ne se šaliti iz jedrskih bomb," je zapisal eden od razjarjenih Japoncev na spletu, ob tem pa uporabil ključnik #NoBarbenheimer.

Japonska je bila med drugo svetovno vojno tarča dveh jedrskih napadov. Prvo jedrsko bombo so Američani 6. avgusta 1945 odvrgli na Hirošimo, pri čemer je umrlo okoli 140 tisoč ljudi, drugo pa tri dni kasneje na Nagasaki, kjer je umrlo še 74 tisoč ljudi.

Uradni profil filma Barbie se je na Twitterju na enega od kolažev z atomsko bombo odzval, da bo to "poletje, ki si ga bo vredno zapomniti". Zaradi sporočila, ki zdaj ni več dostopno, se je japonski distributer filma Barbie opravičil. "Opravičujemo se tistim, ki so jih razburili nepremišljeni odzivi," so zapisali pri Warner Bros Japan. 

Medtem ko veliko dvoran po svetu že predvaja filma Barbie in Oppenheimer, pa ju na Japonskem še ni na sporedu. Barbie naj bi začeli predvajati ta mesec, za Oppenheimerja pa še niso določili datuma.

Preberite tudi:

Barbie
Trendi V filmu Barbie opazen detajl iz Slovenije #foto
Barbie
Trendi Barbie je pankovska subverzivnost v rožnatem celofanu
Barbie
Trendi Pri filmu Barbie je sodelovala tudi slovenska igralka
Oppenheimer
Trendi Film, ki bo zaznamoval leto 2023
Ne spreglejte