Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2015,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evrovizija Tanja Ribič Alenka Gotar

Torek, 12. 5. 2015, 13.32

8 let

Evrovizijski spomini: Tanja Ribič na oder tri mesece po porodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvojec Maraaya se jutri odpravlja na Dunaj, mi pa smo pred njegovim odhodom pretekle predstavnike in predstavnice Evrovizije povprašali po njihovih najprijetnejših spominih s tega tekmovanja.

Zmaga na slovenskem izboru za pesem Evrovizije ima lahko zelo nepredvidljive posledice, še posebej za tiste, ki so na glasbeni sceni manj izkušeni. Takšna je bila na primer Tanja Ribič, ki je, kot je povedala sama, na Emo prišla kot popolna avtsajderka. "Bilo je tri mesece po porodu, nisem vedela, ali naj se veselim ali naj me bo strah, kako bom z mojo malo punčico," nam je povedala igralka, ki ima danes že polnoletno hčer Zalo, ki se je prav tako podala na glasbeno pot.

"Nisem imela niti kaj obleči, za nastop na Emi sem si obleko kar izposodila, kostumografka Belinda Škaricapa pa mi je obleko nato kar podarila," se spominja igralka. "Ta zmaga je bila zelo sladka, sploh zame kot igralko. Hudo pa mi je bilo, ker sem šla v Dublin čisto sama, brez hčere in moža."

Johnny Logan v rožicah

Na Irsko, čeprav na drug konec otoka, so na Evrovizijo odpotovali tudi 1x Band, prvi glasbeniki, ki so na tem tekmovanju zastopali samostojno Slovenijo. Pevec Cole Moretti nam je zaupal, da so lepi spomini na tamkajšnji izbor vezani predvsem na ljudi, ki so jih med bivanjem v Millstreetu spoznali.

"Spomnim se, da sta dva od naših varnostnikov, ki sta nas pazila 24 ur na dan, enkrat ob polnoči potrkala na vrata naše sobe. "Spite?" – "Ne, ah kje!" –"Imate čas?" John in Gary sta imela edini prost večer v času Evrovizije in nas povabila v pub," se spominja Moretti, ki se poleg varnostnikov spominja tudi voznika Paula.

Prekleti irski viski! "Ko nas je Paul peljal nazaj na letališče, nam je, še preden smo prispeli na letališče, dejal: 'To je zadnja klančina, ko vam ustavim, vas prosim, da greste brez besed iz avtobusa in da vas nikoli več ne vidim, ker sem tako ranjen, da vam ne znam povedati.' Po petih dneh druženja smo se tako povezali, da nam je bilo vsem hudo. Bili smo kot družina."

Seveda pa se irski zabavi in pijači niso predajali samo slovenski predstavniki, temveč tudi drugi. William Mangion z Malte naj bi se ga dan pred finalnim nastopom tako napil, da je izgubil glas. Ker je imel garderobo zraven 1x Banda, so ga ti lahko slišali, kako je preklinjal: "Preklet irski viski!" Spoznali so tudi Johnnyja Logana, "ki je bil tudi precej v rožicah na sprejemu". "Spomnim se, da je prijel mojo akreditacijo in tako zelo počasi zakrulil: 'Welcome Sloveeenia'," se še spominja Moretti.

Pela slovensko himno sredi Helsinkov

Tako kot Tanja Ribič, ki je na Emi nastopila kot avtsajderka, in Cole Moretti, ki je bil svojega glasbenega udejstvovanja bolj vajen na mestu kitarista ali spremljevalnega vokalista, tudi operna pevka Alenka Gotar ni pričakovala zmage. Verjetno je prav zato stavila, da bo, če zmaga, na glavnem trgu Helsinkov zapela slovensko himno. In jo je. "To je bil veličasten občutek," se spominja pevka.

Tudi druga dva spomina na Helsinke sta povezana z nacionalnim ponosom. "Še vedno se najbolj spomnim trenutka, ko so odprli kuverto, da gre Slovenija prvič v finale. Še vedno mi manjka nekaj filma s tistega večera, a vem, da je bilo noro in nepopisno veselje."

Še bolj čustven trenutek pa je doživela v garderobi, ko so ji nanašali ličila: "Spomnim se, da se je zaslišala evrovizijska himna, jaz pa sem sedela v maski in od ponosa so se mi vlile solze. Ves mejkap so mi morali nanesti na novo."

Ne spreglejte