Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hollywood fotografije dražba Marilyn Monroe

Torek, 26. 3. 2013, 16.31

8 let

Dražba največje zbirke hollywoodskih fotografij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V mestu, ki nikoli ne spi, bo aprila dražba bogate zbirke fotografij, v kateri so se med drugim znašla velika hollywoodska imena, kot so Marilyn Monroe, James Dean in Charlie Chaplin.

Na dvodnevni dražbi v New Yorku bo prihodnji mesec dražbena hiša Guernsey's na prodaj postavila več deset tisoč fotografij in negativov – ti so sicer del ogromne zbirke, imenovane The Movie Star News Collection, ki jo je fotograf Irvin Klaw po dogovoru z velikimi hollywoodskimi studii ustanovil leta 1939. Ta zbirka vključuje tudi okoli tri milijone filmskih plakatov, na fotografijah pa so obrazi največjih filmskih zvezd, kot so Marilyn Monroe, James Dean, Rudolph Valentino, Judy Garland, Steve McQueen, Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor, Paul Newman, Cary Grant in Audrey Hepburn.

Dražba bo 7. aprila, poleg omenjenih fotografij pa bo vključevala tudi najrazličnejše legendarne, s filmom povezane predmete. Za nekatere do fotografij dražbena hiša pričakuje od okoli 60 do 100 dolarjev (od 47 do 78 evrov), kar 10 tisoč ameriških zelencev (7,8 tisoč evrov) pa naj bi pričakovali za par čevljev, ki jih je nosila Betty Page, znan kot "kraljica pin-up deklet".

Več milijonov dolarjev vredna zbirka "Verjetno gre za največjo zbirko hollywoodskih podob," je, kot piše Reuters, dejala predstavnica dražbene hiše Guernsey's, njeno vrednost pa ocenila na milijone dolarjev.

"Ta dražba se osredotoča na črno-bele podobe, saj gre, kljub temu da je Marilyn Monroe blestela v petdesetih, predvsem za Hollywood dvajsetih, tridesetih in štiridesetih let." Dražba naj bi obenem pomenila prvo odprtje arhiva za javnost v zadnjih petinsedemdesetih letih.

Zbirka poleg šesto fotografij Marilyn Monroe vključuje tudi podobe zvezd in fotografije s snemanj klasik, kot so King Kong, V vrtincu, Državljan Kane, Frankenstein in Čarovnik iz Oza.

Irving Klaw je na Manhattanu leta 1939 odprl trgovino s sladkarijami, ukvarjal pa se je tudi s fotografijo. Ko je ugotovil, da obstaja veliko povpraševanje po fotografijah iz filmov, je s studii, ki so takrat delovali v New Yorku, dosegel dogovor in postal velikan tovrstne fotografije – ta je svoje mesto dobila tako v časopisih kot revijah in z dogajanjem iz sveta filma stregla lačnim oboževalcem.

Zbirko bo sicer prodajal Stuart Scheinman, solastnik lasvegaške hiše Entertainment Collectibles – ta je zbirko od Klawovega nečaka kupil lani.

Ne spreglejte