Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
10.13

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

emmy Oglaševalci Ameriška grozljivka Igra prestolov Kriva pota Hiša iz kart

Petek, 19. 7. 2013, 10.13

7 mesecev, 1 teden

Deset zanimivosti letošnjih emmyjevih nominacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdo je bil spregledan, kdo presenečen in kdo prodira rekorde?

Tako kot je to pričakovati vsako leto, je tudi razglasitev nominacij za 65. nagrade emmy prinesla nekaj pričakovanega, nekaj nesrečno spregledanega, pa tudi nekaj presenečenj. Ste vedeli, da je bila za najboljšo dramsko serijo prvič nominirana spletna serija?

Seznam zanimivosti letošnjih nominacij si lahko ogledate spodaj.

Največ nominacij je prejela serija Ameriška grozljivka

Serija televizije FX je že drugo leto prejela največ nominacij, tokrat kar sedemnajst. Med najrazličnejšimi nominacijami s tehničnega področja so si jih prislužili tudi igralci Jessica Lange, Sarah Paulson, Zachary Quinto in James Cromwell.

Prva nominacija za spletno serijo

Kritiško cenjena serije Hiša iz kart je s Kevinom Spaceyjem v glavni vlogi postala prva za emmyja nominirana spletna serija. Serija, ki jo na internetu ponuja Netflix, si je v celoti prislužila devet nominacij, med drugim za najboljšo dramsko serijo, za najboljšega glavnega igralca (Spacey) in glavno igralko (Robin Wright), pa tudi za scenarij in režijo.

Odbita rodbina razočarana

Med nominiranci se je znašla tudi letos znova prebujena serija Odbita rodbina, ki jo je gledalcem prav tako ponujal Netflix. In če si je serija s svojimi prvimi tremi sezonami pred leti vsako leto prislužila vrsto nominacij, med drugim za najboljšo komično serijo, so njeni ustvarjalci tokrat doživeli razočaranje. Dobila je namreč le tri nominacije, najpomembnejša je nominacija za najboljšega glavnega igralca v komični seriji – to si je prislužil Jason Bateman.

Igra prestolov premagala Oglaševalce

Lani so bili Oglaševalci po številu nominacij izenačeni z Ameriško grozljivko, a so letos s številke sedemnajst padli na enajst. Na področju dramskih serij je letos s šestnajstimi nominacijami povedla Igra prestolov, Oglaševalce pa je s trinajstimi nominacijami premagala tudi serija Kriva Pota.

Louis C. K. dobil kar devet nominacij

Lani je bil petinštiridesetletni ustvarjalec nominiran šestkrat, letos pa je svoj rekord podrl z devetimi nominacijami s področja igre, režije, scenarija, montaže in produkcije, med drugim za svojo serijo Louie.

Oglaševalci tokrat prvič brez nominacije za scenarij

Ustvarjalec serije Matthew Weiner si je nominacijo za svoje pisateljske spretnosti prislužil vsako leto do zdaj, letos pa je doživel razočaranje.

Po lanski zmagi Eric Stonestreet in Jon Cryer letos poražena

Igralca serij Sodobna družina in Dva moška in pol Eric Stonestreet in John Cryer sta bila lani srečna dobitnika te prestižne televizijske nagrade, letos pa si nista prislužila niti nominacije. Še več, Stonestreet je edini člane igralske zasedbe Sodobne družine, ki ni nominiran.

Tokrat nominirani tudi stranski igralci

Lani sta seriji Veep in Punce nominaciji za najboljši glavni igralki prinesli Julii Louis-Dreyfus in Leni Dunham, letos pa sta se jima pridružila tudi stranska igralca: Adam Driver (Punce) in Anna Chlumsky (Veep).

Emmyja za glavnega igralca v mini seriji bo dobila televizija HBO

Vsi nominiranci so namreč del igralskih zasedb mini serij oziroma filmov televizije HBO. To so Michael Douglas in Matt Damonza film Moje življenje z Liberacejem, Toby Jones, ki je v filmu The Girl upodobil Hitchcocka, Benedict Cumberbatch za miniserijo Parade's End in Al Pacino, ki je v filmu Phil Spector upodobil znanega glasbenega producenta.

Polovico nominacij za režijo prejele ženske

primerjavi z oskarji so na področju režije nominacije veliko bolj enakomerno razporejene med spoloma – polovico od desetih nominirancev za režijo dramske oziroma komične serije so si namreč prislužile ženske: Lena Dunham za svojo serijo Punce, Gail Mancuso za Sodobno družino, Beth McCarthy-Miller za 30 Rock, Michelle MacLarenua za Kriva pota in Lesli Linka Glatter za Homeland.

Ne spreglejte