Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2013,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dave Franco James Franco 21 Jump Street Mojstri iluzij

Nedelja, 25. 8. 2013, 17.23

8 let

Dave Franco: James Franco? Ne!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav sta si na videz precej podobna, velja, da to ni mogoče reči za njuna značaja. In ravno zato njuni karieri ubirata vsaka svojo pot ...

Živeti v senci svojega starejšega brata ni ravno mačji kašelj. Še posebej, če je ta brat dobro znani hollywoodski obraz, igralec, obenem pa še scenarist, režiser, pisatelj, pesnik in kdo ve kakšne vrste ustvarjalec še – in čeprav mu ni bilo vedno lahko, se v zadnjih letih vendarle zdi, da se 28-letni Dave Franco počasi le osvobaja sence svojega sedem let starejšega brata Jamesa.

Dava Franca je v naših kinematografih trenutno še mogoče ujeti v triletju Mojstri iluzij, v katerem se je ob Jesseju Eisenbergu in Morganu Freemanu prelevil v še zelenega čarovniškega vajenca. Pred tem smo ga na naših velikih platnih videli tudi v filmski predelavi priljubljene serije iz 80. 21: Jump Street, kot nekdanji fant glavnega ženskega lika, ki mu možgane poje zombi, pa je igral tudi v malce drugačnemu zombijevskemu filmu Warm Bodies.

Na fotografijah ali v filmu se zdi, da je Dave svojemu starejšemu bratu precej podoben – v resnici pa velja, da si brata po svojih osebnostnih značilnostih ne bi mogla biti bolj različna. Medtem ko James deluje nedostopen multiumetnik, plavajoč nekje med oblaki sredi sinje modrega neba, se Dave sprehaja po drugačnih sferah. Tudi vloge, s katerimi sta začenjala svoji karieri, se precej razlikujejo: Jamesa je bilo nekoč mogoče videti v vlogah nepriljubljenih čudakov, Dava pa v vlogah tistih mladeničev, ki tovrstne "čudake" neprestano maltretirajo. "Prenehal sem se že spraševati, zakaj je tako," je v enem od intervjujev povedal 28-letnik. "Enkrat sem se glede tega pritoževal svojemu znancu, ta pa mi je rekel: 'To je tako zato, ker imaš pač obraz tepca'.

V svet filma prav zaradi svojega brata

Dave Franco je v Kaliforniji odraščal v umetniško izjemno plodoviti družini – mama je na primer pisateljica in pesnica –, tudi sam se je nekoč ukvarjal s poezijo, želel pa si je postati srednješolski učitelj kreativnega pisanja. A njegova pot ni zavila popolnoma po njegovih načrtih: ko je študiral, se je bratov menedžer namreč odločil, da bo preizkusil, če je igralski talent v krvi cele družine. Prepričal ga je v vpis na ure dramske igre. "Na prvih vajah je bilo ogromno kričanja, jokanja in pretepanja," se spominja Dave. "Najprej sem vse skupaj želel pustiti, potem pa sem vseeno vztrajal – mislim, da je bilo to zame precej pozitivno, s tem sem se malce odprl."

Svoj prvenec pred kamero je doživel pri 21, in sicer v epizodi serije Sedma nebesa, leto pozneje mu je majcena vloga pripadla v komediji Super hudo. Med drugim ga je bilo mogoče videti tudi v deveti epizodi serije Mladi zdravniki. Počasi, a vztrajno se je njegova kariera začela vzpenjati: med drugim je na njegovo prepoznavnost med ljubitelji komedije vplivala tudi njegova aktivnost pri ustvarjanju filmčkov za spletno stran Funny or Die. Te ustvarja skupaj s prijateljem Brianom McGinnom, prispeva pa tako h scenariju in režiji kot igranju. Kot pravi, ravno ti videi zrcalijo človeka, kakršen je, obenem pa mu pomagajo pri razvijanju osebnosti in veščin. "Najin končni cilj je, da začneva nekoč skupaj snemati tudi celovečerce. Nekoč želim ustanoviti svojo produkcijsko hišo," pravi mladenič, ki bi rad z igre sčasoma za vedno presedlal na nekaj drugega. "Nekoč bi se rad ukvarjal z režijo in pisanjem scenarijev. Iskreno povedano, se mi zdi, da igralec ne bom ostal za vedno. Sam sebe si ne morem predstavljati kot 70-letnika, ki se bori za to, da bi dobil kakšno vlogo. Ko bom starejši, bi bil rad za kamero, manjših vlog pa bi se lotil le v filmih svojih prijateljev."

"Želim si delati z režiserji, ki jih spoštujem"

Kljub željam pa se Dave zaveda, da bo do te točke treba prehoditi še kar nekaj pogosto zahtevne poti. Poleg ustvarjanja kratkih filmov se trenutno, kot pravi, izogiba izbiranju vlog, v katerih bi bil spet le mladenič, ki maltretira druge, pri tem pa veliko pozornosti posveča tudi režiserju. "Želim si delati z režiserji, ki jih spoštujem – ker želim tudi sam nekoč postati režiser, je to način, da se veliko naučim."

"Moje potovanje od prve vloge do danes je bilo zelo zanimivo, saj me je veliko časa večina ljudi poznala le kot mlajšega brata Jamesa Franca. Zavestno sem se odločil, da se bom od te oznake oddaljil – čeprav ga spoštujem, moram stati na svojih nogah. V zadnjem času sem razliko že začutil, ljudje so tudi mene začeli spoštovati in mislim, da to ni naključje. Čeprav sva si zelo podobna, si bolj različna ne bi mogla biti. On lahko sprejme vloge, ki se jih jaz ne morem niti dotakniti, in tudi obratno. Mislim, da so ljudje to začeli opažati."

In kje bomo Dava Franca videli v prihodnosti? Prihodnje leto bo luč sveta ugledala komedija Townies, v kateri igrajo tudi Zac Efron, Rose Byrne in Seth Rogen, 28-letnik pa naj bi ob Vinceu Vaughnu zaigral tudi v komediji Business Trip.

Ne spreglejte