Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

HBO TV-serija scenarij natečaj

Sreda, 30. 11. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

Bomo na HBO kmalu gledali serijo v slovenščini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

film, snemanje | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

HBO bo posnel TV-serijo, ki se bo dogajala na območju nekdanje Jugoslavije in bo v enem ali več jezikih s tega območja.

Če ste filmski ustvarjalec in za to prvič slišite, ste verjetno prepozni - do vključno 1. decembra je namreč še odprt natečaj podjetja HBO, ki na območju nekdanje Jugoslavije išče najboljšo zamisel za izvirno serijo. V enem od tukajšnjih jezikov, seveda.

HBO Adria, ki pokriva območje nekdanje Jugoslavije, je razpisal natečaj za izvirno serijo s tega prostora. Zgodba se mora dogajati v sedanjosti in na območju Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore oziroma Makedonije, lahko v eni ali pa v več teh državah, scenarij pa mora biti v enem ali več jezikih s tega območja.

HBO želi posneti serijo, ki se bo dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, medtem ko je do zdaj v naši regiji le iskal prizorišča - v Dubrovniku snemajo Igro prestolov. | Foto: HBO HBO želi posneti serijo, ki se bo dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, medtem ko je do zdaj v naši regiji le iskal prizorišča - v Dubrovniku snemajo Igro prestolov. Foto: HBO

Želijo le scenarij za prvo epizodo

Vsa druga pravila so zelo ohlapna, dopuščajo tako miniserijo z najmanj štirimi deli kot več sezon dolg izdelek, od avtorjev pa zahtevajo, da pošljejo le scenarij za 30 ali 60 minut dolg prvi del serije. Nobenih sinopsisov, razdelanih opisov likov ali kakršnegakoli drugega materiala - izključno scenarij za eno epizodo.

V srednji Evropi nismo vajeni pisati za televizijo

"Seveda je samoumevno, da mora avtor imeti idejo, kam zgodba vodi," je nenavadno skopa pravila za hrvaški časopis Jutarnji list pojasnil Gabor Krigler, kreativni direktor madžarskega HBO, kjer so podoben natečaj izvedli leta 2014. "Ugotovili pa smo, da avtorji iz srednje Evrope običajno nimajo izkušenj s strukturiranjem TV-serij. Pogosto mislijo, da imajo materiala za osem delov, v resnici pa ga je za štiri. Takrat vskočimo mi," je pojasnil.

Nočejo balkanske različice Igre prestolov ali katere druge HBO-jeve uspešnice. Zgodba se mora dogajati v sedanjosti, predvsem pa mora biti izvirna. | Foto: Reuters Nočejo balkanske različice Igre prestolov ali katere druge HBO-jeve uspešnice. Zgodba se mora dogajati v sedanjosti, predvsem pa mora biti izvirna. Foto: Reuters

Steve Matthews, izvršni producent dramskih vsebin za HBO Europe, je ob tem za Jutarnji list dejal, da "HBO niti ne išče scenarijev, ampak bolj ideje in pisce. Tudi če nekega scenarija ne izberemo, se lahko zgodi, da nam je všeč slog pisca in ga nato povabimo v ekipo scenaristov za katero od naših prihodnjih serij."

Zaradi uspeha na Češkem so se ozrli tudi na druge trge

HBO serije za lokalne trge v srednji in vzhodni Evropi snema že desetletje. Najprej so na Poljskem, Madžarskem in v Romuniji poskusili s prilagojenimi formati že obstoječih serij (iz Norveške in Avstralije), izvirno serijo pa so na tem območju prvič posneli na Češkem. Leta 2013 so po scenariju 26-letnega Stepana Hulika posneli miniserijo Goreči grm (Burning Bush), njen uspeh pri gledalcih pa je HBO spodbudil k iskanju novih lokalnih scenarijev.

Napovednik serije Goreči grm:

Kako bo videti razvoj izbrane serije? Možnosti je več, je za Jutarnji list pojasnil Matthews. V nekaterih primerih je avtor bolj samostojen, serijo piše sam in se le občasno dobiva s kreativnim direktorjem. Lahko pa se zgodi, da HBO sestavi ekipo scenaristov, ki serijo ustvarjajo skupaj. "Kdor ne želi delati v kolektivu, naj raje piše roman," je še dejal Matthews.

Nočejo kopije serij, ki so trenutno najbolj priljubljene

Krigler pa je po poročanju Jutarnjega lista nadobudnim ustvarjalcem svetoval, da naj ne kopirajo tistega, kar trenutno gledajo na HBO in drugih televizijskih mrežah. "Ko smo leta 2014 tak natečaj razpisali na Madžarskem, je bil na vrhuncu priljubljenosti skandinavski 'noir' in od 450 prispelih scenarijev se jih je 200 začelo z obglavljenim truplom ali izginulo deklico. Tega nočemo."

Kaj hočejo, bo jasno 1. marca prihodnje leto - takrat bodo namreč objavili, kateri scenarij so izbrali.

HBO že pozna slovenske zamisli

Omeniti pa velja, da morebitni zmagovalni scenarij iz Slovenije ne bi bil prvi stik slovenskih filmskih ustvarjalcev s HBO. Film Houston, imamo problem!, s katerim je slovenski režiser Žiga Virc vzbudil mednarodno pozornost, so namreč posneli v koprodukciji s HBO Europe.

Ne spreglejte