Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
24. 7. 2018,
17.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

Natisni članek

peticija debelost serija Netflix

Torek, 24. 7. 2018, 17.01

5 let, 9 mesecev

Zaradi zasramovanja zahtevajo odpoved nove Netflixove serije #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

serija, Insatiable | Foto Netflix

Foto: Netflix

Ameriški spletni ponudnik filmskih in televizijskih vsebin Netflix je v začetku julija predstavil prihod nove serije Insatiable, ki je že razburila ogromno ljudi. Na podlagi napovednika, ki naj bi napovedoval žaljivo vsebino, so začeli s peticijo, da serije sploh ne bi predvajali.

Že zgolj napovednik nove serije Insatiable (Nenasitna, op. p.) je bil dovolj za začetek peticije, ki jo je podpisalo že več kot 100 tisoč ljudi. Serija namreč po mnenju številnih promovira zasramovanje ljudi s prekomerno telesno težo, saj prikazuje debelušno najstnico, ki pozneje shujša in se maščuje vsem, ki so jo prej zasmehovali in ustrahovali zaradi teže.

Serijo bo ameriški spletni ponudnik filmskih in televizijskih vsebin Netflix začel predvajati 10. avgusta, a hočejo s peticijo to preprečiti.

"Serija bo povzročila motnje prehranjevanja"

Peticijo je začela Florence Given, ki jo je najbolj zmotilo to, da še vedno velja "pravilo", da mora ženska najprej shujšati, preden je lahko priljubljena in dobi prijatelje. "Še vedno imamo čas, da ustavimo predvajanje te serije, ki bo povzročila obup in dvom o samopodobi pri številnih mladih dekletih, ki bodo mislile, da morajo shujšati, če hočejo biti srečne in vredne." Dodala je še, da bo serija povzročila motnje prehranjevanja.

Zaradi velikega odziva na peticijo se je oglasila glavna igralka Debby Ryan, ki je na Twitterju branila serijo in zapisala, da upa, da bodo oboževalci počakali na prve epizode, preden jo bodo začeli zares obsojati.

Debby igra najstnico Patty, ki jo sovrstniki posmehljivo kličejo Fatty Patty (Debeluška Patty, op. p.). | Foto: IMDb Debby igra najstnico Patty, ki jo sovrstniki posmehljivo kličejo Fatty Patty (Debeluška Patty, op. p.). Foto: IMDb

A obsojanje se je kljub temu začelo, tudi na družbenih omrežjih, kjer je veliko zapisov o tem, da serija ni zdrava za mlada dekleta. Zagovornica zdrave samopodobe, televizijska in radijska voditeljica Jameela Jamil je na primer tvitnila, da je zasramovanje zaradi prekomerne teže neločljivo povezano s serijo. "S tem otrokom še vedno govorimo, da morajo shujšati, če hočejo 'zmagati'."

Cilj peticije je doseči 150 tisoč podpornikov, trenutno pa so skoraj na številki 110 tisoč. Netflix se medtem nanjo še ni odzval.

Ne spreglejte