Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2018,
15.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

novinarstvo Steven Spielberg Tom Hanks Meryl Streep TV Telekoma Slovenije

Sreda, 23. 5. 2018, 15.57

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Zamolčani dokumenti (The Post)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Zamolčani dokumenti (The Post)

Meryl Streep in Tom Hanks v vznemirljivi in napeti drami Stevena Spielberga, ki razkriva ozadje objave zaupnih dokumentov o vietnamski vojni leta 1971. Nominaciji za oskarja za najboljši film leta in najboljšo glavno igralko!

ZDA, Velika Britanija/2017/111 min.

Režija: Steven Spielberg

Igrajo: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Sarah Paulson, Bruce Greenwood

Žanr: Biografska zgodovinska drama/Politični triler

Ocena IMDb: 7,2/10│ Rotten Tomatoes: 87 % │ Uporabniki Googla: 77 %

Zgodba se osredotoča na objavo dokumentov iz Pentagona v Washington Postu, s pomočjo katerih so novinarji tega časopisa leta 1971 razkrili resnico o vietnamski vojni.

Dotični dokumenti so niz uradnih zapisov ameriškega obrambnega ministrstva, ki jih je novinarjem takrat predal vojni analitik Daniel Ellsberg.

DKino trilogije
Trendi Trilogije, ki jih ne boste mogli zavrniti #video

Dvakratni oskarjevec Tom Hanks igra urednika Washington Posta Bena Bradleeja, dobitnica treh oskarjev Meryl Streep pa založnico časopisa Kay Graham, ki je prevzela vodenje sodnega spora z ameriško vlado med predsednikovanjem Richarda Nixona.

Fotogalerija
1 / 10

"Obstaja aktualno, obstaja brezčasno, potem so tu Zamolčani dokumenti – film, ki se ne zdi toliko zgodovinski triler, postavljen v leto 1971, kot pa vznemirljiva karikatura leta 2017." David Ehrlich, indieWire

Majske premiere na HBO
Trendi Majske premiere na HBO

"Spielberg je dopolnil 70. let, a se še ni upehal. Zamolčani dokumenti premorejo enako energijo in vitalnost kot filmi, ki jih je posnel pred desetletji." Todd McCarthy, Hollywood Reporter

Napovednik filma Zamolčani dokumenti:

Zanimivosti:

  • Združenje ameriških kritikov je Zamolčane dokumente razglasila za najboljši film leta 2017, revija Time in Ameriški filmski inštitut pa sta jih uvrstila na lestvico 10 najboljših filmov leta 2017.
  • Film je bil nominira za dva oskarja – za najboljši celovečerec leta in najboljšo glavno igralko (Meryl Streep) – ter za šest zlatih globusov, med njimi v vseh pomembnejših kategorijah.
  • To je peti skupen celovečerec igralca Toma Hanksa in režiserja Stevena Spielberga po filmih Reševanje vojaka Ryana (1998), Ujemi me, če me moreš (2002), Terminal (2004) in Most vohunov (2015).

Zamolčani dokumenti (The Post) | Foto:

  • Če odmislimo film A.I. - Umetna inteligenca (2001), v katerem je Meryl Streep posodila glas Modri vili, so zamolčani dokumenti prvi Spielbergov celovečerec, pri katerem oskarjevka sodeluje, to pa je tudi prvi film, v katerem je njen soigralec Hanks.
  • Spielberg je film posnel med čakanjem na prizore z digitalnimi učinki, ki jih je za njegovo akcijsko ZF-pustolovščino Igralec št. 1 (2018) izdelalo podjetje Industrial Light & Magic.
  • Soscenarist filma Josh Singer se je v preteklosti podpisal še pod dva odmevna filma, ki se ukvarjata s političnimi škandali in opozarjata na pomen novinarstva. To sta biografski triler Peta veja oblasti (2013) in biografska drama V žarišču (2015), za katero je ta prejel oskarja za najboljši scenarij.
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Most vohunov (Bridge of Spies)
Trendi Most vohunov (Bridge of Spies)
V žarišču
Trendi V žarišču (Spotlight)
Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo
Trendi Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo (Mark Felt: The Man who Brought Down The White House)
Ne spreglejte