Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
12.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije V žarišču oskar Oskarji biografski film novinarstvo pedofilija Katoliška cerkev Mark Ruffalo Michael Keaton Rachel McAdams Liev Schreiber film televizija Tom McCarthy

Torek, 20. 6. 2017, 12.48

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

V žarišču (Spotlight)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V žarišču

Pretresljiva resnična zgodba o skupini novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili množično spolno zlorabo otrok v Katoliški cerkvi. Prejemnik oskarjev za najboljši film leta 2015 in najboljši izvirni scenarij!

ZDA, Kanada/2015/123 min.
Režija: Tom McCarthy
Igrajo: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci
Žanr: Biografska drama
Ocena IMDb: 8,1/10 (top 250 #194)

Zgodba o resničnih novinarjih prikazuje dolgoletno delo skupine preiskovalcev časopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških institucijah in za svojo raziskavo prejeli Pulitzerjevo nagrado.

Kljub pomanjkanju denarja in načrtnem zanikanju odgovornih se odločni novinarji prebijajo prek gore arhivskega gradiva in birokratskih ovir, razkritje resnice in prekinitev molka pa očrni najvišje predstavnike cerkve, pravnike in politike po vsem svetu.


Oskar: najboljši film leta in najboljši izvirni scenarij (Josh Singer in Tom McCarthy).
Nominacije za oskarja: režija, igralec v stranski vlogi (Ruffalo), igralka v stranski vlogi (McAdams) in filmska montaža.

"V času, ko so novinarji vedno bolj na slabem glasu, nam V žarišču – McCarthyjeva hvalnica raziskovalnemu novinarstvu, ki jo lahko postavimo ob bok klasiki Vsi predsednikovi možje – pokaže, da bi si kakovostni predstavniki sedme sile zaslužili najmanj takšno spoštovanje, kot so ga v cerkvenih krogih deležni božji poslaniki." Klemen Černe, Siol.net (Preberite vso recenzijo filma V žarišču.)


V žarišču | Foto:


Zanimivosti:

• Scenarij, pod katerega sta se podpisala Josh Singer in režiser filma Tom McCarthy, se je leta 2013 uvrstil na znamenito črno listo najboljših neproduciranih scenarijev.

• Radio Vatikan, uradni radio Svetega sedeža, je film označil za "poštenega" in "prepričljivega". Po njihovem mnenju je V žarišču pripomogel k temu, da je Katoliška cerkev v ZDA "v celoti sprejela svoj greh, ga javno priznala in plačala njegove posledice".

• Resnični Walter Robinson je igro Michaela Keatona opisal z besedami: "Kot da bi gledal samega sebe v ogledalu in ne bi imel nadzora nad zrcalno podobo. Če bi Michael Keaton oropal banko, bi me policisti hitro vklenili v lisice."

Mark Ruffalo je resničnega Michaela Rezendesa med vsakim snemalnim premorom prosil, da mu iz scenarija prebere njegovo besedilo. Ena od igralčevih prošenj se je glasila: "Te lahko poslušam, kako se dereš na nekoga?"

V žarišču | Foto:

• Po Ruffalovih besedah je bila večina novinarjev, ki so razkrili škandal, rimokatoličanov. Iz katoliške družine izhaja tudi režiser filma Tom McCarthy.

• Film nikoli ne omeni, da so novinarji častnika Boston Globe za svoje raziskovalno delo leta 2003 prejeli Pulitzerjevo nagrado.

• Ustvarjalci so za besedilo v odjavni špici in na nekaterih posterjih uporabili isto vrsto črk, ki jo v naslovih in člankih uporabljajo pri časniku Boston Globe – Miller.

V žarišču je po Največji predstavi na svetu (1952) prvi zmagovalec Oskarjev, ki mu je uspelo osvojiti samo dva kipca. Oba filma sta drugega oskarja prejela za scenaristične dosežke.

Napovednik filma V žarišču:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte