Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
13.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Joško Rutar Slovenski filmski center filmi ministrstvo za kulturo Tone Peršak

Petek, 24. 6. 2016, 13.19

6 let, 7 mesecev

Strokovna društva stopila v bran direktorju filmskega centra Jožku Rutarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Strokovna društva s področja filmskega in AV ustvarjanja zavračajo namigovanja o nepravilnostih in nezakonitosti ravnanja direktorja Slovenskega filmskega centra (SFC) Jožka Rutarja. Po mnenju ministrstva za kulturo naj bi namreč Rutar ravnal nezakonito, ko je nekaterim projektom brez meril in pravnih podlag zviševal dodeljena denarna sredstva. Direktor SFC očitke o nepravilnosti zavrača, računsko sodišče pa je napovedalo revizijo.

V delnem poročilu o nadzoru nad zakonitostjo dela filmskega centra je namreč ministrstvo ugotovilo, da je Rutar nekaterim projektom samovoljno dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija, čeprav zadeve pred koncem postopka ne komentira.

Strokovna društva v odprtem pismu opozarjajo na legitimnost in legalnost odločitev direktorja SFC v vseh zadevah, v katerih se mu očitajo nezakonitosti. Kot so zapisali, so imeli vsi postopki izbora projektov in dodeljevanja javnih sredstev pravno podlago v zakonu o SFC ter v pravilniku o izvedbi postopka izbire projektov, pogojih in merilih za izbor ter postopku sklepanja pogodb, vsebine pogodb in načinu nadzora nad izvajanjem pogodb, katerega pravila niso bila nikoli kršena.

Poudarjajo, da je strokovno-programska komisija posvetovalno telo direktorja, ta pa je pooblaščen za odločanje o izboru, za usklajevanje finančnih parametrov, izdajo odločb in sklepanje pogodb. Mnenje komisije ni zavezujoče, menijo Rutarjevi podporniki.

Ministrstvo za kulturo zadeve pred koncem postopka ne komentira. | Foto: Ministrstvo za kulturo zadeve pred koncem postopka ne komentira.

Usklajevanje finančnih okvirov je ustaljen postopek

Zapisali so, da je usklajevanje finančnih okvirov sofinanciranja filmov ustaljen postopek, ki ima pravno podlago v obeh navedenih dokumentih. Znesek usklajevanja je lahko enak ali višji od zneska, ki ga je predlagala strokovna komisija, v nobenem primeru pa ne more presegati in niti ni presegal zneska, za katerega je zaprosil producent.

Opozarjajo tudi, da postopek notranjega nadzora nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela SFC, v katerem ministrstvo preverja domnevne nepravilnosti, še ni končan in da vsa namigovanja o napačnem dodeljevanju sredstev temeljijo zgolj na dokumentu ministrstva – domnevnem poročilu. Ta dokument ne vsebuje imen uradnikov, ki so ga pripravili, niti na njem ni podpisov pooblaščenih oseb na ministrstvu, kar je v nasprotju z zakonom o upravnem postopku.

Po njihovem prepričanju je edini namen afere diskreditacija Rutarja, ki ga je svet SFC predlagal vladi v potrditev za nov petletni mandat na položaju direktorja SFC. Kot so še zapisali, je avtonomnost SFC pomembna in učinkovita pridobitev, ta avtonomnost pa vključuje tudi upoštevanje odločitev sveta SFC, zato pričakujejo, da jih bosta spoštovala in upoštevala tako minister za kulturo kakor tudi vlada. Obenem pričakujejo, da bo minister osebno preveril sporne postopke in se osebno izrekel o obtožbah.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sicer sporočili, da vlada v četrtek ni sprejela sklepa o imenovanju Rutarja za direktorja SFC.

Ne spreglejte