Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2014,
21.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Liffe Najbolj iskani človek Philip Seymour Hoffman Anton Corbijn John le Carre Rachel McAdams ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Sreda, 19. 11. 2014, 21.51

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Najbolj iskani človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Pokojni Philip Seymour Hoffman obvladuje platno v tej odlični priredbi romana Johna le Carréja, ki bi si jo morali ogledati vsi ljubitelji vohunskih trilerjev.

Najbolj iskan človek (A Most Wanted Man) je zadnji film, ki ga je Philip Seymour Hoffman dokončal pred svojo smrtjo. Ta sijajen vohunski triler, ki ga je Anton Corbijn (Nadzor, Američan) posnel po romanu Johna le Carréja, je več kot dostojno slovo od pokojnega oskarjevca. Hoffman odkoraka s filmskega platna v velikem slogu in nas v svoji zadnji glavni filmski vlogi spomni, zakaj je (in bo še nekaj časa) veljal za najboljšega igralca svoje generacije.

Follow the money (sledi denarju)

Zgodba, ki so jo navdahnili resnični dogodki, prikazuje delovanje varnostno-obveščevalnih služb v Hamburgu, kjer je med letoma 1998 in 2001 prebival Mohamed Atta – eden od načrtovalcev in izvršiteljev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra.

Najbolj iskan moški iz naslova je Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) – nezakonit prebežnik rusko-čečenskega rodu, ki prispe v Nemčijo brez dokumentov in z jasnimi sledovi mučenja po telesu. Issa v Hamburgu naveže stik z idealistično nemško odvetnico (Rachel McAdams) in britanskim bankirjem (Willem Dafoe), ki je za njegovega pokojnega očeta pral denar.

Issa želi očetovo zapuščino ("umazan denar") podariti okrajnemu islamskemu dobrotniku (Homayoun Ershadi), ki ga tajne službe sumijo, da prek skrivnih fondov financira islamske skrajneže. Vsem skupaj na sled pride¬ izkušeni vodja skrivne nemške protiteroristične enote Günther Bachmann (Hoffman). Ta okoli njih počasi stke mrežo, v upanju, da ga bodo male ribe pripeljale do barakud, te pa do morskih psov.

Hamburger, ki vam ga postrežejo v gostilni z Michelinovo zvezdico

Kolegica Irena Jenko je v oceni filma Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun – zadnje odlične upodobitve katerega od le Carréjevih romanov – zapisala: "Če je James Bond 'fast food' vohunskih filmov, potem je Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun zrezek." Sam se bom navezal na njeno primerjavo in zapisal, da je Najbolj iskan človek hamburger, ki vam ga postrežejo v gostilni z Michelinovo zvezdico. Ali pa v evropskem duhu posneta Misija: Nemogoče, kar vam je ljubše.

Zgodba – le Carréjeva kritika delovanja (nekaterih) obveščevalnih služb, ki jo je v scenarij priredil Andrew Bovell – je, še posebej če jo primerjamo z zgodbo Kotlarja, relativno preprosta, film pa precej manj ambiciozen. Corbijnov triler potrjuje to, kar nam je razkrila nedavna ameriško-nemška prisluškovalna afera: da v svetu vohunskih iger nikomur ne moreš zaupati, še najmanj pa svojim zaveznikom. Da si varnostno-obveščevalne službe pri svojem delu pomagajo z nesprejemljivimi (a precej učinkovitimi) metodami, ki bi si jih morala sodobna družba sramovati, prav tako ni nič novega, je pa to "staro" tokrat izjemno dobro izpeljano.

Obveščevalci svoja dejanja opravičujejo s stavkom, da poskušajo ustvariti varnejši svet. Po ogledu Corbijnovega trilerja in po njegovem pretresljivem razpletu se boste počutili kvečjemu manj varnega.

Labodji spev Philipa Seymourja Hoffmana

Sam zaplet in razplet niti nista v ospredju, zato ne pričakujte klasične igre mačke z mišjo. Po Hoffmanovi zaslugi je film karakterna študija moralno kompleksnega človeka, ki pooseblja boj proti terorizmu. Igralec obvladuje vsak prizor, v katerem se pojavi, njegovo prisotnost pa občutimo tudi v tistih delih filma, v katerih ga ni na spregled.

Omenjena ribiška metafora je le eden od številnih izvrstnih Hoffmanovih citatov, ki jih igralec izreče s srhljivo prepričljivostjo. Njegove citate in njegov hrapav govor z nemškim naglasom bi lahko poslušal ure in ure, vmes pa bi občudoval še njegovo govorico telesa.

Hoffmanu se obeta posthumna nominacija za oskarja. Zadnji igralec, ki mu je to uspelo, je bil Heath Ledger. Misel, da smo v zadnjih letih izgubili dva najboljša igralca svojih generacij, me spravlja v depresijo. V Hoffmanovem primeru nas lahko nekoliko potolaži vsaj dejstvo, da nam je zapustil zajeten opus vlog, h katerim se bomo vedno znova vračali.

Vloga Güntherja Bachmanna se uvršča v sam vrh Hoffmanovih igralskih stvaritev. Brez njega Najbolj iskan človek ne bi bil to, kar je – filmska nebesa za ljubitelje vohunskih trilerjev.

Napovednik filma Najbolj iskani človek:

Ne spreglejte