Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
23.45

Osveženo pred

2 leti

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Notre Dame zabava film PR članek

Petek, 8. 4. 2022, 23.45

2 leti

Neverjetna resnična zgodba, ki se je še danes spominjamo vsi, zdaj tudi na filmskih platnih: Notre-Dame v plamenih

Oglasno sporočilo

Danes, natanko tri leta od strahotnega dogodka v Parizu, vas vabimo, da si v kinu od četrtka ogledate filmsko mojstrovino, ki bo tako počastila ta nepozaben zgodovinski dogodek. 

Notre-Dame_1 | Foto:

Bilo je okoli šestih zvečer 15. aprila 2019, ko se je zgodilo nekaj nepredstavljivega: pred nejevernimi očmi številnih očividcev in kamer, ki so se nabrale z vsega sveta, so pariško stolnico Notre-Dame zajeli plameni.

Požar so nazadnje ukrotili okoli treh zjutraj, po osmih urah ognjene stihije, ki je besnela v več kot osemsto let starem kulturnem spomeniku, najbolj obiskanem objektu v vsej Evropi.

Štiristo gasilcev se je neumorno bojevalo z ognjenimi zublji, da bi preprečili popolno izginotje cerkve.

Notre-Dame_4 | Foto:

V Notre-Dame jim je uspelo preprečiti sesutje glavnega zvonika, rešiti so poskušali verske relikvije in neprecenljive umetnine. Neprecenljive artefakte, Kristusovo trnovo krono in tuniko francoskega kralja Ludvika IX. - svetega Ludvika IX. Francoskega -, so na srečo rešili.

Napeti filmski spektakel izpod taktirke slovitega francoskega režiserja Jean-Jacquesa Annauda, znanega po kultnem filmu Ime rože po istoimenskem romanu Umberta Ecca, je nastal zato, da si lahko gledalci dogajanje ogledajo na velikih platnih kinodvoran.

Pri tem je režiser uporabil številne videoposnetke, ki so jih posneli gasilci in pariška policija, pa tudi pričevanja članov gasilskih brigad, prebivalcev in zaposlenih v katedrali.

Notre-Dame_3 | Foto:

V središču zgodbe je seveda veličastna katedrala Notre-Dame. Na drugi strani imamo njenega nasprotnika, usodnega, uničujočega demona - ogenj. Med njima pa bomo spoznali neverjetno pogumne mlade ljudi, ki so bili tistega usodnega dne za Notre-Dame pripravljeni dati svoje življenje, da bi rešili zidove in dediščino katedrale.

Notre-Dame_5 | Foto:

Režiser Annaud se je že od začetka zavedal, da bo to velik film, da bo za predstavitev tako neverjetne zgodbe potreboval ogromno informacij ter da se bo moral osredotočiti na resnične podatke, pričanja ljudi, ki so od blizu doživeli strahoto v tistih nepozabnih urah. Prav zato se je najprej osredotočil na dejstva, ki jih je poznal, in jih uredil kronološko. To ni bila najlažja naloga, saj je ugotovil, da ima vsaka priča svojo razlago zgodbe o tem, kje in kako naj bi se požar začel, pa tudi o tem, kdaj naj bi prvi gasilci prispeli na lokacijo.

Notre-Dame_2 | Foto:

A glavno vprašanje ostaja, kaj je bil pravzaprav resnični vzrok požara. Vse do danes, skoraj tri leta kasneje, še vedno nimamo odgovora na to pomembno vprašanje in uradna preiskava še vedno poteka. "Namen filma nikoli ni bil, da pride resnici do dna ali da opravi delo namesto glavnih preiskovalcev," pravi Annaud. Odkril bo številne mogoče razloge, a pravi dokazi manjkajo. Notre-Dame v plamenih temelji na dejstvih, ki so znana, in prikaže sago reševanja katedrale, zato režiser poudarja: "Prikazali bomo, kako so jo pogumni ljudje rešili, ne pa, zakaj in kako je bila skoraj uničena."

Spektakularen film NOTRE-DAME V PLAMENIH si lahko ogledate v kinematografih po vsej Sloveniji v distribuciji Blitza od četrtka, 21. aprila.

To je film, ki ga preprosto ne smete zamuditi.

 Naročnik oglasnega sporočila je BLITZ FILM & VIDEO DISTRIBUTION D.O.O.

Ne spreglejte