Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2019,
8.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Olivia Colman Emma Stone Rachel Weisz Yorgos Lanthimos

Sreda, 12. 6. 2019, 8.00

4 leta, 5 mesecev

Film je umaknjen iz ponudbe videoteke DKino

Najljubša (The Favourite)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Najljubša | The Favourite © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

The Favourite © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Emma Stone, Rachel Weisz in Olivia Colman v sočno opolzki ter s črnim humorjem prežeti kostumski drami grškega ekscentrika Yorgosa Lanthimosa o spletkah na britanskem kraljevem dvoru. Oskar za najboljšo glavno igralko (Colman) in devet drugih nominacij za zlate kipce.

Irska, ZDA, Velika Britanija │ 2018 │ 115 min. │ Zgodovinska komična drama

R: Yorgos Lanthimos│ I: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult

IMDb: 7,6/10 │ Rotten Tomatoes: 93 % │ Uporabniki Googla: 70 %

Anglija v začetku 18. stoletja. Na prestolu sedi muhasta in slabotna kraljica Anne. Ta je pešajočega fizičnega in duševnega zdravja, vladarske odločitve pa vse pogosteje prepušča tesni prijateljici, manipulativni lady Sarah.

Dan D in druge pomembne bitke 2. svetovne vojne
Trendi Dan D in preostale pomembne bitke druge svetovne vojne

Nato pa na dvor prispe nova služabnica in kraljičina daljna sorodnica Abigail. Ta hitro pridobi pozornost vladarice. Lady Sarah zato prevzame ljubosumje, Abigail pa je odločena, da si prek kraljice utre pot nazaj do aristokracije.

Fotogalerija
1 / 15

"Najljubša je do popolnosti zbrušen filmski diamant – odlično izpeljan, hladno zabaven prispevek k žanru brutalno mizantropske baročne kostumske drame." Owen Gleiberman, Variety

Oskar: najboljša igralka v glavni vlogi (Olivia Colman).

Nominacije za oskarja: najboljši film leta, režija, igralki v stranskih vlogah (Rachel Weisz, Emma Stone), izvirni scenarij, kostumografija, scenografija, fotografija, filmska montaža.

 "Ko smo že mislili, da Olivia Colman ne more biti boljša, se povzpne k statusu zvezdniške glavne igralke s huronsko zabavno vlogo ljubezni lačne in čustveno ranjene britanske kraljice Anne v tej bizarni črni komediji o dvornem življenju v 18. stoletju, okrašeni in preklinjanja polni kvazirestavracijski veseloigri spletk in zarot." Peter Bradshaw, The Guardian

Junij na Epic Drama
Trendi Nova poželenja in boj za prevlado v rastočem kolonialnem mestu

Napovednik filma Najljubša:

Zanimivosti:

  • Film so premierno prikazali na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je režiser Yorgos Lanthimos prejel veliko nagrada žirije, Olivia Colman pa nagrado za najboljšo igralko.
  • Najljubša | Foto: Najljubša se je izenačila z Romo (2018) kot eden od dveh filmov, ki sta se na 91. podelitev oskarjev podala z največjim številom nominacij – oba sta bila nominirana za deset zlatih kipcev.
  • Film je prejel več kot 150 uglednih filmskih nagrad, Colmanova pa je poleg oskarja domov odnesla še bafto za najboljšo glavno igralko in zlati globus za najboljšo glavno igralko v komediji ali muzikalu.
  • Olivia Colman je za vlogo kraljice Anne pridobila 16 kilogramov.
  • Zgodba ohlapno temelji na resničnih dogodkih. Resnična Abigail (v filmu jo igra Emma Stone) je vstopila v službo kraljice Anne leta 1704. Moža kraljice Anne, danskega princa Georgea, film ne omenja, čeprav je ta umrl leta 1708.
  • Najljubša | Foto: Sarah Churchill (Rachel Weisz), vojvodinja Marlborougha, je neposredna prednica nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla in princese Diane, rojene Diana Spencer.
  • Oskarjevki Emma Stone (Dežela La la) in Rachel Weisz (Zvesti vrtnar) sta edini Američanki v igralski zasedbi. Weiszova ima sicer poleg ameriškega tudi britansko državljanstvo.
  • V filmu se prehranjujejo z jastogom in divjačino. Režiserjeva prejšnja filma sta bila Jastog (2015) in Ubijanje svetega jelena (2017).
  • Najljubša | Foto: Olivia Colman in Rachel Weisz sta bila soigralki že v Jastogu, Lanthimosovem angleško govorečem prvencu, Nicholas Hoult pa je z Weiszovo igral v komični drami Vse o fantu (2002).
  • Kostumografinja Sandy Powell je bila hkrati zaposlena še s filmom Mary Poppins se vrača (2018). Na srečo sta obe produkciji uporabljali sosednje delovne prostore v studiih Pinewood Studios.
    Powellova je bila za oba filma nominirana za oskarja, a ji je kipec speljala Ruth E. Carter za kostumografijo filma Črni panter (2018).
Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk
Trendi Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Črni KKKlanovec
Trendi Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)
Prvi človek
Trendi Prvi človek (First Man)
Zvezda je rojena
Trendi Zvezda je rojena (A Star Is Born)
Ne spreglejte