Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
14. 11. 2018,
9.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

7

Natisni članek

dokumentarna serija afera Bill Clinton Monica Lewinsky

Sreda, 14. 11. 2018, 9.33

5 let, 5 mesecev

Monica Lewinsky spregovorila o dokazu, ki je pokopal Clintona

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

7

Monica Lewinsky | Monica se po 20 letih za dokumentarno serijo v šestih delih spominja najslavnejšega seks škandala. | Foto Getty Images

Monica se po 20 letih za dokumentarno serijo v šestih delih spominja najslavnejšega seks škandala.

Foto: Getty Images

Ameriška televizijska mreža A&E bo ob 20. obletnici najslavnejšega škandala v Beli hiši predvajala serijo The Clinton Affair. V njej bo Monica Lewinsky javnosti razkrila do zdaj še neznana razmišljanja o aferi z nekdanjim ameriškim predsednikom.

Monica Lewinsky se je za serijo The Clinton Affair odprla o zloglasni aferi, ki jo je med leti 1995 in 1997 imela z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom. Med drugim je razkrila, kako se je počutila, ko se je znašla sredi FBI preiskave o Clintonu.


Takrat 49-letni ameriški predsednik Bill Clinton se je v najslavnejšem seks škandalu zapletel s takrat 22-letno pripravnico v Beli hiši, Monico Lewinsky. Clinton se je moral zaradi tega zagovarjati pred sodiščem. Monica je med procesom priznala oralne spolne odnose, Bill pa jih je sprva zanikal, a je kasneje, avgusta 1998 pod težo dokazov priznal, je imel z njo "neprimeren odnos". Javnosti se je opravičil za zavajanje, Monica pa je izgubila službo, kar je prineslo konec škandalu.


Monica je ostala močno prizadeta in osramočena, med samo preiskavo pa so jo obdajale samomorilske misli, o katerih je spregovorila v dokumentarni seriji za televizijo A&E.

Monica in Bill sta se zapletla leta 1995. Škandal je v javnost prišel tri leta kasneje. | Foto: Getty Images Monica in Bill sta se zapletla leta 1995. Škandal je v javnost prišel tri leta kasneje. Foto: Getty Images

Spomin jo še po 20 letih spravi v jok

"Morala sem sodelovati (z FBI, op. p.), opravljati telefonske pogovore, katerim so prisluškovali, ter obiskovati nekatere ljudi osebno in na skrivaj snemati še pogovore z njimi," je razkrila v novi prihajajoči dokumentarni seriji. To je bilo preveč zanjo, zato je resno razmišljala o samomoru, je dodala. Še 20 let po tem jo to spravi v jok. "Tla pod nogami so se mi povsem stresla. Čutila sem krivdo in bila sem povsem prestrašena."

FBI agent, ki je bil vpleten v preiskavo, je potrdil Monicine besede in pojasnil, da je bila na trenutke histerična, nato jezna, ter nasilna. Priznala je, da takrat ni hotela sodelovati z FBI, ker je čutila, da mora zaščititi Clintona.

Bil je trenutek, ko sem histerično jokala in se popolnoma zaprla vase. V tistem trenutku sem gledala skozi okno in si mislila, da to lahko popravim le, če se ubijem.

"Počutila sem se grozno, bila sem prestrašena in ponižana," je še povedala v dokumentarni seriji.

Obleka, ki je igrala pomembno vlogo na sodišču

Eden od dokazov, ki je nakazal na to, da je Clinton sprva lagal, je bila Monicina modra obleka, na kateri je ostal madež Clintonove sperme. Zanj ni vedela niti Monica. "Tisti večer sem šla na večerjo in nihče me ni opozoril, da imam umazano obleko," se spominja. Da je umazana, je opazila ob naslednji priložnosti, ko jo je hotela obleči za zahvalni dan.

Tik pred glavnim zaslišanjem se ji je posvetilo, da bi lahko obleka, ki je do takrat še ni očistila, igrala pomembno vlogo na sodišču.

V seriji je razložila, kako se je madež sploh znašel na njeni obleki. Clinton ji je dal "lepo darilo", knjigo Leaves of Grass Walta Whitmana, nato pa sta se preselila v kopalnico. "Postala sva bolj intimna. Prej sva se vedno ustavila pravočasno, preden je lahko dokončal." Tokrat pa je, je razložila. "Nato sva se objela in odšla."

Fotografija Monicine obleke, ki jo je nosila med oralnim spolnim odnosom. | Foto: Getty Images Fotografija Monicine obleke, ki jo je nosila med oralnim spolnim odnosom. Foto: Getty Images

Osebno se želi opravičiti njegovi ženi Hillary

Monica je v dokumentarni seriji priznala tudi, da je bilo zanjo vse skupaj toliko težje, ker je bila zaljubljena v predsednika Clintona. Za revijo Vanity Fair je povedala, da je zato še danes razočarana, ker Bill še vedno ne čuti, da bi se ji moral opravičiti, hkrati pa si želi, da bi se sama opravičila njegovi ženi, Hillary.

"Moje prve javne besede o škandalu - med intervjujem z Barbaro Walters leta 1999 - so bile opravičilo gospe Clinton in njuni hčerki Chelsea," še pove v dokumentarcu. "Če bi Hillary osebno srečala danes, bi ji povedala, kako zelo mi je žal."

Dokumentarna serija v šestih delih, The Clinton Affair, bo premiero doživela 18. novembra.

Preverite tudi:

princ Charles
Trendi 70 let princa Charlesa: še nihče ni tako dolgo čakal na britansko krono
Tivoli Clothing
Trendi Slovenki v parku Tivoli našli navdih za otroška oblačila
Ne spreglejte