Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
31. 1. 2018,
18.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

8

Natisni članek

milenijci James Bond Prijatelji

Sreda, 31. 1. 2018, 18.38

5 let, 2 meseca

Milenijci se zgražajo nad filmi o Jamesu Bondu in serijo Prijatelji #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

8

Sean Connery, James Bond | Foto Cover Image

Foto: Cover Image

Kaj se zgodi, ko milenijci naletijo na stare filme o najslavnejšem filmskem agentu 007? Mislijo si, da so seksistični, neprimerni in izjemno žaljivi do žensk. Neprimerna se jim zdi tudi serija Prijatelji.

V času, ko vladata znački #MeToo in #TimesUp, James Bond očitno nima kaj iskati. Številni milenijci so znova izbrskali posebno kompilacijo najbolj žaljivih izjav v filmih o slavnem agentu in ugotovili, da je bil Bond, ko ga je v večini upodabljal igralec Sean Connery, izjemno rasističen in žaljiv do žensk, označili pa so ga celo za posiljevalca.

Ob tem se je na Twitterju zbralo precej objav na temo, kako takšen Bond danes nikakor ne bi bil priljubljen. Med drugim so zapisali, da bi morali filme prenehati snemati, saj da je franšiza zastarela, in da bi moralo Bonda danes čakati vsaj 24 tožb o spolnem nadlegovanju.

Še vedno pa čakamo dan, ko bo Bonda igral temnopolti igralec ali pa celo ženska. Britanski igralec Idris Elba je javno podprl idejo o ženskem Bondu, a zanikal, da bo sam kot prvi temnopolti igralec upodobil agenta 007. "Lahko bi bila ženska, temnopolta ali bela. A mislim, da si trenutno vsi želijo malce drugačnega Jamesa Bonda. Zakaj pa ne?"

Naslednji Bond – ženska?

Maja 2016 se je prvič začelo šušljati, da naj bi naslednjega Bonda upodobila ženska. Govorilo se je, da naj bi ta čast pripadla Gillian Anderson. | Foto: Twitter - Voranc Maja 2016 se je prvič začelo šušljati, da naj bi naslednjega Bonda upodobila ženska. Govorilo se je, da naj bi ta čast pripadla Gillian Anderson. Foto: Twitter - Voranc

Vendar bomo na to morali še počakati, saj je avgusta lani Daniel Craig potrdil, da bo posnel še en Bondov film, ki ga načrtujejo za leto 2019. Craig Bonda upodablja od leta 2006, ko je posnel Casino Royale. Film, načrtovan za 2019 bo že njegov peti Bondov film.

Šokirali so jih tudi Prijatelji

A serija filmov o agentu 007 ni edina, nad katero se zgražajo milenijci. Ker lahko trenutno na Netflixu gledajo priljubljeno serijo Prijatelji, so ugotovili, da so tudi ti liki rasistični, homofobični in seksistični.

Prijatelji | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Kot kaže, šale o Monicini (Courteney Cox) debelosti, Chandlerjeve (Matthew Perry) gejevske izjave in Joeyjevo (Matt LeBlanc) osvajanje žensk danes niso več zaželeni, kaj šele zabavni. Eden od tviterašev je Joeyja celo označil za srhljivega.

Zmotilo jih je, ker se je Chandler bal, da sodelavci mislijo, da je homoseksualec, in da se je norčeval iz svojega transvestitskega očeta. Na seksizem so opozorili, ko je Rachel (Jennifer Aniston) najela moškega za varuško, česar Ross (David Schwimmer) ni prenesel in ga je celo vprašal, ali je homoseksualec.

Seriji očitajo pomanjkanje raznolikosti kultur. Šele v zadnjih dveh sezonah vidnejšo vlogo dobi temnopolta igralka, Aisha Tyler. | Foto: IMDb Seriji očitajo pomanjkanje raznolikosti kultur. Šele v zadnjih dveh sezonah vidnejšo vlogo dobi temnopolta igralka, Aisha Tyler. Foto: IMDb

Novo občinstvo tudi meni, da Rachel v današnjem času ne bi smela najeti nekvalificiranega asistenta samo zato, ker je hotela hoditi z njim, serijo pa so kritizirali tudi zaradi pomanjkanja raznolikosti kulture. Skozi vseh deset sezon sta nastopila le dva "nebela" lika: Rossovo dekle Julie (Lauren Tom), ki je Azijka, in njegovo temnopolto dekle Charlie (Aisha Tyler).

Pri Independentu so tako zapisali, da so Prijatelji morda res ena od najbolj priljubljenih serij, a to še ne pomeni, da v letu 2018 ni problematična.

Ne spreglejte