Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
22. 1. 2016,
13.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

oskarji bojkot

Petek, 22. 1. 2016, 13.31

6 let, 7 mesecev

Kdo vse bo letos bojkotiral oskarje

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po pozivu Jade Pinkett Smith so se številni filmski ustvarjalci in ustvarjalke odločili, da se letos ne bodo udeležili oskarjev, ki so očitno namenjeni predvsem belskim igralcem in igralkam.

Ker letos že drugo leto zapored med 20 nominiranimi za najboljše igralke in igralce ni niti ene temnopolte osebe, se vedno več ljudi v Hollywoodu odloča, da bodo letošnjo podelitev oskarjev bojkotirali.

Jada Pinkett Smith je na dan Martina Luthra Kinga Jr. objavila video, v katerem je povedala, da se podelitve ne bo udeležila, kmalu zatem pa je svoj bojkot napovedal tudi režiser Spike Lee, ki je novembra lani od Akademije sicer prejel oskarja za posebne dosežke.

We must stand in our power!

We must stand in our power.

Posted by Jada Pinkett Smith on Monday, 18 January 2016

Pričakovano se je svoji ženi pri bojkotu pridružil igralec Will Smith, za katerega številni menijo, da je bil po krivem spregledan pri letošnjih nominacijah. Sam trdi, da ne gre za osebno zamero, temveč za vprašanje reprezentiranosti in vpliva v kulturi.

Zakonskemu paru je sicer igralka iz serije Novopečeni princ z Bel Aira, Janet Huber, ki je igrala teto Vivian, očitala, da je njuna poteza samo iskanje pozornosti, ker Smith ni bil nominiran.

Bojkotu se delno pridružujejo tudi igralci, ki so bili nominirani. Mark Ruffalo, ki je nominiran za najboljšo stransko vlogo v filmu Spotlight, je sprva dejal, da se še odloča, ali bo šel na podelitev, saj podpira bojkot, in se strinja s Spikom Leejem, da je težava večja od zgolj nominacij za oskarje. "Ves ameriški sistem je prepojen z rasizmom, ki daje privilegije belim," je povedal za BBC.

Pozneje je na Twitterju zapisal, da se bo podelitve vendarle udeležil, vendar v podporo žrtvam spolnih zlorab s strani duhovnikov, o katerih tudi govori film Spotlight. Dodal je, da vseeno podpira bojkot.

Bojkotirajo tudi raperji K bojkotu je pozval tudi zvezdnik iz filma Hitri in drzni 7, Tyrese Gibson, ki je poleg bojkota pozval voditelja podelitve Chrisa Rocka, da poda izjavo na to temo. Gibson sicer niti ni bil povabljen na podelitev, je pa zato pozval druge, naj se je ne udeležijo. Raper Snoop Dogg, ki prav tako ni bil vabljen na podelitev, je v videu, ki ga je objavil na Instragramu povedal, da ne bo gledal prenosa, nato pa beli Ameriki namenil nekaj krepkih.

A photo posted by snoopdogg (@snoopdogg) on

Veliko breme bo tako letos na voditelju Chrisu Rocku, ki se je na račun belih nominacij že pošalil na Twitterju, verjetno pa jih bo moral nasloviti tudi med vodenjem.

Ne spreglejte