Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski grad kino

Torek, 12. 8. 2014, 18.21

8 let

Filmu pod zvezdami letos nagaja kislo vreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S filmom Lucy francoskega režiserja Luca Bessona se bo v soboto sklenil Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu.

Zaradi deževnega vremena je v primerjavi s prejšnjimi leti obisk okrnjen, na projekciji se povprečno zbere 300 gledalcev. Prizorišče na gradu sicer sprejme tisoč ljubiteljev filma.

Na festivalu, ki se je začel 24. julija, so predvajali vrhunce lanskega leta in za zdaj štiri predpremiere, med drugimi petkovo razprodano projekcijo Čarovnija v mesečini Woodyja Allena.

Obiskovalci so si lahko ogledali filme Wesa Andersona, Martina Scorseseja, bratov Coen in Paola Sorrentina pa tudi letos 20 let staro klasiko Šund Quentina Tarantina. Filme predvajajo v originalnem jeziku s slovenskimi podnapisi, tako se predvsem angleških projekcij udeleži tudi kar nekaj tujcev. Ostaja še pet filmskih večerov z začetkom ob 21.30, za katere je treba odšteti 4,5 evra oziroma 5,5 evra za predpremiero.

Letos se organizatorji bojujejo z nizkimi temperaturami in dežjem, ki se kažejo v slabši obiskanosti festivala. Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Aliki Kalagasidu so "glede na tako slabo vreme z obiskom vendarle zadovoljni". Od 18 projekcij so jih morali pet prestaviti na naslednji dan, v Kinodvor. Teh projekcij se navadno udeleži polovica prvotnega občinstva. Drugi za vstopnice želijo povračilo denarja ali pa jih zamenjajo za drugo projekcijo v festivalskem sklopu.

"Obisk je seveda slabši v primerjavi z lanskim letom, ko so v 24 dneh odpadle samo tri projekcije in smo imeli največ obiska v šestih letih do zdaj," je za STA še pojasnila Aliki Kalagasidu. Lani so našteli 16.498 obiskovalcev.

Ob Allenovi romantični komediji, postavljeni v dvajseta leta prejšnjega stoletja, je bil razprodan tudi večkrat nagrajeni Razredni sovražnik Roka Bička. Film, ki govori o družbeni mentaliteti in odzivu na njeno otopelo stanje, je pred slabimi tremi tedni odprl Film pod zvezdami.

Do konca festivala sledita še dve predpremieri, v sredo bo na sporedu Dva dneva, ena noč, zgodba z vprašanji o solidarnosti belgijskih bratov Dardenne. Grajske večere bo v soboto sklenila znanstveno-fantastična akcija Lucy Luca Bessona, francoskega režiserja kultnega Leona.

Ne spreglejte