Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

holokavst priporočila Telekom Slovenije film televizija DKino druga svetovna vojna

Petek, 27. 1. 2017, 13.50

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

Filmi, ob katerih bi morali vzklikniti: Nikoli več! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Filmi o holokavstu

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta smo na televiziji poiskali igrane in dokumentarne celovečerce, ki obravnavajo to tematiko, v izbor pa smo vključili tudi filme o pogumnih ljudeh, ki so se uprli snovalcem in izvršiteljem tega gnusnega zločina.

27. januarja 1945 so sovjetske enote Rdeče armade osvobodile nekdanje nemško nacistično in uničevalno koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau v okupirani Poljski, kjer so nacisti po ocenah zgodovinarjev v manj kot petih letih ubili več kot 1,1 milijona ljudi.

Šestdeset let pozneje je Generalna skupščina Združenih narodov 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Ob tej priložnosti smo za vas poiskali filme, ki na posreden ali neposreden način obravnavajo ta zločin proti človeštvu. Filme, ki so jih posneli v spomin in opomin v upanju, da se kaj podobnega nikoli več ne bo ponovilo. Filme, ob katerih bi moral vsakdo vzklikniti: Nikoli več!


"Nedopustno je sprevračanje tragedije holokavsta, ki je brez primere. Moramo se ga spominjati, s sramom in studom, tako dolgo kot bo obstajal človeški spomin. Samo s pomnjenjem bomo izkazali primerno spoštovanje vsem žrtvam.

Na milijone nedolžnih Judov in drugih manjšin je bilo umorjenih na nepredstavljivo barbarski način. Nikoli ne smemo pozabiti teh mož, žena in otrok ter njihove agonije."

Nagovor nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Anana ob obeleženju prvega mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta 27. januarja 2006.


Črna knjiga (Black Book/Zwartboek, 2006)

Med drugo svetovno vojno skuša judovska pevka Rachel zbežati iz okupirane Nizozemske, a se ji načrt ponesreči in le za las ubeži smrti. Pridruži se upornikom, ki jo pod krinko pošljejo v nemško poveljstvo in z njeno pomočjo skušajo osvoboditi skupino ujetnikov.

Načrt se izjalovi, zato se Rachel znajde v nemilosti obeh strani. Skrije se pri nemškem častniku, ki se je zaljubil vanjo, toda ob osvoboditvi dežele mora še dokazati svojo nedolžnost in najti resničnega izdajalca. Film je režiral Paul Verhoeven.

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Savlov sin (Son of Saul/Saul fia, 2015)

Savel je član posebne skupine judovskih taboriščnikov, ki je prisiljena sodelovati pri množičnih usmrtitvah v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Ko nekega dne odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin, ima pred seboj le še en cilj: najti rabina, ki bo zrecitiral molitev za pokojnika, in otroka dostojno pokopati.

Pretresljiv film madžarskega režiserja Lászla Nemesa je prejel oskarja za najboljši tujejezični film in veliko nagrado žirije v Cannesu.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Pot v holokavst (A Journey Into the Holocaust, 2014)

Dokumentarec je natančna raziskava genocida in krutosti, ki so se zgodile med drugo svetovno vojno in se ponekod še vedno dogajajo. Režiser Paul Bachow je prepotoval svet, zbral podatke zgodovinarjev in psihologov ter podatke iz številnih intervjujev s strokovnjaki na različnih koncih sveta.

Dejstva podpirajo in povezujejo pričevanja ljudi, ki so preživeli holokavst. V 35 ameriških zveznih državah je holokavst že postal šolski predmet ali pa bo to vsak čas postal. Bachow želi, da bi njegov film prikazovali v šolah zdajšnji generaciji in prihodnjim generacijam.

V nedeljo, 29. 1., ob 21.50 na TV SLO 2.

Sojenje v Nürnbergu (Judgment at Nuremberg, 1961)

Pretresljiva in provokativna drama Stanleyja Kramerja o sojenju nacističnim vojnim zločincem leta 1948 v Nürnbergu v Nemčiji.

Film je bil leta 1961 nominiran za deset oskarjev, med drugim za najboljšo režijo in najboljši film leta, kipca pa sta domov odnesla Maximilian Schell (za najboljšega igralca v glavni vlogi) in Abby Mann (za najboljši prirejen scenarij).

V filmu igrajo še Spencer Tracy, Judy Garland, Montgomery Clift, Burt Lancaster, Richard Widmark in Marlene Dietrich.

V nedeljo, 29. 1., ob 17.15 in v ponedeljek, 30. 1., ob 9.45 na AMC.

Ida (2013)

Poljska leta 1962. Anna je med vihro druge svetovne vojne izgubila starša. Odrasla je v podeželskem samostanu, kjer naj bi kmalu tudi sama stopila med redovnice. Na zahtevo predstojnice pa se mora pred tem seznaniti s svojo edino še živečo sorodnico, materino sestro Wando.

Toda ob srečanju s svobodomiselno intelektualko privrejo na dan temačne skrivnosti iz družinske preteklosti in ženski se morata soočiti s pretresljivo resnico.

Prejemnik evropskih filmskih nagrada za najboljši film, režijo, scenarij in fotografijo ter oskarja za najboljši tujejezični film.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Zmaga duha (Triumph Of The Spirit, 1989)

Resnična zgodba o Salamu Arouchu (Willem Dafoe), grško-judovskem boksarju, ki ga med drugo svetovno vojno aretirajo, ko poskuša družini in prijateljem pomagati pobegniti pred nacističnim uničenjem.

Salama zaprejo v Auschwitz, toda preživeti mu uspe z boksanjem, s tem pa vliva moč tudi drugim jetnikom. SS-ovci namreč stavijo o izidu vsakega boksarskega dvoboja in vsaka zmaga Salamu prinese dodaten kruh, ki ga podari svoji družini. V primeru poraza pa ga čaka plinska celica.

V torek, 31. 1., ob 10.45 na AMC.

Phoenix (2014)

Junij 1945. Nelly koncentracijsko taborišče zapusti z iznakaženim obrazom. Po rekonstrukcijski operaciji poišče moža Johnnyja, ki misli, da Nelly ni preživela holokavsta. Johnny žene ne prepozna in ji predlaga, da prevzame njeno identiteto ter mu tako pomaga do družinske zapuščine.

Nelly, ki hoče vedeti, ali jo je Johnny resnično ljubil ali pa jo je prav on izdal nacistom, postane svoja lastna dvojnica. Triler noir s pridihom Vrtoglavice je posnel Christian Petzold, eden največjih mojstrov t. i. berlinske šole.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Süskind (2012)

Nemški Jud Walter Süskind je leta 1938 z ženo prebegnil na Nizozemsko. Kmalu po okupaciji te države so Nemci v Amsterdamu ustanovili judovski koncil in za njegovo upravljanje zadolžili Süskinda. Naloga koncila je bila organizirati nadzorovane in nemotene transporte nizozemskih Judov v delovna taborišča v Nemčiji.

Ko se je razvedelo, da gredo vlakovne kompozicije na Poljsko v taborišča smrti, se je med preganjanci začel odpor. Süskind je leta 1942 z nemškimi oblastmi začel igrati nevarno igro mačke in miši, skrivalnico, s katero jim je uspelo skoraj tisoč judovskih otrok rešiti pred zanesljivim koncem v nacističnih taboriščih smrti.

V sredo, 25. 1., ob 20. uri na TV SLO 1.

Izgnanstvo (Exiled/Pelnu sanatorija, 2016)

Zadnje leto prve svetovne vojne. Izčrpanega nemškega vojnega kirurga Ulricha pošljejo v Latvijo, kjer naj bi pregledal odmaknjeno psihiatrično kliniko za bolnike s potravmatskim sindromom.

Njegovi jalovi poskusi, da bi preuredil bolnišnico, in nepričakovano zbližanje s skrivnostnim "divjim dečkom" iz bližnjega gozda ga vodijo na pot samoodkritja, toda na novo pridobljeno zatočišče se bo moralo kmalu spremeniti v zadnjo obrambno linijo pred bližajočo se norostjo vojne.

V soboto, 28. 1., ob 7.50 in 18.45 na Cinemax 2. Na voljo tudi na HBO GO.

Bralec (The Reader, 2008)

V filmski priredbi knjižne uspešnice Bernharda Schlinka spoznamo idealističnega najstnika Michaela, ki se zaplete v skrivno intimno razmerje z dvakrat starejšo Hanno. Ta nekega dne izgine, čez osem let pa se znova srečata na sodnem procesu proti nacističnim zločincem.

Med njimi je tudi Hanna, ki ji očitajo sodelovanje pri pobojih v koncentracijskih taboriščih. Razcepljen med pravniško etiko in starimi občutki ljubezni poskuša Michael odkriti resnico, toda čustev ni tako lahko nadzorovati.

Film Stephena Daldryja (Billy Elliot, Ure do večnosti) je bil nominiran za pet oskarjev in prejel enega: Kate Winslet je domov odnesla kipec za glavno žensko vlogo.

V četrtek, 2. 2., ob 21. uri na HRT 2. Film je na voljo tudi v videoteki VOYO.

Primo (2007)

Monodrama o svetu pomenov onkraj zavajajoče preprostega formata. V tihem, a neizprosno odkritem jeziku Primo Levi (Anthony Sher) pripoveduje zgodbo o tem, kako so ga kot italijanskega kemika judovskega rodu ujeli nacisti in poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Življenje v koncentracijskem taborišču je protisloven pojem, saj so Prima in druge taboriščnike sistematično okradli osebnega imetja, identitete in ponosa. Primo (1919–1987) je doživel, ko so taborišče osvobodili ruski vojaki, a še prej nam razkrije življenje v zadnjih dneh, preden so nacisti zapustili to morišče.

V soboto, 21. 1., ob 16. uri na Cinemax 2 in v petek, 3. 2., ob 4.35 na Cinemax.
Film je na voljo tudi na HBO GO.

Babica (The Midwife/Kätilö, 2015)

Finsko podeželje med drugo svetovno vojno. Tam vzklije ljubezen med domačo porodničarko Heleno in nacističnim častnikom Johannesom, medtem ko se na laponskih bojiščih krvavo spopadajo finske in nemške čete.

Helena skrivnostnega tujca spremlja v vojaško ujetniško taborišče, kjer začne delati kot bolničarka. Med njima se razvije divji in strasten ljubezenski odnos, a tudi ta ne more izbrisati travmatičnih vojnih izkušenj, ki mučijo častnika, ali prikriti gnusnih skrivnosti izza zidov taborišča.

V sredo, 1. 2., ob 18.30 na Cinemax 2. Na voljo tudi na HBO GO.

Duhovnik (The Priest/Pop, 2009)

Med drugo svetovno vojno ruski pravoslavni duhovnik pridiga pod nemško okupacijo v regiji Pskov, na območju, kjer se je v času ene generacije že večkrat zamenjala politična opredelitev. Pod okupacijo ima oče Aleksander priložnost oživiti cerkveno življenje.

Prav tako ima priložnost pomagati šibkejšim in vojnim ujetnikom. Je patriot, človek z vestjo in talec rivalskih propagandnih strojev. Muči ga dilema, komu služi in kako, njegova milost pa ga pripelje do tragičnega sojenja, zaradi česar postane talec mračne zgodovine 20. stoletja.

Film je na voljo v videoteki Pickbox.

Vojna skozi objektiv Tonyja Vaccara (Underfire: The Untold Story of Pfc. Tony Vaccaro, 2016)

Dokumentarec o življenju Tonyja Vaccara, pešaka iz 2. svetovne vojne in priznanega fotografa, ki je na bojišče pritihotapil fotoaparat ter zabeležil nekaj najpristnejših, najbolj grozljivih in najintimnejših trenutkov iz tega strašnega spopada.

Leta 1943, ko so zavezniki načrtovali skorajšnjo invazijo na Evropo, se je nedavno vpoklicani 21-letni Tony prijavil za služenje v komunikacijski enoti ameriške pehote. Na prvi bojni črti je posnel približno osem tisoč vojnih fotografij.

Tony je te fotografije za več let pospravil, saj je želel tako za seboj pustiti tudi vse grozljive spomine. Šele sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja so na novo odkrili to izjemno arhivsko delo in ga sklenili zasluženo predstaviti javnosti.

Film je na voljo na HBO GO in HBO On Demand.

Operacija Anthropoid (Anthropoid, 2016)

Film prikazuje neverjetno resnično zgodbo o misiji iz 2. svetovne vojne, katere cilj je bil ubiti zloglasnega esesovskega poveljnika Reinharda Heydricha. Tretji mož tretjega rajha ter glavni arhitekt "dokončne rešitve" judovskega vprašanja je leta 1942 v okupirani Pragi služboval kot guverner Češke in Moravske.

Njegovo trdo vladanje je češkega in slovaškega vojaka na begu (Jamie Dornan in Cillian Murphy) spodbudilo, da sta pripravila skrivno misijo, ki bi za vselej spremenila obličje okupirane Evrope …

Film je na voljo v videoteki DKino.

Operacija Valkira (Valkyrie, 2008)

Bryan Singer, režiser filmov Osumljenih pet in Možje X, osvetljuje resnično ozadje najbolj razvpitega spodletelega atentata na Adolfa Hitlerja.

Vojaški poveljnik Claus (Tom Cruise) se, razočaran nad nesmiselnostjo vojne, ranjen vrne z afriških bojišč in vzpostavi stik z vplivnimi generali, ki načrtujejo Hitlerjevo odstranitev. Claus sestavi pretkan načrt prevzema oblasti, zaupajo mu tudi izvedbo atentata, toda na usodni dan številne nepredvidljive malenkosti povzročijo neizbežen propad drzne spletke.

V petek, 27. 1., ob 21.50 na Kino.

13 minut (13 Minutes/Elser, 2015)

Zgodovina bi bila povsem drugačna, če bi Georgeu Elserju 8. novembra 1939 v veliki münchenski pivnici Bürgerbräukeller uspel poskus atentata na Hitlerja. Le malo je manjkalo, da bi članu uporniškega gibanja uspelo izpeljati svoj načrt, toda vodja tretjega rajha je ušel Elserjevi bombi.

Film Oliverja Hirschbiegla, režiserja za oskarja nominirane vojne biografske drame Propad, nam razkriva, kaj točno se je zgodilo tistega usodnega dne.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Ne pozabi (Rebember, 2015)

Ostarelega Zeva po ženini smrti vedno bolj preganjajo spomini na mladost in trpljenje v koncentracijskem taborišču. Ko mu nekdanji sotrpin Max izroči ovojnico z denarjem in dolgim pismom, se Zev odloči, da bo našel nekdanjega vodjo taborišča in ga pripeljal pred roko pravice. Odpravi se raziskovat štiri osebe, ki bi lahko ustrezale opisu nekdanjega krvnika.

Dramatičen triler, ki se je na beneškem filmskem festivalu potegoval za zlatega leva, je režiral Atom Egoyan, glavni vlogi v njem pa sta odigrala oskarjevca Christopher Plummer in Martin Landau.

Film je na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKino 5  
TV SLO 1 1 DA
TV SLO 2 2 DA
KINO 219 DA
HBO On Demand 203  
HBO GO 240  
Videoteka Pickbox 242  
Videoteka VOYO 239  
Cinemax 208 DA
Cinemax 2 209 DA
AMC 232 NE

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte