Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
7.00

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Vsebino omogoča MOJA ELEKTRARNA D.O.O.

Natisni članek

noad Zeleni prehod Zeleni prehod Gremo na sonce Gremo na sonce Trajnost sončna elektrarna Moja elektrarna advertorial

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 7.00

1 mesec, 1 teden

Sončna energija, ki lahko poganja donos vaših prihrankov

"Zelena obveznica mi odplačuje lizing za avtomobil"

Vsebino omogoča MOJA ELEKTRARNA D.O.O.
Moja elektrarna | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ko pomislite na naložbe, ne pozabite na zelene obveznice, ki so donosna in varna naložba, zagotavljajo pa tudi zeleni prehod.

"Zelene obveznice sem prepoznal kot dobro in predvsem varno naložbeno priložnost z dobrimi donosi," odločitev za nakup zelenih obveznic utemeljuje vlagatelj Metod Žunec. Priložnost vlaganja v zelene obveznice je prepoznalo že na tisoče vlagateljev, na voljo pa je tudi vam.

Metod Žunec, avtor knjige "Spregledana slovenščina". | Foto: osebni arhiv Metod Žunec, avtor knjige "Spregledana slovenščina". Foto: osebni arhiv

"K vlaganju v zelene obveznice sta me vodila predvsem dva razloga. Del portfelja ponuja dober zagotovljen dohodek, če sam postavim sončno elektrarno na svojo streho, pa bo denar vselej ostal tam, na strehi. Pri obveznicah imam kot vlagatelj koristi od električne energije, prejemam obresti in denar bo tudi po dospelosti še vedno na voljo," razmišlja Metod Žunec, ki se je prvič odločil za nakup zelene obveznice, že prej pa je izkoristil možnost zakupa sončnih panelov.

Zeleno obveznico slikovito primerja tudi s posrednim lizingom za avtomobil: "Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico, ki mi z dohodki nekako odplačuje del avtomobila."

Zelena obveznica je finančni instrument, ki prinaša stalne dohodke, ustvarjena pa je z namenom, da podpira projekte, povezane s podnebjem ali okoljem. Ko govorimo o zeleni obveznici PV-Invest, je to sončna energija, ki poganja številne sončne elektrarne. Zelene obveznice so namenjene financiranju ali refinanciranju naložb, odhodkov ali sredstev, ki rešujejo podnebne in okolijske izzive. Predvsem jih danes tako države kot zasebna podjetja uporabljajo za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo. 

Vlagatelji so zeleno obveznico že pred časom prepoznali kot odlično naložbeno priložnost

Evropska unija je bila jeseni prva na svetu, ki je vzpostavila evropski standard za zelene obveznice. Cilj standarda je podjetjem preprečiti, da bi se predstavljala prijaznejša do okolja, kot v resnici so, kar je bilo v preteklosti že prepoznano kot zeleno zavajanje oziroma greenwashing. So pa vlagatelji zeleno obveznico že pred tem prepoznali kot odlično naložbeno priložnost. Svetovni in evropski trg zelenih obveznic sta se med letoma 2015 in 2020 v povprečju povečala za kar 50 odstotkov na leto, sta pa leta 2020 še vedno predstavljala le od tri do 3,5 odstotka vseh izdanih obveznic. Potenciala v zelenih obveznicah je torej še ogromno, in če želimo kot družba dosegati cilje pariškega sporazuma ter evropskega zelenega dogovora, je potrebna hitrejša rast trga visokokakovostnih zelenih obveznic.

 

Evropski standard za zelene obveznice omogoča boljšo regulacijo trga z zelenimi obveznicami, boljši nadzor in večjo preglednost. Z novo evropsko uredbo lahko govorimo o zlatem standardu za zelene obveznice, ta namreč zagotavlja, da mora biti zbrani denar vložen v zelene dejavnosti ter da obveznice preverijo strokovni in neodvisni pregledovalci tretje osebe. Hkrati to prinaša tudi večjo varnost vlagateljem v zelene obveznice. 

Torej ni čudno, da so številni vlagatelji v preteklih letih že prepoznali priložnosti, da z nakupom zelenih obveznic niso le del zelenega prehoda, ampak da tudi varno oplemenitijo svoje prihranke.

Izberite zeleno obveznico z ročnostjo, ki vam najbolj ustreza

Podjetje Moja elektrarna ima največjo mrežo sončnih elektrarn v Sloveniji, njihovih 30 sončnih elektrarn ima kar 13 megavatov skupne moči, elektrarne letno proizvedejo 14.280 megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 9563 ton. Podjetje že načrtuje tudi gradnjo največje prostostoječe sončne elektrarne v Sloveniji. Slovenska mreža elektrarn je del večje evropske mreže, saj je skupina PV-Invest, lastnica Moje elektrarne, med vodilnimi skupinami s področja fotovoltaike v Evropi. S postavljenimi 99 elektrarnami s 63 megavati skupne moči, ki letno proizvedejo 82 tisoč megavatnih ur elektrike in s tem izpuste ogljikovega dioksida zmanjšajo za 38 tisoč ton, je navzoča v desetih državah. 

Izbirate lahko med dvema zelenima obveznicama skupine PV-Invest, in sicer:

  • zeleno obveznico PV-Invest 2023–2028 s petodstotno fiksno obrestno mero in
  • zeleno obveznico PV-Invest 2023–2033 s spremenljivo obrestno mero (trimesečni EURIBOR plus en odstotek na leto, prvo leto pet odstotkov).

enertec | Foto: Moja elektrarna Foto: Moja elektrarna

enertec | Foto: Moja elektrarna Foto: Moja elektrarna

"Gre za donose, ki so veliko privlačnejši kot donosi številnih drugih naložbenih priložnosti, zato smo prepričani, da vas bo ponudba pritegnila. Slovenija je ob vpisu zelenih obveznic družbe PV-Invest v preteklosti z izjemnim zanimanjem vlagateljev, ki so naložbeno priložnost prepoznali v še večjem obsegu kot vlagatelji v Avstriji, Nemčiji in Švici, potrdila, da je na pravi poti zelenega prehoda in verjamemo, da vlagatelji te priložnosti tudi letos ne bodo želeli zamuditi," pravi Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna, d. o. o.

Želite izvedeti več?

GUMB MOJA ELEKTRARNA | Foto: Obiščite spletno stran www.mojaelektrarna.com, kjer boste našli podrobnejše informacije, hkrati pa tudi že možnost nakupa obveznic.


To je oglasno sporočilo. Pred sprejetjem odločitve podrobno proučite prospekt in druge informacije, dostopne na https://mojaelektrarna.com/zeleni-obveznici-2023/.

Ne spreglejte