Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
11.10

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dom lesena hiša Danska

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 11.10

2 leti, 1 mesec

Steklena meja med naravo in domom mladega para (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodoben dom mladega danskega para je čudovit prikaz, kako se lahko v nemotečo celoto združita narava in bivanje. Koncept bivanja med štirimi stenami spreminjajo velike steklene površine.

Lesena hiška, obkrožena z vrtom in drevesi – sliši se kot v pravljici, kajne? Mlad danski par si je za svoj dom morda izbral tradicionalno idejo, njena uresničitev pa je daleč od tradicionalnega, zato pa toliko bolj zanimiva in uspešna.

Panoramska okna: razgled iz prve vrste na spreminjajočo se naravo Hiša, umeščena med visoko drevje, je moderna, čistih in nemotečih linij. Streha je ravna, fasada pa je prekrita s črnim lesom. Po eni dolžini les nadomešča steklo, saj se bivalni del na vrt odpira prek panoramskih oken.

V notranjosti se ostre in čiste linije skeleta hiše zmehčajo. Lastnika sta to dosegla s pohištvom in dodatki. Dom pa vendarle ni prenapolnjen, ampak sledi skoraj zenovski filozofiji, ki prostorom pušča dihati.

Svetloba je nuja, zato sije v vse kotičke doma "Za naju je svetloba nuja, zato sva njene vire premišljeno postavila v vse kotičke hiše," sta Rasmus in Lene povedala za dansko revijo Bolig. "Izbrala sva okna, ki po celotni dolžini hiše segajo od stropa do tal, in vgradila veliko oken."

Ker je sten malo, pohištvo pa je precej neopazno, lahko svetloba neovirano potuje po prostoru ter ga med dnevom spreminja z igro senc in močjo.

Les v kombinaciji s surovim betonom Pri opremi sta sledila zunanji leseni konstrukciji – kuhinjo je na primer iz lesa izdelal kar Rasmus, pa tudi sicer je lesenih dodatkov veliko. Kombinirala sta jih s surovim in lakiranim betonom, ki prekriva tako tla kot večino sten.

Dobre ideje niso nujno tudi drage "Dobre ideje niso nujno tudi drage," sta prepričana stanovalca. "Tu, v najini oazi je vse povezano s sanjami o bolj preprostem življenju, kjer je vse odvečno preprosto odrezano."

Ne spreglejte