Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
6. 6. 2017,
18.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

brisače skrb nega brisača

Torek, 6. 6. 2017, 18.25

6 let, 1 mesec

Sedem načinov, kako morda uničujete svoje brisače

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
brisače | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Obstaja več razlogov, če so vaše brisače prehitro sprane, raztegnjene in nič več privlačne za brisanje.

Dobro kopalniško brisačo, ki vam bo dolgo služila, ni lahko najti, poleg tega pa so lahko cene precej visoke. Zato je še toliko bolj pomembno, da zanje skrbite kar se da najbolje. Poskrbite, da nimate naslednjih navad:

Na kljukice obešate več kot eno. Obešanje brisače na kljukice sicer ni nič napačnega, a če na eno kukljico kopičite več brisač, se ne bodo mogle dobro posušiti, kar pomeni, da se bodo začele nabirati bakterije, lahko začnejo tudi plesneti. Prvo pravilo naj bo torej: na eno kljukico le ena brisača.

Ne perete jih dovolj pogosto. Ker so večinoma prisotne v vlažnem kopalniškem okolju, se hitro umažejo, osmradijo in kot že omenjeno, postanejo leglo bakterij. Zato pravijo, da naj bi se jih pralo po vsaki tretji uporabi. Brisače, ki jih uporabljate za roke in obraz, pa še pogosteje, saj delo opravljajo večkrat na dan.

Če jih obešate na kljukice, naj bo na eni kljukici samo ena brisača. | Foto: Thinkstock Če jih obešate na kljukice, naj bo na eni kljukici samo ena brisača. Foto: Thinkstock

Ene in iste uporabljate prevečkrat. Brisačam življenjsko dobo krajša tudi prepogosto pranje, zato je bolje, če jih imate na razpolago več. Tako si lahko pravkar uporabljena in oprana brisača malce oddahne in zadiha.

Pri pranju uporabljate preveč pralnega praška. V želji, da bi bile čim bolj čiste, marsikdo pretirava pri uporabi pralnega praška, kar lahko prav tako škoduje brisačam. Če se prašek med pranjem ne spere dobro, ustvari popolno okolje za bakterije in plesen. Poleg tega lahko tudi pri pretirani uporabi praška brisače postanejo grobe, trde in raskave.

Po treh uporabah je čas za pranje. | Foto: Thinkstock Po treh uporabah je čas za pranje. Foto: Thinkstock

Ne perete jih v dovolj vroči vodi. Preverite etiketo in jih perite pri točno tisti temperaturi, ki je zavedena na njej. Dovolj vroča voda namreč omogoča, da se uničijo vse bakterije.

Ne stresete jih pred sušenjem. Če jih boste pred sušenjem na zraku ali v sušilnem stroju dobro stresli, boste omogočili boljšo in daljšo mehkobo.

Pretiravate z mehčalcem. Preveč mehčalca lahko slabo vpliva na vpivnost brisače, a to še ne pomeni, da morate povsem opustiti uporabo mehčalca. Uporabljajte ga zmerno, a morda ga pri vsakem tretjem ali četrtem pranju raje izpustite.

Save

Ne spreglejte