Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
13.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet bazilika

Četrtek, 27. 6. 2013, 13.55

6 let, 1 mesec

Pri sušenju bazilike je nujna potrpežljivost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

To kraljevsko začimbo, ki je nepogrešljiva na picah, zeliščnih namazih in testeninah, je zaradi njene arome vredno posušiti in jo shraniti za zimo.

Bazilika je precej občutljiva rastlina, največ škode ji naredi prenizka temperatura. Ker je v zimskih mesecih – vsaj tiste z domačega vrta – ne bomo mogli uporabljati, lahko za to poskrbimo kar poleti, ko bo pripravljena za prvo "žetev". Kako posušimo baziliko?

Začeti je treba seveda na vrtu oziroma v lončku, kjer ste posadili ali posejali omenjeno začimbo. Najboljši čas za rezanje bazilike naj bi bil ob 10. uri zjutraj, saj takrat listi vsebujejo največ eteričnega olja, ki daje baziliki edinstven ter odličen vonj in okus. Operite liste – nežno podrgnite po listih – in jih nekaj minut namakajte v čisti vodi. Položite jih na papirnato brisačo, da se posušijo.

Na voljo imate dve možnosti: ali odrežete le lističe ali pa kar celo steblo (in jo porežite "v živo"). Mi smo izbrali drugo možnost, za katero naredite manjše šopke, kar vam bo pomagalo pozneje, tik pred obešanjem bazilike.

Pripravite si vrvico (lahko je tudi sukanec ali volna), s katero zavežite pripravljene šopke bazilike. Naredite dober vozel – ne bojte se, da bi vrvico premočno zavezali, saj se bodo stebla precej zožila ob sušenju. Vrvico povsem zategnite! Vrvici, ki zdaj visita iz zavezanega baziličnega šopka, zvežite skupaj (dobite dva vozla – enega v šopku, drugega pa uporabite za obešanje). V ta vozel namestite še pisarniško sponko.

Sponka bo kavelj na obešalniku, saj boste z njo lahko šopek bazilike obesili na želeno mesto. Pri izbiri prostora za sušenje je pomembno, da izberete suho mesto, ki naj ne bo na soncu. Šopek lahko obesite tudi v kuhinji, a ne nad štedilnik ali pekač za toast. Navežite vrvico, nanjo pa s sponko obesite šopke bazilike.

Potrebujete le še potrpežljivost: baziliki dajte štiri tedne, da se bo popolnoma posušila. Ali je posušena, preverite z mečkanjem bazilike med prsti. Če se bo zdrobila lepo in preprosto, je posušena. Če ne, ji dajte še en teden časa.

Posušeno baziliko shranite v lončke, ki jih lahko poljubno okrasite.

Ne spreglejte