Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2023,
18.19

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

žival jajce morski pes

Sreda, 13. 9. 2023, 18.19

7 mesecev, 2 tedna

Poznavalka morskih bitij razkrila, komu pripada nenavaden predmet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Morski pes rog | Nenavadna jajca spiralaste oblike pripadajo moskim psom rogovcem, ki prebivajo le ob kalifornijski obali. | Foto Shutterstock

Nenavadna jajca spiralaste oblike pripadajo moskim psom rogovcem, ki prebivajo le ob kalifornijski obali.

Foto: Shutterstock

Poznavalka oceana je v enem izmed svojih videov na Tiktoku razkrila, kateremu izmed morskih bitij pripada nenavaden predmet, ki to pravzaprav ni. Predmet nenavadne spiralaste oblike je namreč jajce morskih psov, imenovanih morski pes rog (njegovo znanstveno ime je Heterodontus francisci).

Nekatere vrste morskih psov skotijo žive mladiče, spet drugi pa so jajcerodni, kar pomeni, da odlagajo jajca. Eni izmed tovrstnih morskih psov so tudi morski psi rogovci. Matere teh kalifornijskih morskih psov nesejo jajca nenavadne spiralaste oblike, ki izgledajo kot nekakšni stekleni predmeti.

Poznavalka morskih bitij, ljubiteljica morja in izobraževalka o morskem življenju Rebecca, ki na Instagramu ureja profil California shelling, kjer ji sledi 115 tisoč oseb, je v posnetku povedala, da gre za jajce morskega psa, v katerem se vidi zarodek. Ko je jajce dvignila proti svetlobi, se je v njem videlo premikanje malega morskega psa.

Posnetek je nastal na kalifornijski obali, kjer so te morski psi endemični.

@california.shelling Some sharks give birth to live young, and others are oviparous, meaning they lay eggs. California horn sharks mothers lay these corkscrew egg cases. When it comes out, it is very pliable, but hardens over time. Hope this lil guy makes it! 🦈 #shark #sealife #oceanlife #fyp ♬ original sound - California.Shelling

Morski psi živijo ob obali Kalifornije

Morski pes rog je majhna vrsta morskega psa, ki je doma v obalnih vodah severozahodne Severne Amerike in je poimenovan po široki, sploščeni glavi in ​​visokem grebenu. Morskega psa, ki je nenevaren človeku, najdemo v toplejših vodah ob obali Kalifornije. Hrani se z morskimi organizmi na morskem dnu, med drugim z manjšimi ribami, ježki in mehkužci, zraste pa do dolžine enega metra.

Morski pes rog se običajno pari med decembrom in januarjem, samice pa svoja jajca odložijo od štiri do pet mesecev kasneje. Ko odlagajo jajca, lahko samice morskih psov v obdobju dveh tednov odložijo do 24 jajčec, ki plavajo v oceanu v spiralni ovojnici. Samice jajčeca odložijo na varno v razpoke v skalah, mladiči pa se iz njih običajno izležejo v enem mesecu.

Veliki leščur
Novice Madžarski turisti na Viru nabirali strogo zaščitene velike leščurje; v Jadranu jih je le še 26
mačka
Trendi Najpogostejše težave s kožo pri mačkah in vpliv prehrane na zdravje kože
Ne spreglejte