Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
10.48

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

hrana za živali zdravje mačk mačja dlaka Royal Canin mačka PR članek

Torek, 12. 9. 2023, 10.48

7 mesecev, 1 teden

Najpogostejše težave s kožo pri mačkah in vpliv prehrane na zdravje kože

Oglasno sporočilo

Koža je največji organ naših ljubljenčkov, zato ni presenetljivo, da so med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami pri mačkah tudi težave s kožo. V tem članku bomo obravnavali ravno te, pa tudi to, kako prehrana vpliva na zdravje kože, ter kaj storiti, če vaša mačka izgublja dlako.

mačka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Najpogostejše težave s kožo pri mačkah

Nekatere najpogostejše težave vključujejo:

  1. Alergijski dermatitis: Alergijski dermatitis je posledica alergijske reakcije na snovi v okolju, kot so pršice, cvetni prah ali hrana. Simptomi vključujejo srbenje, pordelost kože, izpadanje dlake in vnetje.
  2. Parazitske okužbe: Pršice, bolhe in klopi lahko povzročijo okužbe na koži pri mačkah. Te okužbe lahko povzročijo srbenje, izpadanje dlake, rane in celo anemijo.
  3. Bakterijske in glivične okužbe: Bakterijske in glivične okužbe lahko povzročijo vnetje kože, izpuščaje, razjede in izpadanje dlake.
  4. Seboroični dermatitis: Seboroični dermatitis je stanje, pri katerem se prekomerno proizvaja maščoba na koži, kar povzroča prhljaj, srbenje in izpadanje dlake.

Vpliv prehrane na zdravje kože mačk

Prehrana ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože in dlake pri mačkah. Nekatera ključna hranila, ki jih mačke potrebujejo za zdravo kožo, vključujejo:

  • Esencialne maščobne kisline: Maščobne kisline omega 3 in omega 6 so ključnega pomena za zdravje kože in dlake. Pomagajo vzdrževati hidracijo kože, zmanjšujejo vnetja in podpirajo zdravo rast dlake.
  • Vitamini in minerali: Vitamini, kot so vitamin A, vitamin E in biotin, ter minerali, kot sta cink in baker, prispevajo k zdravju kože in dlake.
  • Visokokakovostni viri beljakovin: Beljakovine so gradniki kože in dlake, zato je pomembno, da mačke iz svoje prehrane dobijo dovolj visokokakovostnih beljakovin.

maček, mačka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj storiti, če vaša mačka izgublja dlako?

Izpadanje dlake pri mačkah je lahko posledica številnih dejavnikov, vključno s težavami kože, stresom, hormonskimi neravnovesji ali neustrezno prehrano. Če opazite, da vaša mačka izgublja dlako, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo ugotovil vzrok težave in predlagal ustrezno zdravljenje.

V nekaterih primerih bo morda potrebna sprememba prehrane, ki bo zagotovila ustrezna hranila za zdravje kože in dlake.

Težave s kožo pri mačkah so pogoste, vendar lahko z razumevanjem vzrokov in zagotavljanjem ustrezne prehrane pomagamo ohranjati zdravo kožo in dlako naših ljubljenčkov. Če opazite spremembe na koži ali dlaki vaše mačke, se posvetujte z veterinarjem, da ugotovite vzrok in se pozanimate o najboljših možnostih zdravljenja. Ne pozabite, da je pravilna prehrana ključnega pomena za zdravje kože in dlake vaše mačke, zato izberite kakovostno hrano, ki vsebuje esencialne hranilne snovi, potrebne za njihovo dobro počutje.

Naročnik oglasnega sporočila je ROYAL CANIN. 

Ne spreglejte