Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2014,
14.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

E 3 varčevanje električna energija gospodinjski aparati

Petek, 12. 12. 2014, 14.56

5 let, 6 mesecev

Najbolj lačni aparati vašega doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cela zbirka zelo lačnih velikih gospodinjskih aparatov, ki doma skrbijo za nemoten potek gospodinjskih opravil, porabi kar četrtino vse električne energije.

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi okoli 4.000 kilovatnih ur (kWh) električne energije na leto. Po ocenah se skoraj dve tretjini te energije porabi za delovanje gospodinjskih aparatov in razsvetljavo. Po podatkih statističnega urada so slovenska gospodinjstva leta 2013 največ električne energije porabila za velike gospodinjske aparate – hladilne in zamrzovalne naprave, pralne, sušilne in pomivalne stroje, in sicer približno četrtino vse električne energije. Ena petina električne energije je bila namenjena ogrevanju sanitarne vode, 15 odstotkov ogrevanju in hlajenju prostorov, ena desetina osebnim računalnikom, monitorjem in televizijskim sprejemnikom, osem odstotkov kuhanju, sedem odstotkov pa razsvetljavi.

Od najbolj varčnega A do najbolj potratnega G

Eden od ukrepov za zmanjšanje energetske porabe je tudi uvedba označevanja gospodinjskih aparatov z energijskimi nalepkami, ki jih najdemo na hladilnih napravah, pralnih, sušilnih in pomivalnih strojih ter nekaterih svetlobnih virih.

Naprave so razdeljene v energijske razrede od A do G. Pri tem pomeni oznaka A manjšo porabo energije, oznaka G pa večjo porabo energije. Tako na primer povprečni hladilniki energijskega razreda A porabijo okoli 50 odstotkov manj energije kot hladilniki razreda D. Hladilniki razreda G pa porabijo približno 25 odstotkov več kot hladilniki razreda D.

Zaradi bistvenega znižanja porabe električne energije hladilnikov in zamrzovalnikov v zadnjih letih so dodali še nova energijska razreda A+ in A++. Tako aparati v razredu A+ porabijo od 30 do 42 odstotkov, v razredu A++ pa manj kot 30 odstotkov energije, ki jo sicer porabi aparat v energijskem razredu D.

Hladilniki in zamrzovalne naprave, ki so ves čas vklopljeni in delujejo s polno močjo vse leto, so glavni porabniki električne energije v gospodinjstvu. Porabijo petkrat več kot televizijski sprejemniki. Še toliko bolj so požrešni, če so prepolni ali skoraj prazni, predvsem pa porabo električne energije precej poveča debela plast ledu. Energijski razred se določa na osnovi razmerja med letno porabo energije aparata in standardno letno porabo energije aparata. Standardna letna raba energije se določa na osnovi vrste aparata (razred, avtomatsko odtaljevanje) ter prostornine zamrzovalnega in hladilnega dela aparata.

Pri pralnih strojih, sušilnikih in njihovih kombinacijah so energijski razredi določeni glede na porabo energije na kilogram bombažnega perila za en delovni standardni program stroja, torej program bombaž pri 60 stopinjah Celzija.

Pomivalne stroje so po energijskih razredih razdelili glede na porabo energije za en standardni program pomivanja v odvisnosti od zmogljivosti stroja – za stroje, ki zmorejo manj kot deset pogrinjkov, in za tiste, ki zmorejo deset ali več pogrinjkov.

Kupujmo čim višji energijski razred

Večja ko je moč aparata, več električne energije porabi med svojim delovanjem, zato moramo dobro premisliti, v kakšne gospodinjske naprave bomo vlagali svoj denar.

Ob nakupu novega kosa bele tehnike vedno preverite tudi podatek, koliko električne energije porabi oziroma kako potraten je. S tem podatkom boste dobili občutek, koliko boste zanj plačali v prihodnjih letih uporabe.

Praviloma bomo več plačali za napravo višjega energijskega razreda kot za potratno, a poceni napravo. Z nakupom naprave višjega energijskega razreda bomo posledično prihranili pri stroških električne energije, seveda odvisno od tega, kako pogosto aparat uporabljamo.

Ne spreglejte