Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
7.19

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rože in vrt pomlad tulipani

Sreda, 27. 3. 2013, 7.19

6 let, 1 mesec

Ko zacvetijo tulipani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Tulipani naznanjajo zgodnjo pomlad in prebujanje narave, s svojo lepoto pa so navduševali kraljevske glave, pesnike in na koncu osvojili ves svet.

Zgodovina Ime tulipan izvira iz perzijske besede dulband, s katero so označevali značilno pokrivalo – turban. V Evropo je tulipan zašel v 16. stoletju in hitro postal izjemno priljubljen med bogataši, kar je v prvi polovici 17. stoletja povzročilo kratko tulipomanijo in vrtoglave cene čebulic, na dvoru Ludvika XIV. v Franciji pa je celo veljal za dvorno cvetlico. Kljub oholemu začetku so tulipani našli svojo pot s kraljevskih vrtov med navadne ljudi in postali ena najbolj priljubljenih rož. Izbira čebulic in sajenje Čebulice tulipanov lahko nakupimo že avgusta ali septembra in jih posadimo oktobra, najpozneje na začetku novembra, da se dobro primejo do prvega mraza. Morajo biti zdrave in čiste, čvrste in težke, pred sajenjem pa jih lahko namočimo v posebno raztopino in tako preprečimo gnitje korenin.

Zemljo na vrtu, kamor jih bomo posadili, moramo prekopati vsaj 30 centimetrov globoko, ji. Če je treba, dodati organske in mineralne snovi ter nekaj mivke ali peska za boljšo prepustnost. Prst za rast mora biti srednje težka, v prevlažnih in pretežkih tleh začnejo čebulice gniti, presuha pa ne zadrži dovolj vode.

Čebulice sadimo s sadilno lopatko ali s posebnim sadilnikom za čebulice, med njimi naj bo vsaj od deset do 15 centimetrov razmika. Pazimo, da jih ne posadimo preplitko, najmanj deset centimetrov pod površjem, in da so vse posajene enako globoko, da bodo cvetlice zrasle enakomerno. Tulipani so najlepši in najizrazitejši v skupini, zato jih navadno sadimo skupaj. Razmislimo moramo o barvni kombinaciji, nižje sorte sadimo spredaj, srednje v sredini, visoke zadaj.

Če bomo tulipane zasadili v lončnice, jih moramo čez zimo redno zalivati, da se čebulice ne izsušijo, in lonec zaščititi pred mrazom.

Po cvetenju uvele cvetove tulipanov takoj porežemo, liste pa pustimo, da se posušijo do konca, saj se v tem času v čebulicah nabirajo hranilne snovi. Čebulice pustimo v zemlji, če pa spomladi med cvetenjem niso zadovoljile naših pričakovanj, jih izkopljemo in jeseni nadomestimo z drugimi. Tulipan v vazi Tulipani na nekatere naredijo večji vtis v obliki rezanega cvetja, tudi v vazi pa si zaslužijo nekaj posebne pozornosti, ker so precej občutljive rože. Ne potrebujejo veliko vode, zato pa hladen prostor, kamor bomo postavili vazo. Cvetlice vedno prirežemo, saj tako odstranimo suhe dele stebla in omogočimo boljše srkanje vode, stebla naj bodo porezana postrani, ker lahko tulipan tako vpije več vode. Vodo zamenjamo vsak dan, najpozneje vsak drugi dan, stebla pa vsakič znova nekoliko odrežemo.

Simbolično tulipani predstavljajo močno ljubezen, ki lahko premaga vse tegobe, zato je šopek tulipanov vedno nekaj posebnega.

Ne spreglejte