Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
10.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

moderne kuhinje vintage kuhinje lesene kuhinje kuhinja PR članek

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 10.00

2 leti, 5 mesecev

Klasične kuhinje po meri povezuje leseni material

Oglasno sporočilo

Moderne klasične kuhinje po meri predstavljajo vrsto kuhinje, katere glavna značilnost je uporabljen leseni material za izdelavo pohištva.

klasicne-kuhinje | Foto:

Posebnost moderne klasične kuhinje pri končnem uporabniku je v njenem občutku domačnosti in v toplini, ki jo zagotavlja in od sebe oddaja naravni material les, kar vodi k boljšemu približku naravnosti kot pri različnih tipih kuhinj, kjer prevladuje kovinski strojni videz.

Klasične kuhinje po meri danes kljub vsej modernosti kuhinj, ki so na voljo na trgu, še vedno veljajo za trendovske. Najpogostejši razlog, da je moderna klasična kuhinja še vedno najboljša rešitev za opremljanje hiše, je v njeni harmoničnosti in različnih barvnih kombinacijah, ki se odlično kombinirajo z uporabljenimi materiali in so zelo pogosto v modi. Moderna klasična kuhinja še vedno zagovarja svojo tradicionalnost, srečamo pa lahko tri skupne točke, ki so značilne za lesene kuhinje.

Klasične kuhinje po meri odlikuje leseni material, druga lastnost so uporabljene barve, kjer so najpogostejše kombinacije svetlih odtenkov lesa ali uporabljena bela barva, ki jo je mogoče kombinirati na različne načine ter jih lahko uvrščamo med klasične bele kuhinje. Klasične kuhinje odlikuje tudi jasna postavitev, saj celotni videz zaznamujejo zelo jasne prepoznane geometrijske oblike in simetrična postavitev. Moderne klasične kuhinje lahko delimo v osnovi na več tipov kuhinj, in sicer na lesene, klasične masivne, klasične rustikalne, vintage in klasične bele kuhinje.

lesene-kuhinje | Foto:

Moderne klasične kuhinje treba načrtovati skupaj s kuhinjskimi aparati

Moderne klasične kuhinje pri svojem načrtovanju in postavitvi velikokrat potrebujejo veliko premisleka. Klasične kuhinje po meri imajo danes v gospodinjstvu dolgo pričakovano življenjsko dobo približno 15-ih let, kar velja za precej dolgo in trajnostno dobo, zaradi česar je njeno načrtovanje za vsakega uporabnika precej težavno. Lesene moderne klasične kuhinje je treba kombinirati z vsemi potrebnimi gospodinjskimi kuhinjskimi aparati, ki praviloma morajo imeti dovolj prostora za lastno razporeditev v prostoru.

Precej pomembna pri modernih klasičnih kuhinjah je tudi pravilna in smiselna razporeditev velikega števila kuhinjskih aparatov, ki morajo tvoriti kuhinjski triangel. V tej postavitvi imamo štedilnik, pečico, hladilnik, pomivalni stroj, pomivalno korito in druge gospodinjske aparate, saj je praviloma zaželena njihova logična razporeditev in zaporedno sledenje. Klasične kuhinje po meri zato zahtevajo, da je med vsemi gospodinjskimi aparati dovolj odlagalnih površin, ki so primerne za pripravo hrane, ter da niso postavljeni elementi medsebojno preveč narazen.

Slaba postavitev lahko onemogoči ali poslabša efektivno delo v klasični kuhinji. Naslednja pomembna lastnost modernih klasičnih kuhinj je tudi njihovo načrtovanje pravilnega odpiranja elementov vrat ali predalov. Masivne lesene kuhinje s svojimi elementi za odpiranje notranjih prostorov lesenega pohištva morajo poskrbeti za nemoteno oviranje pri delu ter se ne smejo medsebojno stikati, kar lahko vodi k oviranju pri hoji po kuhinji ali hudi poškodbi materiala zaradi nepravilne postavitve.

moderne-klasicne-kuhinje | Foto:

Klasične masivne kuhinje lahko oblikovane po sistemu otoka

Moderne klasične kuhinje po meri so posebne iz več zornih kotov. Klasična kuhinja predstavlja veliko možnosti oblikovanja, kjer je glavni poudarek na zagotavljanju dovolj velikega prostora za vso potrebno kuhinjsko posodo, kozarce in živila. V klasičnih kuhinjah je treba pri načrtovanju zagotoviti njihovo dostopnost, zaradi česar si lahko omislimo več različnih tipov klasičnih kuhinj po meri.

Prva možnost postavitve klasične kuhinje je kuhinja na otok, kjer so kuhinjski elementi razporejeni po sodobnem in modernem načinu. Glavni pogoj za tovrstno leseno kuhinjo je zagotovitev dovolj velikega prostora in potrebnih dimenzij, saj v nasprotnem primeru klasična kuhinja ne doseže svojega namena in bo preslabo izkoriščena. Priporočena velikost klasične masivne kuhinje s sredinskim otokom mora biti v dimenzijah izražena vsaj 120 x 50 cm.

Klasična kuhinja mora poleg tega v celotni okolici zagotoviti dovolj veliko prostora za gibanje in nemoteno odpiranje vrat in predalov. Nekoliko milejša oblika za prostore, ki ne ponujajo možnosti postavitve otoka, je možnost polotoka klasične kuhinje. Prednost klasične kuhinje v obliki polotoka je v boljšem razdeljevanju prostora ter je primeren za uporabnike, ki so bolj na tesnem s prostorom.

Klasična kuhinja v odprti obliki mogoča v postavitvi L ali U

Moderne klasične kuhinje po meri so še vedno najpogosteje oblikovane v obliki črke L oz. kotne kuhinje, ki zagotavljajo veliko manevrskega prostora. Glavna prednost tovrstne kuhinje, ki je na eni strani pod kotom podaljšana ter tvori obliko velike črke L, je najboljše izkoriščen prostor. Klasična kuhinja v obliki L je primerna tudi za ustvarjanje vizualno polovičnih prostorov, ki lahko medsebojno loči npr. klasično rustikalno kuhinjo in dnevno sobo.

Posebnost tovrstne moderne klasične kuhinje je tudi v kombiniranju z vogalnimi omarami, ki zagotavljajo večjo količino prostora. Lesena kuhinja v obliki črke L zagotavlja možnost razporeditve za jedilno mizo in stole. Nekoliko drugače oblikovana je klasična kuhinja v obliki črke U. Posebnost moderne klasične kuhinje po meri je prihranitev območja okoli vrat in sega od nasprotne stene na obeh straneh. Lesene kuhinje s postavitvijo U so lahko oblikovane na način, da zagotavljajo nemoten pogled skozi okno ali na dogajanje v stanovanju na primeru klasične masivne kuhinje.

klasicne-bele-kuhinje | Foto:

Klasične masive kuhinje, rustikalne, vintage ali bele? Pestra izbira kuhinj

Klasične kuhinje v osnovi delimo na več tipov. Eden od njih je klasična masivna kuhinja, katere poseben poudarek sta les in naravni videz. Klasične masivne kuhinje najpogosteje uporabljajo les smreke, češnje, javorja, hrasta, bukve in oreha. Tovrstna lesena kuhinja tako v celoti uporablja masivni način oblikovanja, kjer je mogoča uporaba lesa za vse dele kuhinje ali zgolj na zunanjih vidnih površinah. Klasična rustikalna kuhinja predstavlja nostalgični ter tradicionalni kmečki slog oblikovanja kuhinjskega pohištva. Klasične rustikalne kuhinje lahko srečamo v veliko različnih slogih, kot so angleški, skandinavski, mediteranski ali francoski slog kuhinje.

Vsaka klasična rustikalna kuhinja je prilagojena določenemu slogu, kjer ima velik poudarek izbrana barva, večinoma v svetlih barvnih kombinacijah. Glavni cilj lesene kuhinje je predvsem zagotavljanje čim večjega obdobja. Posebno vlogo imajo retro oz. vintage kuhinje, ki potrjujejo rek "staro je novo" oz. omogočajo vrnitev v preteklost. Glavna značilnost retro vintage kuhinje je posnemanje določenega zgodovinskega obdobja ali zgledovanje po določeni modi, ki je prilagojena modernim klasičnim kuhinjam. Omenimo še klasične bele kuhinje, katerih glavna značilnost je bela barva. Lesena klasična bela kuhinja predstavlja najsvetlejšo različico ter je primerna za postavitev v manjših okoljih z manj sončne svetlobe.

klasicne-masivne-kuhinje | Foto:

Moderne klasične kuhinje po meri znajo načrtovati različni strokovnjaki

Moderne klasične kuhinje po meri veljajo za dolgotrajen in zahteven proces načrtovanja, ki zahteva veliko časa in razmisleka. Na splošno lesene kuhinje veljajo za vse bolj zaželene, saj velja les za naravni material. Klasične kuhinje danes načrtuje mnogo podjetji, kjer so postopki načrtovanja pri veliki večini zelo podobni. V prvem koraku pri načrtovanju klasične masivne kuhinje izbrano podjetje vedno opravi uvodni pogovor s stranko, ki predstavi svoje želje, trenutno stanje prostora ter predvidene finančne zmogljivosti.

Velika večina ljudi ima zgolj navadno predstavo o postavitvi klasične lesene kuhinje, zato izbrani strokovnjaki glede na pogovore najprej natančno izmerijo celotni prostor, na podlagi katerega naredijo uvodne načrte postavitve in izberejo predvideno vrsto kuhinje za postavitev. Videz lesene kuhinje se podrobneje pridobi z nadgradnjo v 3D-modeliranju in izrisu klasične kuhinje, kjer se lahko dodatno spreminja določeno barvo ali morebitno oblikovno postavitev.

Klasična kuhinja po meri se začne postavljati od točke, ko pridobi potrditev stranke, nato pa sledita dejanska izdelava moderne klasične kuhinje po naročilu in njena montaža. Moderne klasične kuhinje po meri tako predstavljajo sodoben način opremljanja stanovanja, kjer glavno vlogo odigra naravni leseni material.

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte