Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2018,
11.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dražba Vaza dekoracija oprema

Nedelja, 29. 7. 2018, 11.55

5 let, 9 mesecev

Kitajska vaza iz 18. stoletja prodana za 16 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
kitajska vaza | Foto Facebook stran Sotheby's

Foto: Facebook stran Sotheby's

Na majski dražbi francoskega Sotheby'sa je bila prodana dekorativna vaza iz 18. stoletja, po naključju najdena na podstrešju francoskega družinskega doma. Prodana je bila za več kot 16 milijonov evrov, kar je več kot skoraj dvajsetkrat več, kot je bila ocenjena njena prava vrednost.

V pičlih 20 minutah so vazo prodali neznanemu kupcu, ki je zanjo odštel vrtoglave milijone. Njena ocenjena vrednost je bila okoli pol milijona evrov. Z njeno dražbo je Sotheby's zaključil navišjo prodajo kadarkoli v Franciji.

Najdena v škatli za čevlje

Vaza je bila darilo prastarim staršem trenutnih lastnikov doma, v katerem je bila vaza najdena. Vaza pa ni bila edini dragoceni predmet, na katerega je naletela lastnica hiše. Med drugim je našla več kosov kitajskih in japonskih predmetov. Vaza, čeprav nepravilno shranjena, je bila v odličnem stanju, saj na njej ni sledi prask ali razpok.

kitajska vaza | Foto: Facebook stran Sotheby's Foto: Facebook stran Sotheby's

Do Sotheby'sa kar s podzemno železnico

Strokovnjak iz francoskega Sotheby'sa je potrdil, da je ženska pot do njih prepotovala s podzemno železnico, ko pa je zakorakala v njihove prostore in odprla škatlo, so bili presenečeni nad predmetom, ki ga je skrila s časopisnim papirjem. Niso mogli verjeti, da si je s tako dragocenim predmetom sploh upala na podzemno. Ker gre za zelo delikatno vazo, bi jo premikanje po nestanovitnem vlaku lahko poškodovalo.

Dragocen kos dinastije Qian

Vaza je bila narejena za cesarja Qianlonga, ki je vladal Kitajski od leta 1736 do 1795. Vaza je okrašena s čudovito poslikavo pokrajine, jelenov, ptic in vrtnic, zato so jo poimenovali kar Famillie-Rose (op. p., družinska vrtnica). Njena neprecenljiva vrednost se kaže v njeni unikatnosti, saj se skozi zgodovino ni ohranilo veliko tovrstnih kosov, če pa že, so ti vsi razstavljeni v muzejskih prostorih. Edina druga vaza te oblike in umetniškega sloga je zdaj razstavljena v pariškem muzeju Musée Guimet.

Ne želijo razkriti kupca

Kdo je kupil vazo v Sotheby'su, nočejo razkriti. Kupčevo zasebnost varujejo do te mere, da nočejo razkriti niti njegove nacionalnosti.

 

A post shared by Sotheby's (@sothebys) on

Bronasto bodalo z Iga.
Trendi Ozadje ukradene dragocenosti, ki se je po 33 letih vrnila v Slovenijo #foto #video
Ne spreglejte