Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 2. 2015,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kralji ulice socialno podjetništvo

Nedelja, 22. 2. 2015, 14.35

8 let

Greš na kavo in kupiš še skodelico za dober namen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Gostilni dela v Ljubljani lahko po malici ali kavi zdaj kupite tudi skodelice in krožnike, na katerih vam postrežejo. Izbrali so jih v posredovalnici rabljenih predmetov Stara roba, nova raba.

Poljanska 7–14 naznanja skupno sodelovanje dveh socialno-podjetniških projektov, ki sta svoje mesto našla na Poljanski ulici v Ljubljani. Gostilna dela je lokal, v katerem vam hrano in pijačo pripravijo ter postrežejo mladi, ki se tam ob praksi učijo poklica pomočnika kuharja ali pomočnika v strežbi.

Že tako neobičajna gostilna pa je od preteklega tedna še bolj zanimiva, saj po novem tam kavo ali čaj postrežejo v skodelicah iz druge roke. Te so dobili v posredovalnici rabljenih predmetov Stara roba, nova raba, ki prav tako deluje po načelih socialnega podjetništva.

Kupite porcelan iz druge roke, pomagajte mladim in brezdomnim Če vam bosta torej skodelica ali krožnik, na katerem vam bodo postregli z znamenitim čokoladnim ježkom, všeč, ju boste lahko za simbolično ceno odnesli domov. Zbran denar si bosta enakovredno razdelila oba projekta, namenila pa ga bosta nadaljnjemu izvajanju svojih dejavnosti.

"Navdih sva dobili v tujini, kjer so recycle pubi že stalnica," idejo za skupni projekt oriše Luna Jurančič Šribar iz društva Kralji ulice, ki stoji za posredovalnico rabljenih predmetov na Poljanski 14. "Odločili sva se, da začneva z drobnimi predmeti, ki jih lahko v Gostilni dela vključijo v svojo ponudbo: skodelicami, porcelanom, steklenimi izdelki, krožniki."

V Gostilni dela gre z vključevanjem predmetov iz posredovalnice rabljenih predmetov za nadgradnjo njihovega koncepta, ki na nek način temelji na recikliranju. Kot opisuje vodja projekta Tita Destovnik, je že skupina Grupa, ki je poskrbela za opremo prostorov, v to vključila že rabljene predmete in reciklažo.

"Ob odprtju smo pozvali tudi lokalno skupnost, da nam pomagajo opremiti gostilno z lepo ohranjenimi krožniki, skodelicami in priborom, ki ga ne potrebujejo več. Zdaj želimo storiti korak naprej in opozoriti tudi na medsosedsko sodelovanje," pravi Destovnikova.

Razbijati stereotipe o brezdomstvu in spodbujati nakupovanje z namenom Oba projekta sta na Poljanski začela delovati v istem obdobju, ko sta prejela tudi sredstva Evropskega socialnega sklada. Po dveh letih uspešnega obratovanja novih sredstev niso prejeli, zato delujejo samostojno. Vodji projektov, ki imata sicer različni ciljni skupini, obenem pa sta si po delovanju zelo podobna, sta se tako domislili skupne akcije.

"Naš namen ni le zbiranje sredstev, temveč tudi razbijanje stereotipov o brezdomstvu in revščini na eni strani, na drugi strani pa se trudimo prevrednotiti koncept potrošnje – iz gole potrošnje v nakupovanje z namenom," dodano vrednot projekt Poljanska 7–14 opiše Luna Jurančič Šribar.

Gostilna dela in posredovalnica rabljenih predmetov Stara roba, nova raba želita s povezovanjem opozoriti tudi na neurejeno področje podpore socialno-podjetniškim projektom. Čeprav oba projekta že več let uspešno delujeta, posluha države in ljubljanske občine ni.

Pomoči države in občine ni, zato iščejo nove rešitve "Imamo ogromno izkušenj in konkretnih predlogov za boljše in učinkovitejše izvajanje projektov socialnega podjetništva, a nas ne povabijo k sodelovanju," sta kritični Destovnikova in Jurančič Šribarjeva. Pomoč sta pristojnim ministrstvom ponudili tako pri snovanju zakonov – vložili so celo amandmaje –, a konkretnih predlogov niso upoštevali.

Od države bi si tovrstni projekti želeli predvsem podpore za strokovne delavce, ki ranljivim skupinam pomagajo do bolj dostojnega in urejenega življenja. Želijo ustvarjati varno delovno okolje, kar je še posebej pomembno pri brezdomnih. "Brezdomna oseba, ki si začne urejati življenje in išče zaposlitev, mora narediti veliko več korakov kot nekdo, ki ima osnovne razmere za življenje zagotovljene," opozarja Luna Jurančič Šribar.

Od Mestne občine Ljubljana bi si želeli, da bi jim naproti prišla vsaj z brezplačnimi prostori. "Glede na to, koliko praznih prostorov je v Ljubljani, je pravzaprav sramotno, da se moramo na tak način truditi pridobiti nekaj malega sredstev," dodata.

Ko rabljeni predmeti zaživijo novo življenje Kljub vsem oviram pa ne želita vreči puške v koruzo, ampak iščeta nove rešitve. V medsosedskem sodelovanju, novih idejah in ozaveščanju ljudi.

Gre za kroženje dobrin in idej, sta prepričani vodji projekta. "V estetski prostor Gostilne dela želimo umestiti rabljene predmete, ki tako dobijo novo vrednost in uporabnost," pripoveduje Destovnikova. "Ta je lahko povsem uporabna, lahko pa je tudi dekorativna."

Svojim gostom tudi razložijo, od kod so skodelice in drugi dodatki, ter jih povabijo k obisku trgovinice na Poljanski 14. Spodbuditi pa jih želijo tudi k temu, da v posredovalnico prinesejo ohranjene predmete, ki jih ne potrebujejo več, ter pomagajo tudi tako.

Ne spreglejte