Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
15.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oblikovanje

Torek, 17. 9. 2013, 15.05

6 let, 2 meseca

Grafični oblikovalec Peter Saville, nagrajenec, ki se podpisuje pod vizualno identiteto Kanyeja Westa.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Grafični oblikovalec Peter Saville, dobitnik oblikovalske medalje londonskega oblikovalskega festivala, med drugim oblikuje tudi vizualno identiteto za raperja Kanyeja Westa.

Angleški grafični oblikovalec Peter Saville je letošnji prejemnik oblikovalske medalje, ki jo podeljujejo v okviru londonskega oblikovalskega festivala, ki bo letos potekal do 22. septembra.

Ob razglasitvi zmagovalca je manchestrski oblikovalec izjavil, da je s tem Manchester postal nova oblikovalska prestolnica Velike Britanije.

Saville, leta 1955 rojen ustvarjalec, je študij grafičnega oblikovanja končal na manchestrski politehnični univerzi. Ime si je ustvaril s sodelovanjem z domačo založbo Factory Records. Podpisal se je pod oblikovanje kultnih ovitkov albumov skupin Joy Division in New Order.

Potem ko se je leta 1979 preselil v London, je tam kot svetovalec za oblikovanje sodeloval s prodajalno Selfridges, založbo EMI in modnima hišama Jil Sander ter Christian Dior in oblikovalci, kot sta John Galliano in Stella McCartney. Od leta 2004 sodeluje s manchestrskim mestnim svetom, kjer se usmerja k ekonomski regeneraciji in kulturni prenovi postindustrijske identitete mesta. Vizija, ki jo ustvarjalec opisuje s sloganom Izvirno sodobno, naj bi industrijsko okolje ovila v brezčasnost.

Njegove ustvarjalne zamisli so v zadnjem času usmerjene k iskanju vizualnih rešitev za raperja Kayneja Westa. O tem sodelovanju je oblikovalec povedal, da je šlo za odprt dialog, ki ni bil že vnaprej opredeljen, za kaj natančno naj bi šlo. Ali bo to oblikovanje logota ali pa bo morda nastalo umetniško delo.

 

West velja za oblikovalskega in arhitekturnega navdušenca. Pred leti je za svoje manhattansko stanovanje najel minimalističnega arhitekta Claudia Sivestrina. K oblikovanju notranje opreme pa je povabil še Campana Brothers, Yvesa Beharja in Maartena Baasa.

Saville potrjuje, da glasbenik obožuje arhitekturo in oblikovanje, še posebej mu je všeč Le Corbusier. Če bi bil arhitekt še živ, bi gotovo naročil hišo pri njem, je prepričan oblikovalski nagrajenec.

Ne spreglejte