Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

čistilna naprava Armex PR članek

Sreda, 19. 9. 2018, 6.00

5 let, 7 mesecev

Do čiste odpadne vode brez elektrike. Odlična rešitev za sezonske objekte.

Oglasno sporočilo
čistilna naprava Armex

Lastniki objektov, ki so zgolj občasno naseljeni ali pa so sezonske narave, se prej ali slej srečajo z izzivom zagotavljanja čiste vode oziroma čiščenja odpadnih voda. Ta je še toliko večji, če gre za lokacijo brez električne energije ali slabo obiskan počitniški objekt, vendar specialisti poznajo rešitev – biološke čistilne naprave Ecorock/Biorock.

Biološke čistilne naprave proizvajalca Biorock so bile prvotno zasnovane za slabo obiskane objekte z večjimi nihanji v dotokih odpadne vode ter objekte, kjer ni električne energije ali pa je oskrba z njo pomanjkljiva oziroma nezanesljiva. Čistilne naprave, ki delujejo brez elektrike, so kot nalašč za objekte, ki so zgolj občasno naseljeni, na primer planinski domovi, lovske koče, bivaki ... Med najpogostejšimi uporabniki so tudi različni sezonski objekti, kot so vikend hišice, mobilne hišice in drugi objekti brez stalnih prebivalcev.

čistilna naprava Armex | Foto:

Čistilna naprava Ecorock/Biorock je idealna za planinske koče brez stalne oskrbe z električno energijo in nestalno naseljene objekte, ker:

  • čistilna naprava za delovanje ne potrebuje elektrike,
  • posnema naravni proces čiščenja,
  • deluje tudi ob večmesečni odsotnosti dotoka odpadne vode (hrane za mikroorganizme),
  • deluje brezšumno,
  • je enako učinkovita kot rastlinska čistilna naprava,
  • je montaža enostavnejša, hitrejša in cenejša kot vgradnja rastlinske čistilne naprave,
  • zanje veljajo minimalni letni stroški vzdrževanja,
  • imajo dolge intervale čiščenja mulja (2-4 leta).

Biološka čistilna naprava brez elektrike

Gre za inovativen tehnični dosežek. Čistilne naprave Biorock odlikuje zanesljiva čistilna mehanika, ki je vzor poiskala v naravi. Postopek in princip delovanja tako združuje predločevanje sedimentov in aerobično biološko filtriranje. Na izstopni strani naprave izteka tako čista voda, da jo lahko brez pomislekov izpustimo v okolje, potok, reko ali jezero. Čistost iztočne vode namreč ustreza najvišjim zahtevam veljavnih standardov in normativov.

Po namestitvi se sistem odlično zlije z okolico, montaža je enostavna in poceni zaradi kompaktnih mer oziroma majhne tlorisne površine (za razliko od rastlinskih čistilnih naprav, za katere so potrebna zahtevnejša zemeljska dela in precej večje površine na mestu vgradnje). 

čistilna naprava Armex | Foto:

Za razliko od tradicionalnih čistilnih sistemov z aktiviranim muljem, kjer puhalo meša in vpihuje zrak v napravo ter tako skrbi, da imajo organizmi, ki razgrajajo odplake, vedno na voljo dovolj kisika, čistilne naprave Ecorock-Biorock za dovod zraka v napravo potrebujejo le naravni vlek zraka.

Prijazna do okolja, ljudi in denarnice

Kot rečeno, večina čistilnih naprav za svoje delovanje porablja električno energijo. To, poleg zahtevne izdelave, še dodatno prispeva k visokemu ogljičnemu odtisu. Aerobne čistilne naprave Ecorock-Biorock pa se lahko pohvalijo z zelo nizkim ogljičnim odtisom, saj čiščenje odpadnih voda poteka povsem mehansko, brez porabe električne energije. So tudi povsem tihe in tako prijazne do okolja in ljudi.

Edinstveno udobje:

  • popolnoma tiho delovanje,
  • najnižji stroški delovanja in vzdrževanja,
  • odlična kakovost očiščene vode.

čistilna naprava Armex | Foto:

Modularna zasnova – prilagodljiva implementacija

Biočistilne naprave za čiščenje odpadne vode Ecorock-Biorock za manjše objekte so na voljo v različicah za čiščenje voda za potrebe od 2 do 30 oseb. A tudi že te osnovne enote podpirajo vzporedno vezavo, torej lahko poskrbijo za čiščenje odplak tudi 60 ali več oseb. Nivo višje je družina čistilnih naprav Biorock M, kjer je zmogljivost čiščenja odplak opredeljena za 75 do 150 oseb. Tudi tu je mogoča vgradnja več naprav vzporedno. Ker gre za povsem modularno zasnovo, ki je dodatna prednost naprav Ecorock-Biorock, lahko le-te glede na potrebe sproti dograjujemo.

Zadosti vsem potrebam odpadne vode iz planinskih domov, kampov in vikend hišic brez stalne naselitve:

  • minimalno vzdrževanje,
  • najnižji stroški obratovanja,
  • deluje tudi brez rednega dotoka odpadne vode, kar je lahko tudi več mesecev,
  • odlična kakovost prečiščene vode,
  • brez mehanskih komponent, zato zelo velika zanesljivost delovanja brez okvar.

Inovativnost tudi pri razvoju "električnih" čistilnih naprav

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je tudi dolgoletni partner nemškega podjetja Graf, ki že 50 let razvija in izdeluje čistilne naprave. Zadnji dosežek pri razvoju sistemov za čiščenje odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za proizvodnjo čiste vode potrebuje le tri korake, vsa obdelava odpadne vode pa poteka v eni sami komori.

Čistilna naprava nima nepotrebnih dodatkov, zato je zelo zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima nobenih gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent, zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije – le 75 kWh na osebo na leto.

One2clean že izpolnjuje jutrišnje zahteve. Čiščenje odpadnih voda z do 99-odstotno učinkovitostjo zagotavlja visoko varnost naložbe, tudi če bodo zakonske zahteve strožje.

Kako do dodatnih prihrankov z uporabo deževnice?

Pitna voda postaja zelo draga. V zadnjih 20 letih se je podražila bolj kot vsa goriva. V povprečju vsak človek porabi 130 litrov vode na dan. Z uporabo deževnice prihranimo tudi do polovice pitne vode, kar lahko močno zmanjša mesečne stroške v gospodinjstvu. Naraščajoča cena vode je sicer le eden izmed argumentov za smotrno uporabo deževnice, ki ni uporabna samo za zalivanje, ampak tudi za pranje perila in avtomobila ter splakovanje stranišč. Z dodatnim filtriranjem je deževnico mogoče uporabljati tudi kot pitno vodo. Deževnica je zelo pogost vir pitne vode v počitniških hišicah.

S preprosto vgradnjo podzemnega rezervoarja ter dodatne opreme lahko pridobimo učinkovit in cenovno ugoden sistem za uporabo deževnice. Naložba v sistem se zaradi precejšnjih prihrankov uporabniku kmalu povrne.

čistilna naprava Armex | Foto:

Sodobni sistemi za zajem in rabo deževnice se vgradijo zelo preprosto, zato jih lahko ljudje z nekaj smisla za tehniko vgradijo kar sami. Naložba v sistem za izrabo deževnice se običajno povrne v petih do desetih letih, a ker je življenjska doba sistema precej daljša (več desetletij), v naslednjih letih ustvarja še dodatne prihranke.

Izkušnje štejejo

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je dolgoletni partner podjetja Graf in Biorock v Sloveniji in v državah nekdanje skupne države, kjer ima tudi svoja podjetja. S svojimi več kot 25-letnimi izkušnjami skrbi za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.

Ne spreglejte