Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
9.34

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

opozorilo vrtnarjenje strupene rastline Vrt Vrt

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 9.34

2 meseca, 2 tedna

Deset strupenih rastlin na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Okrasne rastline sadimo na vrtovih predvsem zaradi njihovega videza, pri tem pa dejstvo, da so nekatere tudi strupene, preprosto zanemarimo.

Če imamo doma majhne otroke, moramo temu posvetiti več pozornosti. Otroška radovednost ne pozna meja in kaj kmalu se lahko lepe rdeče jagode znajdejo v njihovih ustih.

Strupene naravne snovi

Rastline tvorijo določene snovi kot odziv na dejavnike okolja. Z njimi se branijo pred škodljivimi organizmi, za človeka pa so to lahko strupi, zdravila, dišave in druge učinkovine. Te snovi so lahko razporejene v celi rastlini ali zgolj v posameznih delih, njihova koncentracija pa se spreminja tudi med samo vegetacijo. Tako ima njivska preslica največ fungicidnih učinkovin v mesecu avgustu, ko je tudi najprimernejši čas za njeno nabiranje, sušenje in rabo. Za otroke so najbolj nevarne rastline z lepimi in vabljivimi plodovi, manj pa jim bo zanimivo zelenje – vsaj za uživanje. Vendar so nekatere rastline lahko škodljive tudi z dotikom, največ tovrstnih težav pa imajo vrtnarji, kmetje in gozdarji. Mnogi znaki strupenosti se kažejo kot alergije, vrtoglavice, nepojasnjene slabosti in druge nedoločljive bolezni, zato je prav, da vemo, katere med njimi se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih.

Navadna tisa

Pri tisi so strupeni vsi deli razen mesnatega rdečega ovoja semen. Na vrtovih jo sadimo zardi lepe in počasne rasti, zato je primerna za žive meje in posamično sajenje. Njeni deli vsebujejo več alkaloidov, ki povzročajo slabost, motnje v delovanju srca, okvaro ledvic, jeter in celo smrt zaradi zadušitve.

Trdoleska

Najbolj strupeni so lepi plodovi, ki jim pravimo tudi škofove kapice. Znaki zastrupitve so slabost, bruhanje, nezavest in koma.

Češmin

Razen rdečega ovoja plodov so strupeni vsi njegovi deli, nevarno pa je lahko tudi trnje.

Navadna kalina

Liguster je pogosto uporabljena rastlina za žive meje, strupeni pa so listi, plodovi in skorja. Zato si po obrezovanju obvezno umijemo roke, med samim delom pa ni priporočljivo uživanje alkoholnih pijač. Črne jagode lahko otroci zamenjajo za borovnice ali pa se z njimi igrajo.

Brogovita

Jeseni pordečeli plodovi so videti prav okusni. Seveda samo za ptice.

Lovorikovec

Strupeni so vsi deli rastline.

Navadni pušpan

Pogosto uporabljena rastlina je bila že od nekdaj priljubljena za obrobe "garteljcev" in drugje.

Ognjeni trn

Strupeni so plodovi, ki povzročajo slabost in bruhanje, paziti pa se moramo tudi njegovega trnja.

Bodike

Predvsem plodovi so tisti, ki lahko pritegnejo pozornost malčkov, zaužitje že dvajsetih jagod pa lahko povzroči močno okvaro ledvic in celo smrt.

Kleki

Pri nas nadvse modni kleki, ki se množično uporabljajo za žive meje, imajo strupene vršičke vej in storže. Kožna vnetja lahko nastanejo po obrezovanju, ob zaužitju pa pride do draženja želodca, bruhanja, okvare ledvic in jeter.

Za vse naštete rastline velja, da moramo biti pri delu z njimi previdni. In četudi jih na našem vrtu nimamo, lahko nanje naletimo na sprehodu v naravi ali v parku.

Ne spreglejte