Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
7.27

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Vsebino omogoča OBI

Natisni članek

visoka greda vrtnarjenje vrtnarska manikura samooskrba pridelava noad urejanje vrta sadike sajenje Vrt Vrt Vrt in okolica OBI advertorial

Sreda, 17. 4. 2024, 7.27

1 teden, 1 dan

Zgodbe vrtnarskih rok

Delo na vrtu: kako do obilnega pridelka

Vsebino omogoča OBI
OBI, vrtnarska manikura | Foto OBI

Foto: OBI

S prihodom pomladi se začne navdušujoč čas za vse vrtičkarje. Pravilna priprava in skrb za vrt v tem obdobju lahko zagotovita obilno letino ter lepo urejen vrt. V svetu vrtnarjenja obstaja lepota v vsaki umazani roki, v vsakem koščku zemlje za nohtom. To je lepota, ki jo razumejo le tisti, ki so se zazrli v srce narave skozi delo na vrtu. Za vrtičkarje ni le umazanija na koži, temveč ponosni pečat truda, predanosti in obilnega pridelka. Ko se poglobimo v zemljo, ko jo oblikujemo in negujemo, ne ustvarjamo le lepote okoli sebe, temveč tudi notranji mir in zadovoljstvo. Vsak košček zemlje, ki se oprime naših rok, s seboj ne nosi le sledi dela, temveč tudi občutek povezanosti z naravo in z nami samimi. In nič se ne more kosati z zadovoljstvom, ki ga človek dobi, ko vidi, kako se mladika razcveti v zdrav pridelek.

"Vrtnarska manikura" je zrcalo naše strasti in ljubezni do vrtnarjenja, ki nikoli ne gre iz mode. Je izraz naše želje po rasti, tako rastlin kot osebne. Zato pokažite umazane roke, delite zgodbe, ki se skrivajo za njimi.

Prednosti, ki jih prinaša vrtičkanje

OBI, vrtnarska manikura | Foto: OBI Foto: OBI 1. Povezanost z naravo

Vrtnarjenje nas poveže z naravnimi cikli, ki nas opominjajo na neprestano spreminjajočo se lepoto življenja. Spremljanje rasti in razvoja rastlin omogoča globlje razumevanje naravnih procesov ter vpliva naših dejanj na okolje.

2. Fizična aktivnost in sprostitev

Delo na vrtu ni le delo, temveč tudi sprostitev uma. S fizično aktivnostjo v naravi lahko izboljšamo svoje zdravje, sprostimo misli in tako izboljšamo počutje.

3. Ustvarjalnost

Ko načrtujemo vrt, ne iščimo vedno homogenosti v vsem. Narava je videti pomirjujoča in spokojna, ker lahko prinese raznolikost v enem kadru. Mešanica barv in dišav lahko dvigne razpoloženje, poleg tega jo je užitek gledati. Različne barve, teksture in oblike rastlin omogočajo izražanje individualnega stila ter ustvarjanje unikatnega okolja, ki odraža našo osebnost.

OBI, vrtnarska manikura | Foto: OBI Foto: OBI 4. Samozadostnost in zadovoljstvo

Pridelava lastne hrane na vrtu nas poveže s procesom oskrbe s hrano in s tem prinaša občutek samozadostnosti in zadovoljstva. Okus in barva sveže zelenjave iz domačega vrta se nikoli ne moreta primerjati s tisto iz trgovinskih polic.

5. Druženje

Vrtnarjenje ljudi povezuje. Med seboj delimo znanje, izkušnje, semena, pridelke in prijateljstva. Najrazličnejše oblike vrtnarskih projektov postanejo prostor srečanj in druženja, kjer se pletejo nove vezi in se drug od drugega učimo.

6. Učenje in rast

Vrtnarjenje je neskončen vir učenja. S preizkušanjem novih tehnik in rastlinskih vrst neprestano razvijamo svoje znanje in spretnosti ter spoznavamo zakone narave in njenih pojavov.

7. Estetska vrednost in dobro počutje

Lepo urejen vrt prispeva k estetskemu videzu domačega okolja in dvorišča, kar ustvarja prijetno vzdušje ter nas napolni z občutkom zadovoljstva in ugodja.

8. Povečanje biodiverzitete

Vrtovi so pomembni habitati za različne rastlinske in živalske vrste ter prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja.

Pridružite se skupnosti vrtnarjev na Prazniku rastlin v petek, 26., ponedeljek, 29., in torek 30. aprila

OBI, vrtnarska manikura | Foto: OBI Foto: OBI

V trgovinah OBI bo konec aprila Praznik rastlin. V tem času bodo njihove trgovine dodatno založene z vsemi vrstami rastlin, primernih za vrt, balkon ali teraso: cvetoče, zelene, začimbe, prijateljice čebel, vse za zelenjavni vrt … Pri OBI-ju vas bo čakala res bogata ponudba rastlin in izdelkov za vrt.

Ob nakupu rož in korit v trgovinah OBI vam jih bodo prijazni svetovalci v času Praznika rastlin tudi brezplačno zasadili.

Ne glede na to, ali ste izkušeni vrtnar ali začetnik, so tu, da vam pomagajo uresničiti vaše vrtnarske sanje.

Obiščite jih in skupaj boste ustvarili oazo lepote, miru ter obilja. S pestro ponudbo semen, rastlin, orodja, dekoracij in nasvetov vam bodo pomagali uresničiti vaše vrtnarske sanje.

Spomladi so vrtnarska opravila v polnem zamahu

Pravilna priprava in skrb sta ključni za uspešno in obilno letino. Prva in najpomembnejša naloga spomladanske sezone je priprava zemlje. To pomeni obračanje zemlje, dodajanje komposta, gnojil in odstranjevanje plevela. Dobro pripravljena zemlja zagotavlja bogat in zdrav pridelek ter pomaga preprečevati bolezni in škodljivce.

OBI, vrtnarska manikura | Foto: OBI Foto: OBI Preden začnemo setev, pripravimo vrste in naredimo vdolbine za semena, pri tem pazimo na ustrezno razdaljo. Prav tako je čas za presajanje sadik na vrt. Pred saditvijo novih sadik zemljo zrahljamo in jo nato velikodušno zalijemo. Med rastjo sproti pregledujmo rastline, da pravočasno ukrepamo, če se pojavijo škodljivci ali bolezen. Ekološka sredstva za zaščito rastlin so vedno bolj priljubljena pri zagotavljanju učinkovite zaščite brez škodljivih učinkov na okolje. Sproti odstranjujmo tudi plevel.

Pomlad je čas, ko rastline potrebujejo dodatna hranila za hitro rast in razvoj. Gnojenje z organskimi gnojili ali kompostom je odličen način, kako zagotoviti rastlinam potrebna hranila za obilno letino. Pri gnojenju je pomembno upoštevati potrebe posameznih vrst rastlin ter uporabljati gnojila v primernih količinah.

Pomembno je tudi, da redno skrbimo za zalivanje glede na potrebe rastlin. Če je vrt dobro pripravljen, lahko že kmalu uživamo v prvih plodovih.

Pri OBI verjamejo v moč vrtnarjenja, v moč povezovanja z naravo in v moč ustvarjalnosti, ki se skriva v vsaki umazani roki. Za vse vrtnarske navdušence je OBI prva destinacija, ki ponuja vse potrebno za začetek nove sezone – od loncev za gojenje, sredstev za nego in gnojenje, vrtnega orodja in pripomočkov, visokih gred ter rastlinjakov, kot tudi različne sorte zelenjavnih, sadnih in zeliščnih sadik.

Obiščite prodajalne OBI in odkrijte, kako lahko tudi sami ustvarite zdrav in obilen pridelek.

Ne spreglejte