Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
9.06

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Nova KBM

Natisni članek

stanovanjski kredit Nova KBM advertorial nepremičnine

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 9.06

2 meseca, 3 tedne

Cene stanovanj se višajo. Kako čim prej na svoje?

Vsebino omogoča Nova KBM
stanovanje kredit par hiša dom

Tudi vi sanjate o svojem lastnem domu? Nakup prvega stanovanja so največje želje vsakogar, ki po tem, ko se končno finančno osamosvoji, še vedno živi pri starših ali v najemniškem stanovanju.

Vložek v nakup novega stanovanja je visok, zato moramo dobro proučiti vse možnosti. Do lastnega stanovanja ni tako lahko priti, saj je med nami bolj malo srečnežev, ki bi jim uspelo privarčevati dovolj denarja za nakup ali ki bi jim starši občutno pomagali pri nakupu.

Dolgoročna rešitev

Večinoma ne gre brez najema stanovanjskega kredita. To je dolgoročna rešitev, ki s seboj nosi tudi določeno tveganje, saj ne vemo, kako nam bo v prihodnosti uspelo odplačevati mesečne obveznosti posojila.

Najprej realno ocenimo svoje potrebe – bomo kupili stanovanje ali hišo, nam ustreza živeti v središču mesta ali si lahko privoščimo malce cenejše stanovanje na obrobju mesta.

Še preden se odpravimo na lov za najugodnejšim kreditom, preverimo svoje finančne zmožnosti – koliko denarja lahko vsak mesec namenimo odplačevanju mesečnih obveznosti. Preglejmo svoje premoženje in v oceno vštejmo tudi morebitno nepremičnino, ki jo nameravamo prodati zaradi nakupa nove nepremičnine. Seštejmo svoje mesečne obveznosti, kot so posojila, limiti na karticah in drugi dolgovi, ki jih odštejemo od premoženja.

Po okvirnem pregledu cen nepremičnin nam bo kmalu postalo jasno, koliko denarja potrebujemo. Sledi izdelava okvirnega finančnega načrta, ki nam bo dal jasnejšo sliko, kako do svojega lastnega stanovanja.

Kako najti pravega?

stanovanje par | Foto:

Preden se odločimo za pravega finančnega ponudnika, preverimo čim več bančnih ponudb. O tem, koliko nas bo stal kredit, nam največ pove primerjava postavke Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik. To je je vsota skupnega zneska kredita in skupnih stroškov kredita.

Za boljšo primerjavo med posameznimi krediti lahko od ponudnika kredita zahtevamo obrazec Standardne predhodne informacije za potrošniški kredit, ki je oblikovan je tako, da vam omogoča kar najboljši pregled pogojev v katerikoli posojilni pogodbi.

Kjer se stanovanja stalno dražijo

Slovenija je v drugem četrtletju letos med vsemi državami EU zabeležila najvišjo rast cen nepremičnin.

Najbolj so se podražila nova stanovanja (49 odstotkov), rabljena stanovanja v Ljubljani so dražja za 36 odstotkov. Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v drugem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem lani zvišale za 4,3 odstotka, v primerjavi s prvim četrtletjem letos pa za 1,4 odstotka.

Kredit naj ustreza vašim zmožnostim

par kredit stanovanje računalnik | Foto:

Kjer so želje in pričakovanja, tam so tudi vprašanja in dvomi. Da bi se lažje odločili za rešitev, ki jo resnično potrebujete, so izkušeni strokovnjaki v Novi KBM pripravili nabor hitrih nasvetov, ki vam lahko olajšajo ustvarjanje lastnih kvadratov sreče.

Spadate med tiste, ki uživajo, ko je vse do potankosti načrtovano, ali živite bolj svobodno? Če prisegate na dinamiko, se odločite za stanovanjski kredit s spremenljivo obrestno mero in s tem različno visoke mesečne obveznosti. Če pa stavite na stabilnost, izberite kredit s fiksno obrestno mero, kjer vaš mesečni obrok do konca odplačevanja ostaja nespremenjen.

Novost: kombinirana obrestna mera

Prva novost v ponudbi Nova KBM je stanovanjski kredit s kombinirano obrestno mero. Ta ima začetno fiksno obrestno mero, ki ji sledi variabilna obrestna mera. Fiksni del je urejen z dvema opcijama časovnega intervala – 5 ali 10 let.

Banka lahko stranki ponudi tudi nadaljevanje kredita s fiksno obrestno mero, vendar po takrat veljavni obrestni meri. Ne glede na vrednost Euriborja ostane anuiteta nespremenjena v obdobju posojila s fiksno obrestno mero.

Spremenljiva obrestna mera je sestavljena iz Euriborja in pribitka. Kadar je Euribor negativen, vam banka Nova KBM njegovo vrednost odšteje od pribitka ter tako poskrbi za pregleden obračun obrestne mere. 

Fiksna obrestna mera se v času trajanja kredita ne spreminja, kar pomeni, da stranka vsak mesec plača enak znesek in tako z gotovostjo ve, kakšne so skupne obresti, ki jih bo plačala v času trajanja kredita.

Kako Euribor vpliva na mesečno anuiteto v periodi spremenljive obrestne mere, je odvisno od vrednosti Euriborja in faze odplačevanja posojila.

Stanovanjski kredit s 100-odstotnim izplačilom v gotovini

kredit stanovanje | Foto:

V ponudbi stanovanjskih kreditov Nove KBM je na voljo kredit, ki vam omogoča tudi nenamensko porabo sredstev. Stanovanjski kredit Nove KBM omogoča 100-odstotno izplačilo v gotovini.

Svoje stanovanje lahko že obstoječe stranke Nove KBM, ki ste že imetniki Paketa Komplet, Paketa Premium in udeleženci programa Banka na Delu, pridobite, obnovite ali uredite še ugodneje.

Tudi za nekomitente

Izračun najboljše oblike financiranja je na voljo tako komitentom Nove KBM kot nekomitentom. Da se v postopku pojavi čim manj presenečenj, vam strokovnjaki pomagajo tudi pri urejanju dokumentacije (izpiski zemljiške knjige, pridobivanje soglasij in podobno).

Katere prihodke banka upošteva pri izračunu?

Pri ugotavljanju finančne sposobnosti kreditojemalca Nova KBM poleg prilivov (plača, pokojnina) upošteva tudi prihodke od potnih stroškov in malice. Dostopnost posojil pa še dodatno povečuje tudi z možnostjo, da kredit odplačujete skupaj s posojilno sposobnimi člani družine.

Nova KBM širi ponudbo stanovanjskih kreditov

Nova KBM | Foto:

Nova KBM prisluhne tudi v nepričakovanih razmerah. Kredit lahko tako sklenete tudi za poplačilo obstoječih obveznosti. Prav tako lahko na enem mestu sklenete še življenjsko zavarovanje, s katerim poskrbite zase in svoje bližnje. Da pa bo pred neljubimi situacijami varen tudi vaš dom, ne pozabite še na premoženjsko zavarovanje.

Glavne prednosti stanovanjskega kredita Nove KBM:

- možnost do 100-odstotnega izplačila v gotovini,

- pri izračunu posojilne sposobnosti se upoštevajo prihodki od potnih stroškov in malice,

- na voljo je za nakup, gradnjo, prenovo ali poplačilo vaših obstoječih obveznosti,

- kredit lahko odplačujete skupaj s posojilno sposobnimi družinskimi člani.

Posebna ponudba za imetnike paketov Komplet in Premium ter programa Banka na Delu.

Več o stanovanjskem kreditu Nove KBM je na voljo na spletni strani ali pri bančnih strokovnjakih v poslovalnicah Nove KBM.

Ne spreglejte