SiolNET. Trendi Dom
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo sadje kupovali v vrečkah iz starih zaves?

4

termometer

Ljubljanski Center ponovne uporabe na varčevanje z viri opozarja s praktičnimi in domiselnimi prikazi ponovne uporabe, recikliranja in varčevanja. Pri ozaveščanju jim pomagajo tudi znani obrazi.

Tudi vi ob nakupu sadja in zelenjave v trgovinah to nalagate v plastične vrečke, ki jih običajno uporabljate le enkrat, nato pa vržete v smeti? V ljubljanskem Centru ponovne uporabe so se domislili alternative: iz rabljenih prosojnih zaves so sešili vrečke, ki jih lahko vedno znova uporabljamo pri nakupovanju sadja in zelenjave.

Kot pravi Marinka Vovk, vodja slovenskih centrov ponovne uporabe, so te vrečke že preizkusili v trgovinah in se dobro obnesejo, proti njim pa nimajo nič tudi trgovci.

S svojimi akcijami želijo spodbuditi in spremeniti razmišljanje vsakega posameznika, "saj lahko le z drugačnim življenjskim slogom bivamo v drugačni prihodnosti".

"Ne smemo čakati na spremembe zakonodaje, temveč lahko začnemo z majhnimi koraki, lastno odločitvijo za drugačno ravnanje z rabljenimi stvarmi in odpadki," poudarja Vovkova.

Centri ponovne uporabe – v Sloveniji jih imamo 10 – ponujajo možnost, da tja odnesemo rabljene stvari in tako hkrati pomagamo okolju in soljudem. V centrih še ohranjene reči (oblačila, gospodinjske pripomočke, knjige, pohištvo …) prodajajo po simboličnih cenah, s svojo zgodbo pa navdušujejo tudi nostalgike in okoljsko ozaveščene ljudi.

Sabina Remar: Oblačilo iz druge roke je zame čisto novo Manekenka in nekdanja mis Universe Sabina Remar je poudarila ponovno uporabo modnih kosov in oblačil.

"Večkrat nakupujem v trgovinah z oblačili iz druge roke, kamor običajno prinesem svoja oblačila in odnesem kaj novega. Tudi če je oblačilo že nošeno, se meni zdi, da je novo. Lahko ga kombiniram čisto po svoje, drugače, unikatno," opisuje Remarjeva, ki jo čudi tudi to, kaj vse Slovenci mečemo v smeti, med odpadke. Stvari, ki lahko komu pridejo še prav.

Dan popravil in modna delavnica s slovenskimi modnimi oblikovalkami V Centru ponovne uporabe bodo s podobnimi projekti obeležili še dva prihajajoča datuma, povezana z opozarjanjem na ohranjanje okolja.

- 22. aprila, ko obeležujemo dan Zemlje, bodo pripravili dan popravil. Na ta dan bodo lahko ljudje na Povšetovo 6 prinesli stvari, potrebne popravila ali kose pohištva, ki jih želijo prenoviti ali popraviti. Tapecirali bodo stole, barvali mize, osvežili kakšen kos, ki bi mu radi dali novo priložnost v svojem domu. Na voljo bodo mojstri in orodje.

- 6. junija, na svetovni dan okolja, pa bodo pripravili modno delavnico z znanimi imeni slovenskega modnega oblikovanja. Na delavnico bodo sodelujoči prinesli kose oblačil, ki bi jim želeli dati novo podobo in jih tako spet vključili v svojo vsakodnevno garderobo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin