SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo poslikano pročelje nova turistična zanimivost Ljubljane? (foto)

2

termometer

Hrvaški umetnik Miron Milić je slepo pročelje Mahrove hiše ob ljubljanski tržnici v nekaj dneh poslikal s podobo urbanega zimskega vrta.

Kar 64 umetnikov se je prijavilo na natečaj Centra urbane kulture Kino Šiška za poslikavo slepe fasade hiše ob ljubljanski tržnici. Med predlogi na temo trajnostnega načina življenja, ki je za Ljubljano kot zeleno prestolnico Evrope leta 2016 še kako aktualna, je organizatorje najbolj prepričala ideja hrvaškega umetnika Mirona Milića.

Ta je pred slabim tednom dni začel slikati na nežno rumeno pročelje tik ob stojnicah ljubljanske tržnice. Zamislil si je nekakšno urbano džunglo, ujeto za steklenimi stenami rastlinjaka. S tem Milić opozarja na naše dojemanje narave, ki jo poskušamo zagraditi z zidovi in jo prilagoditi sebi.

Hrvaški oblikovalec in ilustrator Miron Milić je ustvaril že nekaj odmevnih uličnih umetnin. Pobudniki urbane intervencije njegov slog opisujejo kot izrazito realističen, a tudi na meji z abstraktnim. Njegove poslikave so pogosto družbenokritične, a vedno z malce humorja in ironije.

Delo na pročelju Mahrove hiše je med njegovimi večjimi poslikavami, največja pa je podoba slapa, ki krasi Vetrinjsko ulico v Zagrebu.

Odločil se je le za črno barvo, saj želi opozoriti na neposrednost risbe in potez. "Na zid rišem, kot bi bil papir. Svobodno, prostoročno, brez pretiranega razmišljanja in natančnih preslikav," nam pove umetnik pred skoraj dokončano poslikavo.

Milića je med delom nekajkrat zmotil dež, prav nič pa ga niso pri delu motili mimoidoči, obiskovalci tržnice ali branjevci. Lokacija njegove umetniške intervencije se mu zdi zelo posrečena, saj obožuje pretočna mesta.

"Ljudje se ustavljajo in me opazujejo med delom, kdo me kaj povpraša, razložim jim namen in zgodbo svojega dela," pripoveduje ustvarjalec, ki se podpisuje preprosto Miron. Meni, da je največja nagrada za umetnika prav stik z ljudmi in njihov takojšen odziv. "To je ulica, ne zaprta galerija."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin