Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
22.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

spletno nakupovanje

Četrtek, 4. 7. 2013, 22.58

7 let, 12 mesecev

Zavarujte se pred spletno prevaro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kupovanje preko spleta vam lahko prinese tudi neprijetne posledice, ki pa se jim lahko z nekoliko previdnosti in iznajdljivosti tudi izognete.

Pri spletnem nakupovanju lahko naletite na več težav, med drugim lahko prejmete tudi ponaredek ali pa blaga sploh ne dobite. Med najbolj neprijetnimi pa je seveda zloraba kreditne kartice oziroma osebnih podatkov. Pred spletnim nakupom na nepoznanih spletnih straneh vas tako čaka nekaj previdnostnih ukrepov. Poslovanje prek spleta ima namreč svoje zakonitosti, ki jih je treba upoštevati.

Najceneje ne pomeni najvarneje Varno nakupovanje se začne pri samem izdelku, saj moramo najprej točno vedeti, kaj kupujemo. Osnovno pravilo varnega spletnega nakupovanja je, da se izogibamo neverjetno ugodnim ponudbam ter izdelkom, ki po predstavitvi ali lastnostih odstopajo od drugih.

Preverite ponudnika Ni dovolj le, da preverimo, kakšen izdelek kupujemo, saj se največ goljufij skriva ravno v ponudniku izdelka. Tako pred nakupom izdelka večje vrednosti ne pozabite preveriti podjetja. Prepričajte se, da sta naslov in telefonska številka prava – vsakršno neujemanje je namreč opozorilo za previdnost. Tveganje pa lahko zmanjšate tudi, če poslujete z že preverjenimi ponudniki. Pred nakupom ne pozabite prebrati tudi drobnega tiska (pogoje poslovanja, načina plačila, dostave in pogoje vračila blaga), saj je ponavadi ta najbolj zavezujoč.

Beseda ni konj, zato prek elektronske pošte ali spletnega obrazca kontaktirajte prodajalca, če se vam zdi izdelek sumljiv. Če boste odgovor prejeli od kakšnega od ponudnikov brezplačne elektronske pošte, kot so Gmail, Hotmail ali Yahoo, potem nekaj ni v redu – resna podjetja namreč uporabljajo svoje lastne domene.

Preverite domeno Kot smo že omenili, preverite, ali naslov sogovornika v elektronskem sporočilu ustreza osebi oziroma instituciji, ki jo predstavlja. Podatke o registrirani domeni lahko preverite sami, ali pa se za pomoč obrnete na info@varninainternetu.si, kamor pošljete zaglavje elektronskega sporočila.

Način plačila Če boste pri plačevanju previdni, je vsak strah pred zlorabo odveč. Prvo pravilo je, da se izogibate spletnih trgovin, ki uporabljajo nenavadna plačilna sredstva. Med varne spadajo kreditne kartice in PayPal, medtem ko sta Western Union in MoneyGram zaradi onemogočenja sledenja nakazil znak za previdnost. Poleg tega pa mora biti pri plačevanju obvezno uporabljen šifriran prenos podatkov https – v brskalniku vidimo ključavnico.

Najvarneje je še vedno plačevanje s PayPalom, ki nastopa v vlogi posrednika med kupcem in prodajalcem. Račun na PayPalu si lahko ustvarimo v le nekaj korakih – imeti moramo namreč le veljavno kreditno kartico in veljaven naslov elektronske pošte.

Kaj pravijo drugi? Pred nakupom pobrskajte po spletu in najdite ocene drugih kupcev ali uporabnikov spletne trgovine, ali pa poglejte, če na previdnost te trgovine opozarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Če ponudba izrazito odstopa od drugih, poskušajte o prodajalcu pridobiti drugo mnenje.

Poleg tega pa morate najprej preceniti, ali razlika v ceni nakupa pri ponudniku v tujini odtehta tveganje, ki ga pri tem prevzamete. Domači prodajalci namreč v splošnem zagotavljajo višjo varnost, hitrejšo dobavo in možnost plačila izdelka po povzetju, kar je pri tujih trgovcih redkost. Poleg tega pa je pomembno, da za nakupe uporabljate domač in ne javni računalnik, saj je tako možnost zlorabe večja.

Ne spreglejte