Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
17.36

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

kraljica Elizabeta II.

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 17.36

1 leto, 7 mesecev

Krsta Elizabete II. v edinburški katedrali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Kraljica Elizabeta II. |  Krsta bo v katedrali 24 ur, nato jo bodo v torek z letalom prepeljali v London. | Foto Reuters

Krsta bo v katedrali 24 ur, nato jo bodo v torek z letalom prepeljali v London.

Foto: Reuters

Krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. je popoldne v sprevodu prispela v edinburško katedralo sv. Egidija. Tam so se pri maši zbrali najvišji britanski predstavniki, med njimi britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon. Po maši se bo od preminule kraljice lahko poslovila tudi javnost.

Na hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v katedrali položili škotsko krono, poročajo tuje tiskovne agencije. Duhovnik Calum MacLeod je v katedrali zbranim vernikom dejal, da bo Škotska zadnjič pozdravila pokojno kraljico, katere ljubezen do Škotske je bila legendarna.

V katedrali bo krsta 24 ur, nato jo bodo v torek z letalom prepeljali v London.

Kraljičino krsto so v katedralo popoldne v procesiji prenesli iz palače Holyroodhouse. Na čelu sprevoda so bili prvorojenec pokojne, novi britanski kralj Karel III., ter njegovi sorojenci princesa Anne, princ Andrew in princ Edward. Med njimi princ Andrew edini ni bil v vojaški uniformi. Krsto so v tišini nosili vojaki, oblečeni v kilte.

Ob približno kilometer dolgi poti od palače do katedrale se je zbralo več tisoč ljudi, ki so na ta način pozdravili najdlje vladajočo britansko monarhinjo.

Javnost je možnost, da se v katedrali ob krsti poslovi od kraljice, dobila zvečer, pred tem so ljudje v dolgih vrstah pred katedralo čakali od jutra.

Kraljičino krsto so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil s škotskega gradu Balmoral, kjer je Elizabeta II. umrla, odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburgha so se preminuli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti. Čez noč je počivala palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem.

Kralj Karel III. nagovoril škotski parlament

Kralj Karel III. je po maši v spremstvu kraljice žene Camille obiskal škotski parlament. Kralj, oblečen v škotski kilt, se je tam najprej sešel s škotsko premierko Nicolo Sturgeon in vodji parlamentarnih strank. V govoru pred poslanci pa je poudaril, da je njegova mati tako kot on zelo občudovala škotsko ljudstvo.

Predsednica škotskega parlamenta Alison Johnstone je ob obisku Karla III. poudarila, da je bila Elizabeta II. prava prijateljica in podpornica škotskega parlamenta. Sturgeonova pa je izpostavila, da je bila monarhinja navzoča ob številnih trenutkih, pomembnih za škotsko. Škotski poslanci so se preminuli kraljici tudi poklonili z dvema minutama molka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi britanski kralj se bo drevi vrnil v katedralo in se udeležil bedenja skupaj z ostalimi člani kraljeve družine.

žoga liga prvakov
Sportal Policija na pogrebu kraljice, tekma lige prvakov prestavljena
Kralj Karel III.
Novice Karel III. formalno razglašen za novega britanskega kralja #video #foto
Roger Federer, kraljica Elizabeta II
Sportal Umrla britanska kraljica je pred leti svetovala Federerju
Ne spreglejte