SiolNET. Trendi Aktualno
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Super jahte

Deset največjih superjaht na svetu #foto

4,65

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Superjahta, ki je uvrščena na lestvico največjih desetih na svetu, je v povprečju dražja od 280 milijonov evrov in daljša od 150 metrov. Med modernimi največjimi superjahtami se najde tudi starejša od 150 let.

Superjahte med ultrabogatimi danes služijo tudi kot nekakšen statusni simbol, tako da bogataši med seboj tekmujejo, katera bo večja in bolj luksuzna. Tako njihova dolžina narašča praktično z vsako na novo narejeno jahto. Leta 2017 so kupcem dostavili 14 superjaht, ki se uvrščajo med 200 največjih na svetu. Med njimi je tudi Sailing Yacht A, ki se trenutno uvršča med deset največjih superjaht na svetu.

Dolžina superjaht se je več kot podvojila

Rezervoar za gorivo na superjahti Eclipse drži milijon litrov bencina.  | Foto: Reuters Rezervoar za gorivo na superjahti Eclipse drži milijon litrov bencina. Foto: Reuters Glede na besede izvršne direktorice razstave jaht v Monaku Gaelle Tallarida se je dolžina jaht v zadnjih dveh desetletjih več kot podvojila. Še pred 15 leti so bile velike jahte dolge okoli 45 metrov, danes merijo sto metrov ali več. Dolžina na odprtem morju ne predstavlja težave, saj daljše ladje lažje premagujejo visoke valove na odprtem morju.

Drugače je v marinah, kamor jih zaradi svoje dolžine veliko ne more vpluti. To pri luksuznih ladjah ne predstavlja večje težave. Večinoma imajo dodane tudi do tri pomožne čolne, ki so pri takih jahtah vse prej kot samo pomožni čolnički. Po želji imajo njeni lastniki večinoma možnost do celine odleteti tudi s helikopterjem. 

Superjahte zagotavljajo veliko luksuza

Poleg pomožnih prevoznih sredstev nove jahte večinoma prihajajo z dodano podmornico in nekatere tudi z obrambnimi raketnimi sistemi. Vgrajene imajo razne stabilizatorje, ki izničujejo zibanje jahte v velikih valovih in med sidranjem. Pod vodno gladino je ponavadi opazovalna platforma, ki omogoča opazovanje podvodnega življenja. Bazeni skorajda olimpijske velikosti so standard, ki se v novejših modelih spremenijo v plesišče oziroma prostor za zabavo.

Praktično standardno se na teh jahtah najdejo minitoplice in lepotni saloni, kinodvorane, diskoteke, garaže za avtomobile in helikopter, telovadnice, kamini, zunanji in notranji bari in malo morje drugih storitev, ki ponujajo sprostitev in krajšajo čas. Precej luksuzen je tudi rezervoar za gorivo, ki na superjahti Eclipse na primer drži milijon litrov bencina. 

Tudi včasih so lahko, če je bilo povpraševanje

Da so veliko jahto znali narediti že pred 150 leti, kaže leta 1865 splavljena egiptovska predsedniška superjahta El Mahroussa. Ta je poleg tega, da je še danes med desetimi največjimi na svetu, tudi najstarejša še delujoča superjahta na svetu. Ta ob splavitvi sicer ni bila tako dolga, kot je danes. Pri obnovi so jo leta 1872 podaljšali za 12 metrov in leta 1905 za dodatnih pet metrov.

V letih 1905, 1950 in 1992 so jahto La Mahroussa občutno prenovili. Leta 1919 so parne turbine zamenjali s pogonom na dizel. V Londonu narejena jahta je najprej služila kot egiptovska kraljeva jahta in kasneje še predsedniška jahta. V vsej svoji bogati zgodovini je leta 2015 dodala še trofejo prve jahte, ki je prečkala podaljšani Sueški prekop.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin