Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
9.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Plastika Skaza

Natisni članek

advertorial nagradna igra Bokashi Organko kompostiranje biološki odpadki Plastika Skaza Trajnost

Petek, 18. 2. 2022, 9.04

2 meseca, 1 teden

Naj zavržena hrana postane nov vir za naš planet #nagradna igra

Vsebino omogoča Plastika Skaza

Reši kviz, ugotovi kako dobro poznaš svoj vrt in se poteguj za lepe Skaza nagrade.

Klikni za nakup kompostnika Bokashi Organko in uporabi kodo za 10% popust: ZAPLANET (velja za nakup Bokashi Organko 1 in Bokashi Organko 2).

Ekomost Trajnost | Foto: Če organskih odpadkov iz kuhinje ne ločujemo, potem končajo med komunalnimi odpadki na odlagališču, kjer z gnitjem povzročajo izpuste toplogrednih plinov. | Foto: Shutterstock Če organskih odpadkov iz kuhinje ne ločujemo, potem končajo med komunalnimi odpadki na odlagališču, kjer z gnitjem povzročajo izpuste toplogrednih plinov. Foto: Shutterstock

Tanja Skaza
Novice "Edina možnost za rešitev je bil lasten trajnostni izdelek" #foto

Kompostiranje je preprost in učinkovit način za še bolj zeleno življenje, saj nam pomaga, da znova uporabimo kuhinjske in vrtne odpadke, ki pomenijo veliko obremenitev okolja, če jih ne ločujemo in recikliramo. Tudi če nimamo vrta, lahko izkoristimo vse prednosti kompostiranja, saj ga lahko izvajamo tudi na kuhinjskem pultu.

Ogromne količine odpadkov so pereč globalni izziv, ki vedno bolj obremenjuje naše okolje, saj število prebivalcev narašča in se dviga tudi življenjski standard. V Sloveniji smo leta 2020 po statističnih podatkih proizvedli kar 7,7 milijona ton vseh vrst odpadkov. Vsako leto se količina zviša za približno 10 odstotkov.

Vsak Slovenec je leta 2020 proizvedel skoraj 500 kilogramov gospodinjskih, torej komunalnih odpadkov. Biološki odpadki pomenijo več kot 34 odstotkov vseh komunalnih odpadkov, od tega jih kar 57 odstotkov konča na odlagališčih skupaj z drugimi komunalnimi odpadki in jih zato ni mogoče reciklirati. Tako imajo negativen vpliv tudi na okolje, saj so glavni vir izpusta toplogrednih plinov na odlagališčih.

skaza | Foto:

Ponovna uporaba odpadkov za čistejše okolje

Biološki odpadki pomenijo več kot eno tretjino vseh komunalnih odpadkov. Namesto da jih zavržemo, jih lahko kompostiramo. S fermentacijskim kompostiranjem zmanjšamo njihovo količino za četrtino. | Foto: Plastika Skaza Biološki odpadki pomenijo več kot eno tretjino vseh komunalnih odpadkov. Namesto da jih zavržemo, jih lahko kompostiramo. S fermentacijskim kompostiranjem zmanjšamo njihovo količino za četrtino. Foto: Plastika Skaza

Ko razpravljamo o trajnosti in vračanju okolju, se nam pogosto zdi, da z vidika dejanskega vpliva ne moremo narediti veliko. Kompostiranje bioloških odpadkov v gospodinjstvih je eden od načinov ponovne uporabe odpadkov in zmanjšanja količine odpadkov ter zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

Kompostiranje oziroma aerobna obdelava bioloških odpadkov poteka tako, da se razgradnja organskih snovi izvede s pomočjo mikroorganizmov ob prisotnosti kisika. Tako dobljen kompost izboljša rodovitnost prsti na vrtu, saj je bogat s hranili.

Kompostiranje pa lahko poteka tudi kot anaerobna fermentacija brez kisika, ki deluje s pomočjo efektivnih mikroorganizmov, kot so fotosintezne bakterije, mlečnokislinske bakterije, kvasovke, aktinomicete in encimsko aktivne glive. To je tako imenovani postopek bokashi, ki so ga uporabljali že v starodavnih vzhodnoazijskih kulturah, beseda bokashi pa izvira iz japonščine in pomeni fermentirana organska snov.

Postopek anaerobnega kompostiranja se imenuje kar bokashi kompostiranje in je vedno bolj priljubljeno za uporabo v gospodinjstvih, temelji pa na uporabi efektivnih mikroorganizmov.

Bokashi kompostnike - Bokashi Organko 1 in Bokashi Organko 2 lahko kupite na Mimovrste s kodo za 10% popust ZAPLANET.

Kompostiranje tudi za tiste, ki nimajo vrta

Anaerobno kompostiranje v kompostniku Bokashi Organko je do okolja in do uporabnikov prijazno recikliranje bioloških odpadkov, ki se tako spremenijo v koristno snov za vsako gospodinjstvo. | Foto: Plastika Skaza Anaerobno kompostiranje v kompostniku Bokashi Organko je do okolja in do uporabnikov prijazno recikliranje bioloških odpadkov, ki se tako spremenijo v koristno snov za vsako gospodinjstvo. Foto: Plastika Skaza

Kompostiranje bokashi pomeni do uporabnikov prijazen način ločevanja, zbiranja in predelave bioloških odpadkov, ti se v tem procesu spremenijo v produkt, ki se v prsti hitro razgradi in izboljša fizikalne in kemijske lastnosti prsti, s tem pa tudi njeno rodovitnost.

Kompostiranje bioloških odpadkov do zrelega komposta traja po tradicionalnih metodah od tri do šest mesecev, kompostiranje bokashi pa le od dva do tri mesece, saj dodatek efektivnih mikroorganizmov deluje kot pospeševalec procesa.

Kompostnik, ki odpadke spremeni v nov vir

Kompostnik Bokashi Organko podjetja Plastika Skaza je narejen iz recikliranih materialov. Zanj so prejeli eno od najprestižnejših oblikovalskih nagrad red dot design award. | Foto: Plastika Skaza Kompostnik Bokashi Organko podjetja Plastika Skaza je narejen iz recikliranih materialov. Zanj so prejeli eno od najprestižnejših oblikovalskih nagrad red dot design award. Foto: Plastika Skaza

V ta namen so v podjetju Skaza razvili poseben kuhinjski kompostnik Bokashi Organko, ki nas bo navdušil s svojo uporabnostjo. Primeren je tudi za uporabo v stanovanjih, saj je ličen in priročen, tako da ga lahko postavimo tudi na kuhinjski pult. Z njegovo uporabo bomo svoj življenjski slog nadgradili s trajnostnim in odgovornim odnosom do okolja.

Omogoča nam preprost način ločevanja bioloških odpadkov brez smradu, mušic in gnitja. Bokashi Organko zmanjša količino bioloških odpadkov kar za četrtino, ker pa je izdelan iz odpadne plastike, en model (Bokashi Organko Ocean) pa celo iz ročno pobranih odsluženih ribiških mrež, pa z njegovo uporabo pripomoremo k razbremenitvi okolja.

Brez škodljivih patogenov

Skaza Bokashi Organko | Foto: Plastika Skaza Foto: Plastika Skaza

Med procesom fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijami, ki jih vsebujejo efektivni mikroorganizmi, se sproščajo organske kisline, ki zavirajo rast patogenov, zato razvoj bakterij, kot sta Salmonela in E. Coli, pri pravilnem poteku fermentacije ni pričakovan.

Biološki odpadki v fermentacijskih posodah ne gnijejo in ne privabljajo insektov, zato jih lahko imamo v kuhinji tudi dlje časa. S tem prihranimo tudi čas za gospodinjska opravila, saj nam ni treba bioloških odpadkov vsakodnevno nositi v zunanji zabojnik za biološke odpadke.

Fermentiramo lahko: večino bioloških odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih: ostanke hrane, olupke, sir, mlečne izdelke, meso, manjše kosti, kavno usedlino, ovenele cvetlice, čajne vrečke, manjše količine papirnatih robčkov ...

Ne smemo dodajati tekočin, kot so kis, sok, mleko, olje, voda, iztrebkov, velikih kosti in pepela.

Popolno kompostiranje v petih korakih

Bokashi Organko je sestavljen iz posode za kompostiranje, tlačilke, pokrova, pipice in dozirne lopatke. | Foto: Plastika Skaza Bokashi Organko je sestavljen iz posode za kompostiranje, tlačilke, pokrova, pipice in dozirne lopatke. Foto: Plastika Skaza

Kompostiranje v kompostniku Bokashi Organko je povsem preprosto:

  1. Biološke odpadke zbiramo v fermentacijski posodi ali kuhinjskem kompostniku Bokashi Organko, ki je na voljo na  Mimovrste s kodo ZAPLANET za 10% popust.
  2. Med polnjenjem dodajamo zadostne količine efektivnih mikroorganizmov v obliki posipa ali tekočine.
  3. Pri polnjenju je treba paziti, da so odpadki čim manj izpostavljeni zraku, saj fermentacija poteka pri anaerobnih pogojih (brez kisika).
  4. Ko je fermentacijska posoda Bokashi Organko polna, jo je treba neprodušno zapreti za vsaj 14 dni. Posoda je izjemno uporabna tudi za ljudi, ki nimajo svojega vrta in si želijo zmanjšati biološke odpadke za četrtino.
  5. Med polnjenjem in fermentacijo nastaja sekundarni produkt, fermentacijska tekočina, ki jo je treba redno odlivati. Uporabi se lahko za zatiranje plevela in čiščenje odtokov, razredčena pa za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin.

Klikni za nakup kompostnika Bokashi Organko in uporabi kodo za 10% popust: ZAPLANET (velja za nakup Bokashi Organko 1 in Bokashi Organko 2).

Zakladi iz domačega kompostnika

Organski odpadki se v kompopstniku Bokashi Organko popolnoma razgradijo v dveh do treh mesecih. | Foto: Plastika Skaza Organski odpadki se v kompopstniku Bokashi Organko popolnoma razgradijo v dveh do treh mesecih. Foto: Plastika Skaza

V času, ko se odpadki kompostirajo, moramo redno odlivati fermentacijsko tekočino. | Foto: Plastika Skaza V času, ko se odpadki kompostirajo, moramo redno odlivati fermentacijsko tekočino. Foto: Plastika Skaza Ko je fermentacija končana, kar prepoznamo po specifičnem sladko-kislem vonju, je treba postopek kompostiranja nadaljevati, saj se šele v zadnji fazi kompostiranja produkt dokončno razgradi.

Trden produkt kompostiranja iz fermentacijske posode Bokashi Organko, tako imenovano fermentirano organsko snov ali maso, lahko zakopljemo v gredo ali na zemljo na vrtu oziroma dodamo na kompostni kup. Če nimamo te možnosti, lahko uporabimo fermentacijsko tekočino, ki nastaja pri razgradnji organske snovi. Koristna je kot gnojilo za sobne rastline ali za vzdrževanje čistih odtokov, higienizacijo greznice in za zatiranje plevela.

Nerazredčena tekočina: za odtoke in higienizacijo greznice ter za zatiranje plevela.

Razredčena tekočina: odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin. Razredčimo jo z vodo v razmerju 1:200 (1 dl tekočine na 20 l vode).

Klikni za nakup kompostnika Bokashi Organko in uporabi kodo za 10% popust: ZAPLANET (velja za nakup Bokashi Organko 1 in Bokashi Organko 2).

Plastika Skaza | Foto: Podjetje Plastika Skaza ustvarja nove, tehnološko napredne in inovativne rešitve z enim ciljem v mislih – pomagati ohranjati naravo. Zavezani so ekologiji, strokovnemu znanju in izkušnjam, ki so jih pripeljale do novega izdelka, ta je narejen iz ročno zbranih odsluženih ribiških mrež. Tako podjetje Plastika Skaza in uporabniki njihovih izdelkov pomagajo preprečevati onesnaževanje oceanov s ponovno uporabo in recikliranjem plastike, ki že bremeni naš planet.

Preberite še:

Skaza Bokashi
Novice Skaza razvila posodo za kuhinjske biološke odpadke iz popotrošniške reciklirane plastike
Ne spreglejte